2x Anglia, Németország, Olaszország – évtizedek kellettek hat ilyen meccshez!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.05.26. 07:21
null
Futball-láz a Nemzetek Ligájában (Fotó: Szabó Miklós)
Sztárjátékosok, sztárcsapatok érkeznek ismét Budapestre, az angolok, a németek és az olaszok elleni hazai tétmérkőzés-sorozat történelmi jelentőségű a magyar futballban. A szurkolók dörzsölhetik a tenyerüket – már akinek jut jegy.

 

Kijut a jóból mostanában a magyar szurkolóknak!

A válogatott az utóbbi években tálcán kínálja a világsztárokat, nem kell repülőjegyet venni, méregdrága szállást foglalni, transzfert lekötni, elég felpattanni a metróra, a Puskás Aréna környékét érintő villamosjáratok, trolik, buszok egyikére, és máris a világ elitje ellen láthatjuk pályára lépni Marco Rossi együttesét.

Egy éve sincs, hogy Budapesten Európa-bajnoki csoportmeccsen fogadtuk a Cristiano Ronaldóval, Pepével, Bernardo Silvával felálló akkori Eb-címvédő portugálokat, döntetlent értünk el a Kylian Mbappéval, Karim Benzemával és Paul Pogbával kiálló világbajnok franciákkal, majd Münchenben csaknem kicsikartuk a továbbjutást a németek elleni csoportmérkőzésen.

És hamarosan itt az újabb sztárparádé!

Június 4-én Angliát, június 11-én Németországot fogadjuk, szeptember 26-án az Európa-bajnoki címvédő Olaszország érkezik a Puskás Arénába. És még csak nem is tét nélküli, hírverő mérkőzésre, hanem a Nemzetek Ligája elitjében.

A magyar drukkerek korábban nem voltak ehhez hozzászokva.

Egészen távolra kell visszautazni az időben, amikor hasonlóan neves trió ellen játszhattunk tétmérkőzést, a fia­talabbak nem, az idősebbek biztosan emlékezhetnek rá: az 1978-as világbajnokságon a házigazda Argentína mellett az olaszok és a franciák kerültek velünk egy csoportba. A nyolc kapott és a három szerzett gól sokra nem volt elég, a válogatott pont nélkül, a csoport negyedik helyén zárva utazhatott haza Dél-Amerikából.

 

Évtizedeken át csak álmodoztunk róla, hogy rövid idő leforgása alatt, egy sorozaton belül ilyen kaliberű csapatokkal mérkőzhessünk meg. A tavalyi Európa-bajnokság aztán felébresztette a szunnyadó oroszlánt a magyar szurkolókban, a franciáknak lőtt Fiola Attila-gólt heteken át ismételték a televízióban, a találkozót követően több tízezren ünnepeltek a budapesti éjszakában, megteltek a teraszok, füstbe borult az Andrássy út, szólt a „Ria, Ria, Hungária!” a Deák Ferenc téren, s a vidéki városokban is közösségi program lett a válogatott meccsek közös megnézése óriáskivetítőn.

Most még inkább dörzsölhetjük a tenyerünket, hiszen amíg az Eb-n a csoport harmadik riválisa, Németország ellen Münchenben léptünk pályára és értünk el 2–2-es eredményt, a Nemzetek Ligájában a lebonyolításnak köszönhetően mindhárom sztárcsapat Budapestre érkezik, ami már csak azért is kuriózum, mert ilyen rövid időn belül, ennyi márkás együttes sohasem játszott tétmérkőzést a magyar válogatott otthonában. Az angolok, a németek és az olaszok ellen ismét megnyílik a Puskás Aréna (az angolokkal szembeni nyitányon a zárt kapuk miatt 14 éven aluli gyerekek lehetnek a lelátókon), és miután tétre megy a játék, biztosak lehetünk benne, hogy a csapatok erős kerettel érkeznek Budapestre. Ha lesz is egy-egy hiányzó, nem fordulhat elő, hogy a szövetségi kapitányok B-csapatot küldenek a magyar fővárosba. Sztárjátékosok lépnek pályára Budapesten!
Elég csak néhány nevet felsorolni: Harry Kane, Raheem Sterling, Mason Mount, Manuel Neuer, Thomas Müller, Joshua Kimmich, Gianluigi Donnarumma, Leonardo Bonucci, Jorginho és Lorenzo Insigne is a Puskás Aréna gyepén futballozhat.

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00: MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45: Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

A magyar válogatott mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.

A szurkolóknál csak a magyar válogatott tagjai várhatják jobban a közelgő mérkőzéseket. Néhányan közülük számos sztárcsapat ellen pályán lehettek már karrierjük során, ám címeres mezben ennyire rövid időn belül, ilyen kemény ellenfelekkel talán egyikőjük sem találkozott még. Külön kihívás lesz a júniusi etap, amikor tíz nap alatt kell négy mérkőzést lejátszani, Anglia ellen itthon és idegenben, valamint utazunk Olaszországba, és fogadjuk a német csapatot. Szakmailag óriási kihívás lesz Marco Rossi szövetségi kapitánynak a játékosok frissen tartása ezekben a napokban, ki mikor pihenjen, melyik mérkőzésre legyen éles. A tréner annyit már elárult, hogy a júniusi négy mérkőzésből kettőn Gulácsi Péter, kettőn Dibusz Dénes véd, de biztosak lehetünk benne, hogy a többi poszton is szükség lesz a frissítésre, a mezőnyjátékosok cserélgetésére, hiszen tíz nap alatt négy tétmérkőzés talán a legjobb erőben lévő futballistának is sok.

Schäfer András tavaly gólt fejelt a németek elleni Eb-meccsen Münchenben. Júniusban a budapesti Puskás Arénában nyílhat lehetősége betalálni Manuel Neuer kapujába a Nemzetek Ligájában (FOTÓ: AFP)
Schäfer András tavaly gólt fejelt a németek elleni Eb-meccsen Münchenben. Júniusban a budapesti Puskás Arénában nyílhat lehetősége betalálni Manuel Neuer kapujába a Nemzetek Ligájában (FOTÓ: AFP)

 

Jegyinformációk a Nemzetek Ligája-meccsekre
Mint ismert, a tavalyi, Anglia elleni hazai világbajnoki selejtező után az UEFA által kirótt büntetés miatt a június 4-i, Magyarország–Anglia Nemzetek Ligája-mérkőzést zárt kapuk mögött kell megrendezni. Ennek ellenére nem maradnak üresek a lelátók, mert a 14 év alatti fiataloknak iskolai szervezésben, kísérőkkel belépési lehetőséget ad az MLSZ. A jelentkezők e hét keddig regisztrálhattak az ezért létrehozott gyerekjegy.mlsz.hu oldalon. Az iskolásokhoz tíz gyerekenként egy kísérő is csatlakozhatott, aki jogosult volt a regisztráció elvégzésére. Június 7-én 20.45-kor Cesenában, a Dino Manuzzi Stadionban az olasz válogatottal játszik NL-meccset a magyar együttes, erre a mérkőzésre már az összes vendégjegyet megvásárolták a szurkolók. Ám friss hír, hogy az érdeklődésre tekintettel az olasz szövetség az MLSZ kérésére korlátozott számban további belépőket biztosít a vendégszektorba, melyeket csütörtökön 10 órától lehet megvásárolni a
meccsjegy.mlsz.hu oldalon. A június 11-én a Puskás Arénában esedékes Magyarország–Németország NL-meccsre május 20-án kezdődött a jegyértékesítés, néhány ezer belépő még elérhető 10, 15 vagy 20 ezer forintért. Június 14-én 20.45-től a wolverhamptoni Molineux Stadionban az angol válogatott lesz a mieink ellenfele. Az erre a találkozóra szóló belépőket a jegyek elfogyásáig, de legfeljebb május 31-én éjfélig lehet megvásárolni a meccsjegy.mlsz.hu oldalon két árkategóriában: 16 ezer és 22 600 forintért.     
B. Z.

 

A Magyar Labdarúgó-szövetség sem unatkozik az előttünk álló időszakban, Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője elárulta, a németek elleni összecsapásra már most több mint negyvenezer jegyet értékesítettek.

„Elsődleges feladatunk a hátország megteremtése, az utánpótlásbázis és a megfelelő keretek biztosítása a hazai futball fejlődéséhez, illetve a bajnokságok szervezése, lebonyolítása. Ugyanakkor nagyon örülünk annak, hogy a férfi A-válogatott mérkőzései rendkívül népszerűek és látogatottak. Különösen jó megfigyelni az atmoszférát, amely a válogatott meccseit jellemzi, és amelyről legtöbbször az ellenfelek és szurkolóik is elismerően nyilatkoznak. Elég csak a tavaly nyáron, részben Budapesten rendezett Európa-bajnokságra gondolnunk, amelyen fiatalok és idősebbek, fanatikusok és családok egyaránt részesei voltak annak a valóságos ünnepnek, amelyet a kontinenstornának köszönhettünk. A válogatott mérkőzései iránti érdeklődést mi sem mutatja jobban, mint hogy a németek elleni, június tizenegyedikei itthoni találkozóra már több mint negyvenezer belépő elkelt. A jegyvásárlás során bizonyos előnyöket élveznek a szurkolói klub tagjai – méltányosabb áron és korábban juthatnak hozzá a jegyekhez –, akik több mint százezren a válogatott biztos bázisát és támaszát adják. Szeretnénk elérni, hogy azon rendbontóknak, akik anyagi és erkölcsi kárt okoztak, a jövőben ne legyen rá módjuk.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A NEMZETEK LIGÁJÁRA
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:  Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel
(Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Vancsa Zalán (MTK Budapest)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik