Nem bravúrral, de emelt fővel búcsúztunk

B. M., K. Z.B. M., K. Z.
Vágólapra másolva!
2005.10.12. 21:41
Címkék
Utolsó világbajnoki selejtezőjén hazai pályán gólnélküli döntetlent ért el a magyar labdarúgó-válogatott a már toávbbjutott Horvátország ellen, és ezzel az európai zóna 8. selejtezőcsoportjának negyedik helyén végzett.
Tokic és társai nem sok szabadságot engedtek Kovács Zoltánnak (fehérben)
Reuters
Tokic és társai nem sok szabadságot engedtek Kovács Zoltánnak (fehérben)
Tokic és társai nem sok szabadságot engedtek Kovács Zoltánnak (fehérben)
Reuters
Tokic és társai nem sok szabadságot engedtek Kovács Zoltánnak (fehérben)

Magyarország-Horvátország 0-0


Helyszín: Budapest, Szusza Ferenc-stadion
Nézőszám: 7 000
Játékvezető: Claus Bo Larsen (dán)
Asszisztensek: Bill René Hansen, Anders Norrestrand (dánok)

Magyarország: Király - Bodnár, Stark,Gyepes, Vanczák – Korsós, Böőr, Bárányos, Hajnal Huszti - Kovács Z. Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus

Horvátország: Butina – Srna, Kovac, Tudor, Vranjes – Babic Tokic, Thomas, I. Leko – Klasnic, Balaban. Szövetségi kapitány: Zlatko Kranjcar

Cserék: Klasnic helyett Bosnjak (63.), Ivan Leko helyett Jerko Leko (63.), Bárányos helyett Buzsáky (76.), Bosnjak helyett Simic (90.)
Sárga lap: Stark (4.), Tomas (59.)
Az első félidő java részében próbált támadni a magyar csapat, már amennyire erejéből tellett. A Szusza Ferenc-stadionban "hazai pályán" szereplő Kovács Zoltán elég magára hagyatottan őrlődött Robert Kovac szorításában, az első félórában azonban a horvátok sem vezettek stadionrengető akciókat.

Megrengették viszont a stadiont a horvát szurkolók rakétái, Király Gábor ki is gyalogolt a félpályához, mert nem érezte magát biztonságban a vendégtábor közelében. Három-négy percig állt is a játék, míg a rendfenntartók egy elszánt rohammal helyre nem tették a magukról megfeledkezett piros-fehér kockásba öltözött fanatikusokat. Hogy aztán ez az incidens mennyire tesz jót a magyar-horvát közös európa-bajnoki pályázatnak, azt jobb nem bolygatni…

A félidő utolsó nyolc-tíz percére kicsit felpörögtek az események a pályán is: előbb Bosko Balaban lövésénél védett nagyot Király Gábor, majd a horvát csatár a felső lécet is eltalálta, ezt követően pedig óriási bravúrra volt szüksége a magyar hálóőrnek Ivan Klasnic a jobb alsó sarokba tartó lövésénél.

Az első játékrész végén azonban a mieinké lehetett volna az utolsó szó, ám az addig nem sokat mutató Bárányos Zsolt egy szép akció után a kapufát találta el – pedig a horvát kapus már verve volt.

Nehéz kenyér lehet magyar sorfalnak lenni
Nehéz kenyér lehet magyar sorfalnak lenni

A csapatok úgy vonultak a szünetre, hogy az utolsó tíz perc alapján talán a több helyzetet kidolgozó vendégek lehettek csalódottabbak a gól nélküli állással. A magyar csapatban Bodnár László volt nagyon aktív a jobbszélen az első negyvenöt perben, Hajnal Tamás próbált fazont adni a válogatott játékának, a már Izland ellen is a semmiből megvillanó Bárányos pedig mennybe mehetett volna, ha egy kicsit jobban céloz.

Vanczák Vilmosnak (fehérben) is meggyűlt a baja Bosko Balabannal
Vanczák Vilmosnak (fehérben) is meggyűlt a baja Bosko Balabannal

A második félidő már eléggé jellegtelen volt. Valódi helyzet egyik kapu előtt sem adódott, a horvátoknak talán két lehetősége volt, mindkettő Jerko Leko nevéhez fűződött. Nekünk pedig csak egy-két mellément lövés jutott, így Butinának nem is volt dolga a második negyvenöt percben. A magyar csapat akarására nem lehetett panasz, tették dolgukat a fiúk becsülettel.

Hajnal is nagyon aktív volt, de nem tudta összefogni a csapatot, míg Kovács Zoltán továbbra is teljesen súlytalannak bizonyulva vergődött a horvát védők között. A magyar csapat játékából szinte teljesen hiányzott az átütőerő, a csereként beállt Buzsáky Ákosnak is csak villanásokra futotta.

A rohamrendőrökre is szükség volt...
A rohamrendőrökre is szükség volt...

A közönség mindezzel együtt elégedett lehetett a látottakkal, az a része legalábbis mindenképp, amelyik a mérkőzés végén kisebb szimpátiatüntetést rendezett Lothar Matthäus szövetségi kapitány mellett. A nemzeti tizenegy nem tudott csodát tenni ma este sem, úgy tűnt, mindent kiadtak magukból a fiúk, de egy döntetlennél többre ez sem volt elég a veretlenül csoportelső, remek játékosokból álló, ám a győzelemért meg éppen nem szakadó horvátok ellen.

A csapat legnagyobb problémája továbbra is a góllövés, illetve annak hiánya: utolsó három találkozóján nem talált a hálóba a magyar válogatott, és a három legerősebb csoportellenfél, Horvátország, Svédország és Bulgária ellen hat meccsen összesen egyszer volt magyar támadó eredményes. Így pedig nem csoda, hogy csak a 8. csoport negyedik helye jutott válogatottunknak, egy ponttal lemaradva a bolgároktól.

A csoportot a horvátok nyerték, de egyik legjobb másodikként Svédország is kijutott a 2006-os németországi világbajnokságra. Csak annyi vigaszunk lehet, hogy a gárdának volt tartása és helyenként szimpatikusan küzdött. Az eredmények azonban továbbra is váratnak magukra: utoljára tizenkilenc éve szerepelt világversenyen a magyar válogatott.

Vb-selejtező, 8. csoport, eredmények

Magyarország-Horvátország 0-0

Svédország-Izland 3-1 (2-1)
G.:
Ibrahimovic (28.), Larsson (42.), Källström (90.) ill. Arnason (25.)

Málta-Bulgária 1-1 (0-0)
G.:
Barbara (77.) ill. Jankov (67.)

Lothar Matthäus

"Jó lezárása volt ez a mérkőzés a világbajnoki selejtezősorozatnak. Olyan csapat ellen értünk el 0-0-s döntetlent, amelyik kétszer megverte a svéd válogatottat. Azt is újra meg kell említenem, hogy számos fontos játékosom hiányzott ezen a mérkőzésen, ezért egy teljesen új csapattal kellett kiállnunk. Ilyen helyzetben nem lehet álomfutballt elvárni a válogatottól, és a horvát csapat erejét ismerve azt hiszem, elégedettek lehetünk. Azzal, amit a második félidőben láttam, nagyon elégedett voltam, az első félórával viszont nem. Úgy érzem, ebben az időszakban talán hiányzott az összeszokottság, az összehangoltság, és talán túlságosan is tisztelték a játékosaim a horvát csapatot. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem volt könnyű a csapatnak erre a mérkőzésre összpontosítani, mert az utóbbi napokban sok minden más került a figyelem középpontjába. Köszönöm azoknak az embereknek, akiknek ebben a helyzetben sikerült megőrizniük a nyugalmat a csapat körül. Ha azt akarják, hogy a válogatott jól focizzon, akkor kérem, hagyjanak bennünket dolgozni.

Zlatko Kranjcar, horvát szövetségi kapitány

"Úgy érzem, jó mérkőzést játszottunk egy olyan magyar csapat ellen, amely aktívan lépett fel és egy jó horvát válogatottat akart legyőzni. Felhívtam a játékosaim figyelmét arra, hogy a magyarok valószínűleg erősen motiváltak lesznek. Azok után, hogy a svédek elleni meccsen mindent kiadtak magukból, azt mondtam a játékosoknak, hogy az a legfontosabb, hogy a csoportelsőséget jelentő döntetlen meglegyen. A találkozó végén a cseréket is ennek érdekében hajtottam végre, hogy nehogy gólt kapjunk. A legnehezebb feladat azonban még hátravan: megmondtam a játékosaimnak, hogy nagyon kemény felkészülésnek néznek elébe a jövő évi világbajnokság előtt, nagyon sokat kell még dolgozniuk. Nem elégszünk meg azzal, hogy kijutottunk, titokban abban reménykedem, hogy az 1998-as fantasztikus sikert, a harmadik helyet is sikerül megismételnünk. Szeretném még megjegyezni, hogy Lothar Matthäus minőségi munkát végez a magyar válogatottnál, sok pozitív jelet véltem felfedezni a csapatukban."
A 8. csoport végeredménye
1. Horvátország 10 7 3 - 21-5 +16 24
2. Svédország 10 8 - 2 30-4 +26 24
3. Bulgária 10 4 3 3 17-17 0 15
4. Magyarország 10 4 2 4 13-14 -1 14
5. Izland 10 1 1 8 14-27 -13 4
6. Málta 10 - 3 7 4-32 -28 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik