Eb 2024: „kiváló, fenomenális és tökéletes” a sorsolás a szerb sajtó szerint – az első reakciók a csoportunk tagjaitól

Vágólapra másolva!
2022.10.09. 15:43
null
Szerbiával legutóbb márciusban játszott a magyar válogatott (Fotó: MLSZ)
Vasárnap délben Frankfurtban kisorolták a 2024-es Eb selejtezősorozatának csoportjait, Magyarország a G-csoportba került Szerbiával, Montenegróval, Bulgáriával és Litvániával. Az ellenfelek reakcióiból szemezgetünk.

SZERBIA

Többek szerint nem az első kalapból sorsolt Magyarország, hanem a másodikból kihúzott Szerbia a G-csoport favoritja.

Dragan Sztojkovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya a helyszínen értékelte a történteket. Arra a kérdésre, hogy van-e ok a mosolyra, Sztojkovics a következőt válaszolta:

Nincs rá szükség. Korábban is elmondtam, hogy mindegy, melyik válogatottak ellen kell pályára lépnünk, nekünk megvannak a célkitűzéseink” – nyilatkozta igen komoly hangnemben a szerbek szövetségi kapitánya az ArenaSport újságírójának kérdésére, majd kicsit lazább stílusra váltott, s így folytatta: – Ez egy nyílt csoport, azt is mondhatnám, hogy szomszédos. Autóbusszal utazva a mérkőzésekre még néhány dinárt is megspórolhatunk. Nem érdekelnek az ellenfelek, saját magunkra figyelünk.”

A vidám szövetségi kapitány arra a felvetésre, hogy Szerbia a Nemzetek Ligája rájátszásában, vagyis pótselejtezőn keresztül is kiharcolhatja az Eb-részvételt, azonnal a portugálok elleni vb-selejtező előtti, azóta már szállóigévé vált mondatot vette elő:„Milyen pótselejtező?! Nem gondolkodunk pótselejtezőben. Az első két hely megszerzése a cél, a harmadik hely nem téma. Mindent megteszünk, hogy Szerbia huszonnégy év után ott legyen az Európa-bajnokságon.”

Sztojkovics vezetésével a szerb válogatott úgy jutott ki pótselejtező nélkül a 2022-es katari világbajnokságra, hogy a csoport utolsó mérkőzésén idegenben 2–1-re nyert Portugália ellen.
Sztojkovics Frankfurtban összefutott Dejan Szavicsevicssel, a Montenegrói Labdarúgó-szövetség elnökével, valamint Mladen Krsztajiccsal, aki jelenleg a bolgár labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, s mint elmondta, valamennyien jó barátok, most viszont egy másik szerepkörben találkoznak majd, de a futball már csak ilyen.

„MÁR ELSŐK IS VAGYUNK” – SZERB SZURKOLÓI REAKCIÓK
A Szerb Labdarúgó-szövetség a sorsolás után azonnal közzétette a csoportbeosztást a hivatalos Facebook-oldalán, ahol a sportkedvelők azonnal kommentálták is azt, ezek közül szemezgettünk párat:
Ennél jobb nem lehetett volna, leszámítva az amatőr Máltát, Andorrát és Gibraltárt.”
„Szerintetek már elsők is vagyunk. Nem kellene ilyen nagy mellénnyel lenni, mert azt mondják, magasról lehet nagyot esni, s mi ezt már párszor megtapasztaltuk.”
„Jobb csoportot elképzelni sem tudtunk volna, a magyarokkal harcolunk majd az első helyért! Végre ránk mosolygott a szerencse.”
„Nagyon könnyű a csoport, soha korábban nem volt ilyen. Biztosan megszerezzük az első helyet, méghozzá vereség nélkül.”
„Fantasztikus, a magyarok ellen küzdünk majd az első helyért. Ha Litvánia helyett még egy balkáni ország került volna a csoportba, a válogatott taxival is mehetett volna a meccsekre.”
„A magyarokkal nem lesz könnyű, a többiek ellen nem kellene, hogy gond legyen. Mindent összegezve, nagyon jó csoportba kerültünk!

A tapasztalat azt mondatja velem, hogy az ilyen könnyű csoportok szoktak a legnehezebbek lenni

Kiváló, fenomenális, tökéletes – ezekkel a jelzőkkel illette a 2024-es Európa-bajnokság G-csoportját a szerb sajtó a sorsolásról szóló tudósításokban. Nem véletlenül, ugyanis a szerbek titkon reménykedtek abban, hogy az első kalapból nem Spanyolországot, Hollandiát, Olaszországot vagy Belgiumot kapják majd.

„Jobban nem járhattunk volna, most már minden a játékosokon múlik” – írta a Nova hírportál, amely szerint „az első kalapból Szerbia azt a válogatottat kapta, amelyet leginkább szeretett volna”, de azonnal hozzátették, „mindezek ellenére óvatosnak kell lenni, mert Magyarország remek focit játszott a Nemzetek Ligájában, hiszen az utolsó forduló előtt a csoport élén állt, s a hazai közönség előtt elszenvedett – a csodálatos Donnarummát soraiban tudó – olaszok elleni vereség miatt lett második. Magyarország kétszer legyőzte Angliát és egyszer Németországot, és az elmúlt időszak egyik legjobb generációját irányítja Marco Rossi. A nemzeti csapat legnagyobb sztárja Szoboszlai Dominik, a Lipcse játékosa”, de a portál megemlíti még Milos Kerkezt és Gulácsi Pétert is.

„A sasok a balkáni csoport főesélyesei” – ezzel a címmel számolt be a frankfurti sorsolásról a szerbiai köztelevízió, amely szerint „az első kalap messzemenően leggyengébb válogatottja, a magyar együttessel kell majd megmérkőznie Dragan Sztojkovics kiválasztottjainak.”

„Párharcok a szomszédban és Litvániában” – írja a Blic, amely arra utalt, hogy Szerbia Magyarországgal, Montenegróval és Bulgáriával is szomszédos, s azt is kiemelte, hogy a nemzeti csapat szembekerült a Mladen Krsztajics által irányította Bulgáriával. Mint ismeretes, Krsztajics korábban a szerb válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltötte, és 2021 januárjától októberéig a Topolyai Sport Club vezetőedzője volt.

Szerbia a csoport első számú esélyese” – áll a Politika napilap honlapján. A sorsolásról szóló írás az ellenfelek felsorolása mellett kitér arra is, hogy „ez egy kiváló csoport a szerb válogatott számára, s a nemzeti csapatnak szerencséje volt a sorsolás folyamán.

BULGÁRIA

A bolgár válogatott szövetségi kapitánya, a szerb nemzetiségű Mladen Krasztaics várja a hazája elleni mérkőzést:

„Érdekes csoport lett, amelyben számomra Szerbia a favorit, de nagyjából egyforma erősségűek a csapatok. Érzelmileg is különleges lesz a hazám ellen játszani, de jó lesz visszatérni Szerbiába. Ne beszéljünk esélyekről, még korai lenne” – mondta.

A bolgár szövetségben technikai igazgatóként dolgozó Georgi Ivanov szerint lehetett volna erősebb de gyengébb csoport is.

„Mérsékelten, de optimistának kell lennünk. Nem ez a legkönnyebb sorsolás, de nem is a legnehezebb, amit kaphattunk volna. Elvárom, hogy jó teljesítményt nyújtsunk és a legjobb arcunkat mutassuk. A válogatottban mindig a győzelem a cél, a csoport nem a legnehezebb, de tisztelnünk kell ellenfeleinket. Jó lenne egy hazai győzelemmel indítani. Remélem, hogy az az alap, amit elértünk Gibraltár és Észak-Macedónia ellen, ad egy lendületet a csapatnak.”

A Bolgár Labdarúgó-szövetség hivatalos Facebook-oldalán a szurkolók is kifejtették véleményüket a sorsolás kapcsán:

„Reméljük a szerencse a meccseken is annyira mellettünk lesz, mint a sorsolásnál.”

„Legalább az utazás nem fog sokba kerülni.”

„Szerbia az egyik legerősebb európai csapat, Magyarország folyamatosan fejlődik. Ha a mieink úgy játszanak, mint Gibraltár és Macedónia ellen, akkor biztosan lesz esélyünk.”

„Nem könnyű, de nem is nehéz csoport. Magyarország a reneszánszát éli és nagyon jó formában van. Szerbia is borzasztóan erős csapat. A játékunk és a mentalitásunk javulásával a Montenegró és Litvánia elleni meccseinket meg kell nyerni. De nehéz lesz megküzdeni a második helyért Magyarország és Szerbia mellett.”

„Nincsenek könnyű ellenfelek, Szerbia és Magyarország is nagyon erős. Litvánia is. komolyan kell vennünk, stabilnak magabiztosnak és hatékonynak kell lennünk.”

A Kisvárdán futballozó bolgár válogatott középpályás, Janis Karabelov így értékelte a csoportot: „Nagyon izgalmas a csoport és természetesen örömteli számomra, hogy Magyarországon is játszunk. A magyar csapat nagyon erős, és szerintem jobb, mint amilyen a legutóbbi meccsünkön volt. Nehéz lesz nekünk ez a selejtező, de bízom a csapatunkban.”

MONTENEGRÓ

Karabelov csapattársa, a szintén Kisvárdán játszó montenegrói támadó, Driton Camaj várja, hogy a Puskás Arénában játsszon.

„Szerintem Szerbia a legjobb a csoportunkban, de a futballban nincs igazi favorit. Jó lesz a Puskás Arénában játszani Magyarország nagyszerű csapata ellen. Alig várom, hogy pályára lépjek ezeken a meccseken.”

Nehéz, de kiegyensúlyozott – ezzel a két jelzővel illette a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének G-csoportját Miodrag Radulovics, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya.

Szerbia és Magyarország az utóbbi időben kiváló teljesítményt nyújt, ennek az egyik bizonyítéka, hogy Szerbia kiharcolta a részvételt a novemberben kezdődő világbajnokságon. Egy nagyon egységes nemzeti csapatról van szó, Dragan Sztojkovics remek együttest kovácsolt össze, látszik is az eredményeiken. Magyarország évről évre fejlődik, és az eredményeik magukért beszélnek. Bizonyítottak a Nemzetek Ligájában az angolok és a németek ellen is” – mondta Radulovics, aki kitért arra is, hogy Montenegró 2007-ben éppen Magyarország ellen játszotta első hivatalos mérkőzését.

Bízom benne, hogy ezek a mérkőzések után is szép emlékeink lesznek majd, úgy, mint az első meccsünk után” – nyilatkozta a montenegrói szövetségi kapitány, aki ezzel arra utalt, hogy tizenöt évvel ezelőtt Montenegró 2–1-es győzelmet aratott Magyarország ellen.

Montenegró a korábbi selejtezős mérkőzéseken Bulgária és Litvánia ellen is pályára lépett.

Bulgária Mladen Krsztajics vezetésével egy új csapatot igyekszik kialakítani, s a legutóbbi eredményeik tiszteletre méltók. Litvánia az utazás és az időjárás miatt sok energiát igényel majd” – mondta Radulovics, aki szerint a csoport igencsak kiegyensúlyozott, s az utolsó pillanatig bizonytalan kimenetelű lesz.

„Bízom abban, hogy nagy áldozatkészséggel, felelősséggel és egyes dolgok kijavításával, amelyek nem voltak jók a Nemzetek Ligájában, sikerül megvalósítanunk a céljainkat” – közölte Radulovics.

LITVÁNIA

„A litvánok elkerülték a nagyágyúkat, egyetlen csapat sem került a G-csoportba a FIFA világranglistájának első 20 helyezettjéből” – írja a litván delfi.lt.

Szinte minden litván portál kiemeli, három balkáni csapat is van a csoportban, Litvánia negyedik csoportellenfele pedig Magyarország, amely jó teljesítményt nyújtott a Nemzetek Ligájában.

A litván drukkerek nehéznek látják a csoportot a litván szövetség Facebook-oldalán fellelhető kommentek alapján.

„Az ellenfeleink egymás szomszédai, micsoda érdektelen csoport.”

„Ebben a csoportban jó ha egy pontot szerzünk.”

„Az első hely garantált. Csak meg kell fordítani a tabellát.”

„A labda gömbölyű, bármi megtörténhet. Pozitívan kell hozzáállni.”

„Nehéz ez a csoport nekünk... talán Montenegró és Bulgária ellen lehet némi esélyünk, de nekik is több minőségi játékosuk van, mint nekünk. ”

„Legalább lenne egy nagy csapat a csoportban... így esélyünk sincs, és sztárokat sem láthatunk játszani.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik