K. Zs. 2020.02.04 11:14 Frissítve: 2020.02.04 11:45

Férfi kosár: Mondtam neki, nézz a szemembe! – Ivkovics

Mint beszámoltunk róla, a múlt héten a Magyar Kosárlabda-szövetség elfogadta Ivkovics Sztojannak, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányának lemondását. Ivkovics korábban elismerte, hogy kapitányi szerződésével nem állt összhangban, hogy leült az NB I-es Kaposvár kispadjára, ám a büntetést aránytalannak tartja. Az M4 Sport Kosármagazinjában újra beszélt az esetről.

Ivkovics Sztojan kaposvári szakvezetőként a Falco elleni januári bajnoki meccsen (Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap)

 

„Nagyon szép és hosszú nyolc év volt. Felépítettünk egy válogatottat, amellyel nem hoztunk szégyent az országra. Hittünk egymásban, úgy érzem, a nyolc év alatt jelentősebb hibát nem követtem el” – fogalmazott Ivkovics Sztojan az M4 Sport Kosármagazin című műsorában.

Ivkovics elmondta: megkérdezte az első osztályú klubokat, zavarná-e őket, ha leülne egyikük kispadjára, és egyetlen kifogás sem érkezett – bár a maga részéről tisztában volt azzal, hogy a szövetség részéről büntetésre számíthat, még ha szerződésbontásra nem is gondolt.

A távozó kapitány a Kosármagazinnak felidézte, hogy a szövetség minapi, az ő meghallgatását is napirendjére tűző elnökségi ülésén volt olyan tag, aki nem mert a szemébe nézni.

„Mondtam neki, nézz a szemembe, ha velem beszélsz, de össze volt zavarodva, hogy elvárásom volt, hogy a szemembe nézzen” – mondta Ivkovics, aki bízik abban, hogy játékosai nem tekintik árulónak, hiszen beszélt velük a kaposvári edzői szerepvállalása előtt.

„Ők biztosan elmondták volna, ha nem jól döntök. Egyenes gyerekek, ők a szemembe néznek, és elmondják, ha nem helyes, nem etikus, amit csinálok.”

Korábban már idéztük Vojvoda Dávid véleményét („Sztojan nem ezt érdemli”), és az M4 Sport videójában megszólaltatott további öt kosaras is sajnálja, hogy a kapitánynak mennie kell.

Perl Zoltán úgy véli, nem egyedi, hogy a kapitány egyben klubedző is, és hozzá hasonlóan sajnálja a váltást Benke Szilárd is, aki szerint a két feladat „nem üti egymást”. Ferencz Csaba úgy fogalmazott, nem hitte volna, hogy ebből „ekkora cécó lesz” a példaértékűnek nevezhető elmúlt nyolc év után. Tóth Norbert értetlenül áll az események előtt, Ruják András szerint pedig biztosan van még valami a háttérben, amiről ők sem tudnak.

Az elnökség a kapitány meghallgatását követően döntött úgy, hogy elfogadja a lemondást azzal, hogy a szerződésben rögzített felmondási időben igényt tart Ivkovics munkájára, így a februári Európa-bajnoki selejtezők során ő irányítja a férfiválogatott szakmai munkáját – számolt be közleményében a magyar szövetség.

Ivkovics 2013 februárjában váltotta Rátgéber Lászlót a szakvezetői poszton, s irányításával a magyar válogatott 2017-ben – 1999 után először – kijutott az Európa-bajnokságra, és a 15. helyen végzett  Isztambulban.

2022.04.16 21:25:02

Kosárlabda BODNÁR ZALÁN, GYŐRI FERENC, LAKNER GÁBOR, PAPP BÁLINT, SZABÓ GÁBOR

A Margitszigettől Isztambulig sorra vesszük klubcsapataink világraszóló győzelmeit a legrangosabb nemzetközi sorozatokban.

2022.04.16 22:01:54

Kosárlabda L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A piramis aljáról a csúcsra jutni gyakorlatilag lehetetlen.

2022.04.15 22:35:36

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Ha valaki, Török Zoltán megérdemelte, hogy az együttes, amelyet csaknem három évtizede istápol, olyan sikert érjen el, amilyet magyar kosárlabdacsapat még sohasem. Ha valaki, ő megérdemelte, hogy a diadal minden pillanatát most tényleg testközelből, a kispadról élhesse át, ott lehessen az időkéréseknél… Mint ahogy természetesen neki járt, hogy a híres-neves Ülker Aréna gyűrűjéről levágott háló a nyakába kerüljön.

2022.04.11 20:58:55

Kosárlabda GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Nem maradt hiábavaló a sok munka, a szomorú percek, az elveszített döntők, a problémák hada.