Döntés előtt – Bobory Balázs jegyzete

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2018.01.06. 23:24

Menni, vagy nem menni: az itt a kérdés…

Kiss Tamásért sorban állnak a Bajnokok Ligája-klubok, a szombathelyi futballista pedig élete egyik legfontosabb döntése előtt áll.

Szegény, azért van nehéz helyzetben, mert nincsenek előtte eklatáns példák arról, merre induljon pályafutása első igazi kereszteződésében.

Ha akadnának olyan magyar fiatalok, akik úgy lettek klasszisok, hogy első külföldi szerződésükkel egy időben vásárolták meg az első borotvájukat, akkor nyugodtan kérhetné édesanyjától a hamuba sült pogácsát meg a kis számzáras bőröndöt, és meg sem állna Isztambulig, esetleg Ukrajnáig.

Ha azonban azt látnánk évről évre, szezonról szezonra, hogy a magyar NB I-ben három-négy évet lehúzó, s ezalatt izmot, rutint, megfelelő erőnlétet maradéktalanul megszerző 22-23 éves fiatalok lesznek az öreg kontinens topbajnokságaiban meghatározó játékosok, akkor azt javasolnánk, ne menj, jó helyed van Király Gábor, Halmosi Péter és a szlovák tréner, Michal Hipp keze alatt!

Szóval tényleg a jó döntés a legfontosabb.

Bár mivel a magyar labdarúgók ritkán futnak be a nemzetközi porondon kimagasló karriert, nem tudjuk, van-e jó döntés, mert többnyire csak azt látjuk, hogy honfitársainknak nem jön be a kaland.

Úgy tűnik, Kiss Tamás mögött szerencsére értő, gondolkodó szülők állnak, és a Hali öltözőjében is vannak néhányan, akik már láttak testközelből profi futballt. Az ifjú tehetségnek persze nem árt tanulmányoznia néhány korábbi szombathelyi talentum pályafutását, mondjuk Kovács Istvánét és Radó Andrásét, akik ugyancsak tizenévesen robbantak be a magyar élvonalba, kétségtelenül kimagasló képességeiket látva külföldi kérőkben sem volt hiány, ők mégis itthon maradtak, és látjuk, megfeneklett a karrierjük.

Ellenpéldaként ott van Szalai Ádám, aki szinte kamaszként vette kézbe a vándorbotot, és kevesebb tehetségből gazdálkodva építette fel magát stabil Bundesliga-játékossá.

De Kiss Tamás felhívhatná Szoboszlai Dominikot is, aki 17 évesen, egy év ausztriai pallérozódás után csatlakozik a Red Bull Salzburg keretéhez, miután az elmúlt hónapokban az osztrák másodosztályban parádézott – talán ő is elmesélhetné, mi vár egy tizenéves labdarúgóra, ha az országhatáron túlra igazol.

Kiss Tamás nehéz helyzetben van, olyan szituációban, amelyben vélhetően jobbról-balról kapja a tanácsokat. Én azt kívánom neki, hagyatkozzon a megérzéseire, a szüleire, meg mondjuk annak az edzőnek a tanácsára, aki a legfontosabb szerepet töltötte be eddigi pályafutásában.

Mert most jól kell döntenie…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik