„Az amatőr hátország a barátságokat, a mindennapok megélését jelenti”

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2024.04.07. 11:23
Gazsó István szociológus és Laszip Gábor futballtörténész volt a Kazinczy Ferenc Múzeum vendége (Fotó: Szoboszlay Marcell)
A Hátsó füves-kiállítás záróestjén Gazsó István szociológus és Laszip Gábor futballtörténész volt a Kazinczy Ferenc Múzeum vendége. Kispest- és Újpest-kötődésről, szurkolói identitásról, a klubok társadalmi bázisairól és jelképváltásairól is beszélt a Harmadik félidő bisztró múzeumi futballestsorozat két pénteki meghívottja.

 

Pénteken tartották a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban a Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei című kiállítás ünnepi záróestjét. Ringer István múzeumigazgató értékelte a 2021 őszén nyílt, többször meghosszabbított, 2022-ben az Év kiállítása-díjjal elismert tárlat tapasztalatait, külön hangsúlyozva az értékes háttérbeszélgetésekre fórumot nyújtó, immár a 34. alkalomnál tartó Harmadik félidő bisztró-estek szerepét. Bejelentette azt is, hogy a Nemzeti Sport hasábjain 2015-ben indult országjáró sorozatból kinőtt, a falusi futballvilágról gyűjtött gazdag képanyagot is felhasználó kiállítás a bontás után a tervek szerint Székesfehérvárra költözik, a Szent István Király Múzeum egyik belvárosi kiállítóterébe.

Sátoraljaújhelyen utoljára adott otthont a futballkocsmát idéző enteriőr a kiállítás kísérőprogramjának, a Harmadik félidő bisztró vendége ezúttal Gazsó István szociológus, blogger, a Kispesti Futball Ház képviselője, valamint Laszip Gábor futballtörténész, az Újpest kutatója volt. A beszélgetés során szó esett kötődésről, szurkolói identitásról, a lelátói közeg változásairól, klubjelvényekről, szimbólumokról, a futball társadalmi szerepéről és nem utolsósorban az amatőr labdarúgáshoz kapcsolódó személyes tapasztalatokról.

Kispesten vagy Budapesten a hátországot a kisebb pesti csapatok jelentik. Nekem az utca végi csapatom és makroközösségem a Kispest, ez azonban nem zárja ki azt, hogy ne érezzek magaménak egy mikroközösséget, az erzsébeti egyesületét, az ESMTK-ét – mondta Gazsó István. Az amatőr futballnak nem annyira a játékosnevelésről vagy játékoskiválasztásról kell szólnia, mint inkább arról, hogy az emberek közösségben éljék meg a mindennapjaikat. Egyre kevesebb közösségi tér marad, az internet, a tévé, a Playstation elveszi az emberektől az időt, amelyet egyébként megélhetnének egymás társaságában is. A meccs éppen olyan esemény, amelybe a néző belefeledkezhet. Az utolsó hátsó füves pálya sarkán akár, a kocsma teraszán sörözgetve nézheti a pályát, amelyen valószínűleg értékelhetetlen színvonalú játék zajlik, röhögni is lehet rajta, de közben mégiscsak van interakció. Ettől válik élővé egy közösség. A Bozsik Stadionhoz közel működött egy kis egyesület, a Traktorgyár. Valamikor teljesen megszokott volt, hogy a Benedek Elek utca, a Dembinszky utca és a Hengersor utca közeli lakói kint vannak a Traktor-pályán. Ott töltöttük a hétvégéket, mi gyerekként szaladgáltunk a hátsó salakoson, a feleségek, asszonyok valami mással foglalkoztak, faterék bent ittak a kocsmában, és ment közben egy meccs. Alkalom volt, közösségi esemény, vasárnap tizenegykor. Miután elköltöztünk, a Traktor-pályán megismert emberekkel megmaradt a kapcsolat, és mai is barátokként, és könnyes szemmel beszélgetünk az azóta megszűnt csapatról és pályáról. Nekem az amatőr hátország a nagyon közeli barátságokat jelenti, a mindennapok megélését, amelyben benne van a futball is, de csak mint szervező elv.”

(Fotó: Szoboszlay Marcell)

Laszip Gábor szintén személyes példát említett, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a futballszervezésnél érdemes tekintettel lenni az adott környék településviszonyaira is: „Életemben először egy amatőr hátországbeli mérkőzésen voltam, három hónaposan egy Boglárlelle–Nagykanizsa rangadóra vitt ki apám. Ment velem mindenféle pályára, akkoriban pedig ott nyaraltunk, a Balaton partján. Mivel az Újpesthez kötődöm, amikor az Újpest játszik hírverő mérkőzéseket Bakonycsernyétől Nagymaroson keresztül Nagyszentjánosig vagy Albertirsáig, akkor futok bele még ebbe a világba. Követem a folyamatokat, látom, hogy szűnnek meg a kistelepülésekhez tartozó csapatok. Ha ugyanazt a rendszert érvényesítik Bács-Kiskun vármegyében, ahol az átlagos településméret sokezres, mint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, ahol a településenkénti lakosságszám néhány száz fő, az valószínűleg nem jó. Könnyen belátható, hogy egy tíz- vagy húszezres település jóval könnyebben eltart egy csapatot, mint egy háromszáz lelkes község. A csapatokat életben tartani márpedig azért is fontos, mert ezek mutatják meg, hogy él egy falu, és vannak helyben fiatalok, akik fociznak.”

A Harmadik félidő bisztró következő estjét már a múzeum kertjében rendezik. Május 7-én, kedden Priskin Tamás 63-szoros válogatott játékos érkezik Sátoraljaújhelyre, a beszélgetés 17 órakor kezdődik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik