Női kosár: a fiatal magyar erőcsatár pörgős és kemény olasz élvonalba csöppent

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.10.04. 12:39
null
Mérész Beatrix (Fotók: Török Attila)
A nyáron az élvonalbeli újonc Cremához szerződő Mérész Beatrix az olasz női kosárlabda-bajnokságban maradást célozza meg csapatával, amely remélhetőleg összeáll a nyerhető mérkőzésekre.

 

– Tizennégy pont, hét lepattanó és két gólpassz az olasz bajnoki ezüstérmes és kupadöntős ellen. Elégedett a bemutatkozással?
– Első mérkőzésnek jó volt, de azért szeretnék még javítani és fejlődni – válaszolta a Nemzeti Sport érdeklődésére Mérész Beatrix, az olasz élvonalbeli újonc Parking Graf Crema 22 esztendős erőcsatára. – Kicsit magabiztosabbnak kell lennem, más bajnokságban és országban játszom, meg kell szoknom még a körülményeket.

– Négyes vagy ötös poszton számolnak önnel?
– Négyesen, amit szeretek is, az ötösön nem nagyon szoktam szerepelni, csak ha nincs nálam magasabb vagy erősebb játékos.

– Mi várható a Cremától az idényben?
– A többi együttest még nemigen ismerem, nyilván a topcsapatok megvannak, de nem teljesen tiszták az erőviszonyok. Nagyon küzdős, hajtós csapat a miénk, harcolunk egymásért is, és magától értetődően minél több meccset meg akarunk nyerni. Mindenképpen benn akarunk maradni.

– Milyen az olasz bajnokság a magyarhoz képest?
– Az első benyomásaim alapján nagyobb az iram, igen kemény, több a fizikai kontaktus és rengeteget kell futni.

– Hiányol valamit itthonról Lombardiában?
– A családomat, a barátaimat, és egy-két ételt, amelyek nem találhatóak meg itt.

– Mennyire tudott beilleszkedni, milyen környezetben él?
– Nagyon jól sikerült a beilleszkedés, a lányok segítettek mindenben, igazán befogadóak, nyitottak és kedvesek, hasonlóképpen az edzőhöz és a teljes stábhoz, ilyen társasággal könnyű volt az átállás. Az egyik csapattársammal élek egy lakásban, közel van a csarnokhoz. A város nagyon hangulatos, tipikusan olasz, eddig nagyon tetszik, minden feltétel adva van a kosárlabdázáshoz. A pályánk is jó, a nyáron újrafestették és -parkettázták, de egyelőre nem próbáltuk ki élesben, mert az első bajnoki fordulót a hétvégén Szardínián, egy helyen rendezték, megnyitót is tartottak. Hazai közönség előtt vasárnap játszunk először, a bajnok és kupagyőztes Schiót fogadjuk. Elég kemény az első öt mérkőzésünk, összecsapunk a legjobb hárommal, de nem baj, mert van ideje összeszokni a csapatnak, megtapasztalhatjuk, mennyire érezzük egymást, ki merre mozog – mire jönnek a nyerhető meccsek, meglesz a kellő összhang közöttünk.

– Mit vár öntől az edzője?
– Azt mondta, hogy hasonlót, mint amit az előző idényben a magyar bajnokságban mutattam. Tudja, mire vagyok képes, igyekszem minél többet megcsinálni abból, amit kér, és fejlődni, hogy minél jobb legyek.

– A Valdarnónál szereplő Varga Sárával beszélt már?
– Az első fordulóban találkoztunk és tudtunk beszélgetni. Neki is új a közeg, meg kell szoknia a bajnokságot és a légióséletet.

– Mit érez, az előttünk álló évadban tovább tud haladni azon a fejlődési pályán, amelyen az elmúlt néhány évben haladt?
– Szerintem mindenképpen, nagyon hasznos edzéseink vannak, ezeknek köszönhetően előreléphetek. Törekszem arra, hogy tudatosan javítsak a „dolgaimon” a gyakorlásokon, aztán próbálom ugyanezt megcsinálni a meccseken is.

– Beszélt mostanság Székely Norbert szövetségi kapitánnyal?
– Igen, megkeresett és elmondta, figyeli az olasz bajnokságot és tartjuk majd a kapcsolatot.

– A novemberi Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseken számít a kerettagságra?
– A döntés nem rajtam múlik, én minden tőlem telhetőt megteszek, a legjobbamat adom, aztán meglátjuk...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik