F. Z. 2022.01.13 16:12 Frissítve: 2022.01.19 23:48

Rátgéber László: ütköztetjük a sporttudományt a gyakorlattal

Kétnapos, rendkívüli eseménynek lesz házigazdája a Nemzeti Kosárlabda Akadémia: a világ vezető szakemberei, szakértői és edzői arról beszélnek, hogyan alkalmazzák sikeresen a gyakorlatban a sporttudomány kutatási eredményeit.

 

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ „Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban” (New Frontiers in Sport Science and Practice) címmel nemzetközi kosárlabda-konferenciát rendez csütörtökön és pénteken Pécsen, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A kétnapos eseményen a világ vezető szakemberei, szakértői és edzői beszélgetnek arról, hogyan alkalmazzák a sporttudomány kutatási eredményeit a gyakorlatban, mindennapi munkájukban.

„E két nap alatt olyan emberek fognak beszélni, előadást tartani, akik felmutattak valamit a munkájukban – mondta a Nemzeti Sportnak Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, a Rátgéber László Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, korábbi női és férfi szövetségi kapitány, Euro­liga-győztes edző.   – Ütköztetjük a sporttudományt a gyakorlattal, ez napjaink legaktuálisabb témája. A plenáris előadások mellett kerekasztal-beszélgetések is lesznek, így sokkal dinamikusabb lesz a konferencia. Nagyon jó lesz egy helyen hallgatni »15 Euroliga-győzelmet, 10 olimpiai és 10 világbajnoki érmet«”.

A meghívott vendégelőadók listáján szerepel többek közt Geno Auriemma, az Egyesült Államok női válogatottjának korábbi kétszeres olimpiai és világbajnok edzője, aki a Connecticut Egyetem női kosárlabdacsapatának immár 36 éve a vezetőedzője és 11 NCAA-bajnoki címet nyert, emellett a Naismith Memorial Basketball Hall of Fame (Hírességek Csarnoka) és a Női Kosárlabda Hírességek Csarnokának tagja. Továbbá az olasz Ettore Messina, korábbi négyszeres Euroliga-győztes edző, jelenleg az Olimpia Milano mestere. Ők ketten személyesen nem tudnak részt venni a rendezvényen, online előadást tartanak. Pécsre látogat viszont az izraeli sztáredző Pini Gerson, aki a Maccabi Tel-Avivval kétszeres Euroliga-győztes; a német Michael Schwarz, aki a nemzetközi szövetségnél tölt be vezető pozíciót; s a háromszoros Euroliga-győztes, Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes szerb klasszis, az idén visszavonult Szonja Vaszics is. A magyar előadók közt találjuk többek közt Ivkovics Sztojant és Székely Norbertet, a férfi- és a női válogatott szövetségi kapitányát; Németh Lászlót, korábbi MKOSZ-elnököt; Dávid Kornélt, hazánk egyetlen korábbi NBA-játékosát; Mocsai Lajost, a női és férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitányát, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét. A megnyitón részt vesz Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Sáfár Sándor, az Emmi miniszteri biztosa, valamint Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora.

2022.05.22 08:40:57

Kosárlabda BODNÁR TIBOR

Sitku Ernő nem érhette meg, hogy Zsuzsannából Euroliga-győztes, Mártonból NB I-es kosaras lett.

2022.05.21 18:50:34

Kosárlabda SZABÓ RÓBERT

Hanga Ádám nem tudja, melyik a rosszabb: egy ponttal vagy hússzal kikapni.

2022.04.16 21:25:02

Kosárlabda BODNÁR ZALÁN, GYŐRI FERENC, LAKNER GÁBOR, PAPP BÁLINT, SZABÓ GÁBOR

A Margitszigettől Isztambulig sorra vesszük klubcsapataink világraszóló győzelmeit a legrangosabb nemzetközi sorozatokban.

2022.04.16 22:01:54

Kosárlabda L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A piramis aljáról a csúcsra jutni gyakorlatilag lehetetlen.