GYŐRI FERENC 2022.08.03 09:29 Frissítve: 2022.08.03 13:18

Férfi kosár NB I: Marjan Cakarun örül az új kihívásnak

Két és fél szolnoki év után két körmendi esztendő vár az élvonal egyik legjobb magasemberére, Marjan Cakarunra, aki mindent mérlegelt meglepő klubváltása előtt.

 

Cakarun (fehérben) úgy érzi, itt volt az ideje a továbblépésnek (Fotó: Néplap/Nagy Balázs)


Nem lehet vitás, hogy a nyár egyik legnagyobb port felverő átigazolása Marjan Cakaruné. A 2019 végén a Szolnoki Olajbányászhoz szerződő horvát magasember két és fél évet húzott le a Tisza-partiaknál, mígnem két évre az Egis Körmendhez szerződött. Abból a szempontból persze nem indokolatlan a váltás, hogy – ellentétben az Olajjal – az idei NB I-es finalista vasiak megmérethetik magukat a nemzetközi porondon.

„Nehéz volt szembesülni vele, hogy többé nem vagyok a Szolnok játékosa, de az élet megy tovább – mondta a Nemzeti Sportnak Cakarun.  – A Körmend nagyszerű, jól szervezett klub, örülök az új kihívásnak. Különleges időszakot töltöttem Szolnokon, köszönöm a szurkolóknak és mindenki másnak, de itt volt az ideje a továbblépésnek. Mindent mérlegeltem a váltás előtt, és úgy gondoltam, a Körmend lesz a legjobb választás. Közel van az otthonomhoz, igazán versenyképes csapat, rendre jó eredményeket ér el, miért is ne próbálhatnám ki magam ott? A drukkerek a szolnokiak mellett a legjobbak a magyar élvonalban, és sokkal könnyebb hazai pályán játszani akkor, ha a lelátóról nagy erővel tolnak előre.”

A kiváló center a nyáron szülővárosa, Zadar és jelenlegi lakhelye, Rijeka között ingázott, és napi kétszer edzett – merthogy nem 18 éves már, fel kell készülnie a keménynek ígérkező következő idényre. Arról is beszélt, miért játszik szívesen Magyarországon.

„A magyar bajnokság évről évre egyre erősebb lesz – szögezte le. – Az előző két évadban azt tapasztaltam, hogy fokról fokra fejlődik a liga, jó munkát végez a szövetség és a csapatok is, nagyszerű játékosok igazolnak ide. Hét-nyolc évvel ezelőtt meg sem fordult volna a fejemben, hogy Magyarországra szerződjek, de most azt kell látnom, hogy a világ többi részéhez képest ebben a bajnokságban biztosak a körülmények.”
 
A Körmend ütőképességéről még korai beszélni, az biztos, hogy a magyar mag java együtt maradt, ugyanakkor az öt légiós mindegyike új ember. A 32 éves délszláv kiválóság szerint meccsről meccsre fognak haladni, meg akarják nyerni az összeset, aztán megnézik, mire lehetnek képesek – ő szívesen előrelépne a gárdával, vagyis megcélozza a bajnoki címet!

„Ez lesz az első évadom Andonisz Konsztandinidesz irányításával, aki egyértelműen kiváló munkát végzett Körmenden – felelte Cakarun, amikor a körmendi sikeredzőről kérdeztük. – Beszéltem már vele telefonon, az általa képviselt görög-ciprusi felfogás nagyban hasonlít a balkáni kosárlabdastílusra, vagyis hamar megtaláljuk a közös hangot, kétlem, hogy problémákba ütköznénk.”

Az ősszel a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. csoportjában szerepel az együttes, és a szeptember 21–25. között rendezendő kieséses rendszerű málagai minitorna első napján a szlovákiai Léva ellen kell győznie. Cakarun természetesen örült a tavasszal a Szolnokkal megszerzett Magyar Kupa-győzelemnek, nagyon sokat küzdöttek a trófeáért, de már a tavalyi bajnoki döntőben is csak egy kis szerencse hiányzott nekik, hogy célba érjenek. Az előző idényben rengeteg sérülés sújtotta a csapatot, amely csalódást keltve esett ki az NB I negyeddöntőjében, ám Marjan Cakarun szerint kiadták magukból a legtöbbet, és el kell ismerniük, hogy a Kecskemét megérdemelte a továbbjutást. Az biztos, hogy jó sportemberhez híven Cakarun étvágya Körmenden is hatalmas lesz.

2022.08.07 22:34:01

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. A papírforma alapján – a vb-selejtezőkkel együtt – egy hét vereségből álló sorozat is benne lehet a pakliban.

2022.07.25 13:50:20

Kosárlabda K. Zs.

Tizenkét válogatott csap össze szeptember végén, a címvédő az Egyesült Államok.

2022.07.22 17:37:12

Kosárlabda K. Zs.

A mieink négy korábbi Európa-bajnokkal kerültek egy csoportba, köztük a címvédő Szlovéniával.

2022.07.24 16:35:32

Kosárlabda T. G.

Pálinkás József 1990-ben lett a női kosárlabda-válogatott kapitánya, a tisztséget 1993-ig töltötte be.

2022.07.24 08:56:08

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

„Olyasmit szeretnék majd csinálni, ami boldoggá tesz. A sportágban pedig jól érzem magam.”