Lemondott, elfogadták – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.07.17. 22:34

Kovács Zoltán felajánlotta lemondását. Garancsi István, a Mol Fehérvár FC labdarúgócsapatának tulajdonosa pedig elfogadta, így hat év után már nem Kovács a klub sportigazgatója. A sportvezető 2015-ben érkezett Székesfehérvárra, az együttes 2018-ban bajnok lett, 2019-ben Magyar Kupa-győztes, 2018-ban bejutott az Európa-liga csoportkörébe.

S most vegyünk egy nagy levegőt: csütörtökön a Fehérvár FC a harmadik számú európai kupasorozat, az Európa-konferencialiga első selejtezőkörében 2–0-ra kikapott az örmény Ararattól, és 3–1-es összesítéssel kiesett. Ezt követően lépett a sportigazgató, akinek munkáját nem könnyű mérlegre tenni. Már csak azért sem, mert egy sportigazgatónak általában lehetnek az átigazolással kapcsolatban remek ötletei, a pénzt a tulajdonos adja. Tény, Kovács fehérvári karrierje a klub egyik sikerkorszakához köthető – ennek tükrében kell a kudarcot is tudomásul venni, amelyhez szintén a nevét adta, s nemcsak levonta a következtetést, karakán módon lépett is. Manapság, amikor edzők jönnek-mennek, számos alkalommal feltesszük a kérdést, miért nem vállalja a felelősséget, aki kinevezi, majd leváltja őket?

Kovács Burcsa Győzőtől vette át a posztot Bernard Casoni vesszőfutása után. A kispadra Horváth Ferenc ült le, akivel második lett az együttes, mégis, a trénert Henning Berg váltotta, aki egy idény után 2017-ben távozott. Marko Nikolics edző Fehérvárra érkezése már Kovács munkájának is köszönhető, a szerb szakvezető keze alatt karakteres csapat formálódott nem kis részben annak köszönhetően, hogy délszláv futballisták erősítették a Fehérvárt, akikkel Nikolics szót tudott érteni. Danko Lazovics, Marko Scsepovics, később Boban Nikolov, Armin Hodzic mellett a mentalitásban a felsoroltakhoz hasonlóan erős magyar mag (Juhász Roland, Fiola Attila, Pátkai Máté, Varga József) párosult a honosított Paulo Viníciusszal és Loic Negóval. Az El-csoportkör után 2019 augusztusában az El második selejtezőkörében a Vaduz kiverte a csapatot – ez a vesszőfutás kezdete –, Nikolics novemberben távozott, sem Joan Carrillo, sem Márton Gábor nem tudta a bajnoki címért a Ferencváros vetélytársává tenni a Fehérvárt, márpedig kimondva-kimondatlanul ez a cél. Időközben meg kellett volna oldani a generációváltást is, ami nem kizárólag sportigazgatói feladat, de azt sem lehet mondani, hogy köze sincs hozzá.

Kovács levonta a következtetést.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik