Több mint ejnye-bejnye – Őri B. Péter jegyzete

ŐRI B. PÉTERŐRI B. PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.10.12. 00:22

Valószínűleg sohasem üti a markomat nagy lottónyeremény. Évekkel ezelőtt egyszer csak beugrott, hogy akkor lesz majd sok találatom, ha a húzás napján nem hallok trágárságot. Utazom metrón, buszon, villamoson, sokat sétálok, s e „szabályom” bevezetése óta minden egyes alkalommal legalább egyszer, de többször hallottam férfiak, nők, idősek fiatalok, gyerekek (!) szájából nem éppen Kazinczy stílusára hajazó szavakat.

Mindez azért jutott eszembe, mert a hét elejétől beszédtéma Véber György szintén nem irodalmi stílusban előadott szövege. A korábbi válogatott labdarúgó, az Újpest U19-es csapatának edzője az MTK elleni meccsen trágár szavakat üvöltve próbálta jobb játékra ösztönözni futballistáit. Az egyik szülő videóra vette a „magyarórát”, a hanganyag villámgyorsan terjedt a közösségi térben, a szövetség vizsgálatot rendelt el, a lila-fehér klub ügyvezető igazgatója, Berta Csaba az Origo megkeresésére azt közölte, „az Újpest FC természetesen az edző viselkedését nem tartja elfogadhatónak, a belső vizsgálat megtörtént, a következmények pedig a klub belügyének számítanak”. Kár a titokzatosság, kíváncsi lennék a következményekre, s csak remélni tudom, hogy Vébert, aki időközben elnézést kért, nem kommunikációs tréningek megtartásával bízták meg.

Szintén durvaság borzolta a kedélyeket az Üllői úton, ahol a Ferencváros Debrecen elleni meccsének vége felé Ryan Mmaee és Dzsudzsák Balázs keveredett vitába, a válogatottban búcsúmeccsére készülő hajdúsági támadó mondott valamit a marokkói csatárnak, aki testi kontaktusba került vele, s ellenfele mellé köpött. Dzsudzsák nemi szervet és sajátos kötőszót is felhasznált válaszában, a bíró és a társak léptek közbe, ám semmilyen lap sem villant. Elképzelhető, hogy ebben az ügyben is lesz munkája az MLSZ-nek, ugyanis a DVSC fontolgatja, hogy a fegyelmi bizottsághoz fordul.

Sajnos még mindig nem igazi fociról lesz szó: Fehérváron azon háborodtak fel, hogy grúz játékosuk, Budu Zivzivadze előző csapata, az Újpest elleni bukta után a vendégtábor előtt lila-fehér mezben ünnepelt. Nem szokványos eset, igaz, hogy előzőleg a Megyeri úton játszott, de a szimpátia ily fokú kinyilvánítása súlyos büntetéshez vezetett. Persze felvetődik, mennyire következetesek a Vidinél, ugyanis 2017 őszén az Európa-liga playoffkörében a Partizan elleni 0–4-es megalázó hazai vereség után az egyik szerb légiós, Danko Lazovics nem a saját tábor elé ment megköszönni a buzdítást, hanem volt belgrádi klubja játékosaival pacsizott, nevetgélt, dresszt cserélt. Persze ez nem volt annyira „látványos”, mint a grúz „árulása”, ám ha jól emlékszem, még csak egy ejnye-bejnye sem hangzott el akkor…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik