Férfi kosárválogatott: „Nem kell félni, jobbak vagyunk!”

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 12:38
null
Allen Rosco válogatott mezben (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie)
A portugálok elleni pénteki világbajnoki selejtezőre készülő férfi kosárlabda-válogatott játékosa, Allen Rosco biztos abban, hogy a gárda kellő odafigyeléssel győz, és kiharcolja a továbbjutást.

 

– Tavaly novemberben nem játszott Portugáliában, amikor a csapat 81–75-re nyert Matosinhosban...
– Így van, akkor nem tudtam megoldani az utazást – válaszolta a Nemzeti Sportnak Allen Rosco, a portugálok és a franciák ellen Kecskeméten készülő magyar válogatott erőcsatára. – Ám most játékra készen állok! Már megnéztük a csapattal annak a meccsnek a videofelvételét, s láthattuk újra, hogy ellenfelünk a szokásostól eltérő taktikát alkalmaz, 1–3–1-es zónavédekezést, s emellett sokat váltott a kettő a kettő elleni játékban. Nagyon nem mindegy, miként támadunk az ilyen védekezés ellen, a portugálok fő célja, hogy minél többször szerezzenek labdát, és legyen lehetőségük a lefutásra.

– Okozhat ez zavart?
– Ha erre odafigyelünk és jól felkészülünk, nem lehet gond.

– A keret fele vasárnap még a magyar bajnoki döntőben játszott, miközben a portugálok több mint egy hete együtt készülnek. Kell-e izgulniuk a drukkereknek?
– Nem kell félni, jobbak vagyunk, de mivel nekünk fontos a győzelem, hiszen így tehetjük biztossá a továbbjutást, nem szabad félvállról vennünk a portugálokat. Ráadásul visszük magunkkal az eredményeinket, és itthon a legjobb arcunkat akarjuk mutatni a szurkolóinknak.

– Jövő hétfőn idegenben lépnek pályára a francia válogatott ellen, amely B-kerettel is 24 ponttal nyert Kaposváron...
– Az a meccs elsősorban a kísérletezésre lesz jó. A franciák ellen mindig nagyon nehéz, fantasztikus kosarasaik vannak, gyakorlatilag mindegy, hogy az NBA-ben vagy az európai elitben játszók alkotják az együttest. Az a találkozó már egyfajta felkészülés lesz, azon lemérhetjük, milyen szinten vagyunk hozzájuk képest.

– Szeptember elsején Kölnben kezdődik az Európa-bajnokság, amelyen Bosznia-Hercegovinától eltekintve szintén papíron erősebb ellenfelekkel kerülnek szembe.
– Bizony, rohan az idő, öt éve volt már az a felejthetetlen Eb, amelyen megvertük a cseheket és a románokat Kolozsváron. Izgatottak vagyunk mindannyian, s mivel ezt az Eb-t egy évvel később rendezik a tervezettnél, alig várjuk már a felkészülés kezdetét. Erős a csoportunk, de tisztességgel felkészülünk, és a legjobbunkat nyújtjuk majd.

– Jól tudjuk, marad Japánban a Niigatánál ?
– Így van, maradok még egy évre. Nekem megfelel az ottani ritmus, jó a fizetés, tetszik a város, Nagaoka, és a kultúra is bejön nekünk, a feleségem a kislányunkkal is szereti az életet Japánban.

– Nyolc hónapos a kislánya, a születése mennyiben változtatta meg az életét, a viszonyát a kosárlabdához?
– Más lett a világ, az életem. A játék azért más, mert időnként ott van a lelátón a kislányom is, s amikor néha kipillantok és látom őt, mindegy, mi az eredmény, boldog vagyok.

– Mik a tervei a nyárra?
– A selejtezők után Budapesten maradok augusztusig, közben Görögországban meglátogatjuk az apósomékat, ugyanis a feleségem félig görög. Aztán néhány napot Franciaországban töltünk a családdal, utána jöhet az Eb-felkészülés.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK, E-CSOPORT
Július 1., péntek. 5. forduló
18.00:
MAGYAR­ORSZÁG–Portugália (tv: M4 Sport+)
19.00: Monte­negró–Franciaország
Július 4., hétfő. 6. (utolsó) forduló
20.00:
Portugália–Montenegró
20.30: Franciaország–MAGYARORSZÁG (tv: M4 Sport)
Az állás:  
1. Franciaország 8 (már továbbjutott), 2. Montenegró 6 (317–297), 3. MAGYARORSZÁG 6 (290–320), 4. Portugália 4
A csoportból az első három helyezett jut tovább az európai selejtező 2. fordulójába.

A KERET
Allen Rosco (Albirex Niigata, japán), Benke Szilárd, Golomán György, Keller Ákos, Perl Zoltán, Somogyi Ádám, Váradi Benedek (mind Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (Belediye­spor, török), Mikael Hopkins (Reggio Emilia, olasz), Lukács Norbert (Szolnoki Olajbányász), Pongó Marcell, Szabó Zsolt, Vojvoda Dávid (mindhárom Alba Fehérvár)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik