THURY GÁBOR
2023.09.24 23:39

Gazdátlanok – Thury Gábor jegyzete


A ZTE a labdarúgó NB I 8. fordulójában egy győzelme és öt veresége mellé megszerezte az első döntetlenjét a Fehérvár ellen (3–3), ám a gólokban és VAR-ozásban gazdag mérkőzés ellenére sem mozdult el az utolsó helyről. Az egy pont a Fehérváron sem segít sokat, négy ponttal leszakadva a Kecskemét mögött a 9. helyen áll. Noha a 2023-ban Magyar Kupa-győztes helyzete sem rózsás, az igazi talány a fehérváriak szereplése.

Valami nagyon nincsen rendben – Fiola Attila kiállítása után talán csak a küzdőképesség dicsérhető az utolsó pillanatban egyenlítő együttesnél –, a Magyar Kupában a 32 közé jutásért az ESMTK-tól elszenvedett 1–0-s vereséget követően a sport­igazgató, Juhász Roland felajánlotta lemondását, majd közös megegyezéssel távozott a klubtól. A korábban a Vidivel kétszeres bajnok, Magyar Kupa-győztes, Európa-liga-csoportkörben szereplő játékos 2022 októberétől töltötte be a posztot, s noha nem látunk a kulisszák mögé, a keze meg volt kötve, legalábbis az erősítések terén. Az ő regnálása idején érkezett a kispadra Huszti Szabolcs helyére Bartosz Grzelak, a csapat éppen hogy elkerülte a kiesést. Amikor e sorokat írom, a lengyel szakvezető (még) a helyén, finoman fogalmazva is felvetődik a felelősség kérdése, nemcsak az övé, hanem azoké is, akik kinevezték. Tényleg, hogy van ez? Szándékosan ironizálok: körülülnek egy asztalt, valaki bedob egy nevet, jelen esetben Grzelakét, majd a többiek a homlokukra ütnek, hogy ez eddig nem jutott eszükbe...

Nem tudom, Juhász Rolandnak milyen lehetőségei voltak, de a pénzt a tulajdonos adja – vagy nem adja. A sportigazgató leginkább a szakmai részt teheti hozzá, például inkább ikszet igazolják le, mint ipszilont. Nagyon úgy fest, a Fehérvárnak tulajdonosa van, de gazdája nincs. Utólag már az jelzésértékű, hogy Sallói István, aki éppen Juhász Roland előtt töltötte be a sportigazgatói posztot, visszatért Zalaegerszegre. Mintha Székesfehérváron az is bizonytalan lenne, mit is szeretnének. Elkerülni a kiesést vagy a hagyományokhoz méltó klubot működtetni – s ezen most nem csupán az 1985-ös UEFA-kupa-döntőt értem.

Jó, a legegyszerűbb lenne Bartosz Grzelakot felállítani, és meghallgatni a menedzsereket, kik a szabad edzők a piacon, majd bedobni egy nevet, amelynek hallatán mindenki a homlokára csap...

Székesfehérvár többet érdemel.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

2023.12.01 23:51:59

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A futballista mint ember szubjektum.

2023.11.26 20:32:17

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A kérdésekkel együtt nem volt rossz meccs ez a Puskás–Fradi.

2023.11.26 09:34:04

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Hat gólt és látványos játékot hozott a 14. forduló záró mérkőzése, melynek végén mindkét csapat egy ponttal gazdagodott.

2023.11.26 09:18:44

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A vendégek az első, a házigazda Puskás Akadémia a második félidőben szerzett gólt, az utolsó helyzet Slagveeré volt.

2023.11.25 15:32:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A remekül kontrázó Mezőkövesd többek között Drazsics duplájával fölényes győzelmet aratott, és ellépett a kieső helyről.