Férfi kosárlabda: válogatottunk legyőzte Izlandot

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.07.30. 19:04
A lengyelországi olimpiai selejtezőre készülő nemzeti együttes a pénteki, Izrael elleni súlyos vereség után vasárnap végig vezetve győzte le Izlandot Kecskeméten.
Vojvoda Dávidék négypontos sikert értek el Izland ellen (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG
Vojvoda Dávidék négypontos sikert értek el Izland ellen (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG

 

Lehetetlen volt megjósolni, mire is számíthatunk a vasárnap kora esti Magyarország–Izland felkészülési mérkőzésen. Ezt alapvetően a kecskeméti minitorna eddigi két összecsapására és arra lehetett alapozni, hogy mennyire veszik kísérletezésnek a szövetségi kapitányok a találkozót. A pénteki nyitányon Ivkovics Sztojan együttese a nyári felkészülés első meccsén simán kikapott Izraeltől (90–68), amely aztán szombaton meglepetésre két ponttal (81–79) alulmaradt Izlanddal szemben. A 21 triplát hozó, izgalmas csatán győztes Izlanddal, amely a magyarral ellentétben lemaradt a tavalyi Európa-bajnokságról, mivel a selejtező utolsó körében Svájc mögött csak második lett a H-csoportban, kapcsolatban az volt a legfontosabb kérdés, vasárnap milyen rotációval és mennyire komolyan játszik majd a csapatkapitányát, Keller Ákost továbbra is nélkülöző házigazda ellen. A Falco centere csak jövő héten csatlakozik a kerethez, amely még két összecsapást vív jövő héten csütörtökön és pénteken az észtekkel szintén Kecskeméten a Lengyelországban augusztus 13-án kezdődő olimpiai előselejtező előtt. Merthogy válogatottunk arra a tornára próbálja meg kihegyezni a formáját, az nem kétség, Vojvoda Dávidék a Gliwicében sorra kerülő augusztusi előselejtező-tornán a hazaiakkal, a portugálokkal, majd a bosnyákokkal találkoznak, vasárnap viszont egy rendkívül motivált riválissal mérkőztek, ugyanis a bemelegítést olyan lelkesedéssel végezték a fehér mezesek, akik folyamatosan és hangosan biztatták egymást és minden alkalmat megragadtak, hogy pacsizzanak a szembejövő csapattárssal, vagy hangos harci üvöltésre ragadtassák magukat, mintha Európa-bajnoki döntőt játszottak volna. Nem volt ezzel semmi gond, inkább a triplákkal gyűlt meg a bajuk, rengeteget próbálkoztak, kevés sikerrel. A vendéglátónál az egész meccsen ragyogóan teljesítő Golomán György szerzett két szép duplát, de kevés pont esett, s a centerekhez a palánk közelében alig jutott el a labda.

Pongó Marcell és Lukács Norbert, akik pénteken nem jutottak szóhoz, már az első negyedben pályára kerültek, nem csoda, Ivkovics sűrűn cserélt. Vojvoda zsákolt nagyot a negyed végén, ezzel lett hat pont ide, aztán tíz is. Amikor volt lehetőség a gyors indításokra, akkor rendre eredményesen és jól fejeztük be az akciókat, ennek volt köszönhető a 13 pontos előny 20 perc után.

A nagyszünet után hét pontra kapaszkodtak az izlandiak, még úgy is, hogy három eladott labdával kezdték a harmadik negyedet... Ivkovics időt kért, de nem tört meg a vendégek lendülete, sőt, a Perl Zoltán sportszerűtlen hibája után bedobott hármast követően már csak triplányi volt a magyar előny a 25. percben. Aztán jött Perl, és két triplával javított, de a negyedet öt ponttal az északiak nyerték. Akik nem változtattak, dobálták a hárompontosokat bőszen, s már be is találtak időnként, így nem tudták a mieink lerázni őket, csak miután Benke Szilárd trojkája a gyűrűben landolt 76 másodperccel a meccs vége előtt. Azaz a győzelem meglett, de a lényeg, hogy jövő héten kell élesnek lenni, az észtek elleni második meccsen, hiszen az lesz az utolsó, amelyen még lehet variálni. A tornát egyébként a legjobb kosárkülönbséggel végző Izrael nyerte.

Vojvoda Dávid, a magyar válogatott hátvédje: „Örülünk a győzelemnek, de látszik a csapaton, hogy volt egy hosszabb szünet a bajnokságok után és még rengeteg munkát el kell végezni. Van még két hét és két edzőmeccs, hogy készen álljunk az olimpiai selejtezőre.”

KOSÁRLABDA
FÉRFI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Izland 73–69 (17–11, 23–18, 17–22, 16–18)
Kecskemét, 300 néző. V: Goda, Makrai, Földesi.
MAGYARORSZÁG: Váradi 1, Vojvoda 9, Benke 7/3, GOLOMÁN 13, Karahodzsics 7. Csere: PERL 14/6, Mócsán 3/3, Kiss D. 2, LUKÁCS 6, Somogyi 4, Pongó Marcell 7/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
IZLAND: Steinarsson 10/3, Thorbjarnarsson 2, GUDMUNDSSON 17/6, Thrastarson 7/3, HLINASON 5. Csere: Nathanaelsson 3, Björnsson 6, Pálsson 2, Gunnarsson 6, Henningsson 8/3, Petursson, Birgisson 3/3. Szövetségi kapitány: Craig Pedersen
Az eredmény alakulása. 4. perc:
4–0. 6. p.: 5–7. 8. p.: 11–7. 12. p.: 20–13. 18. p.: 35–24. 20. p.: 40–26. 24. p.: 42–35. 26. p.: 42–41. 29. p.: 49–45. 33. p.: 60–56. 36. p.: 62–61. 39. p.: 72–66.
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan: – Mindkét találkozón teljesítették a játékosok azokat a feladatokat, amiket kértem tőlük, azaz minimális számban adtuk el a labdát és a támadólepattanók terén felvettük a versenyt az ellenfelekkel. A dobószázalékunk gyenge volt, ez is igaz. Váradi Benedeknek semmi baja, azért játszott csak négy percet, mert ezt is ki kellett próbálni. Ezért is vannak a felkészülési mérkőzések, hogy kísérletezgessünk.
Craig Pedersen: – Kemény és jó iramú meccset játszottunk egy erős magyar csapat ellen. Küzdöttünk, de nem tudtunk fordítani, pedig többször is közel jártunk. Nyilvánvaló, hogy a hárompontosok dobószázaléka pocsék volt, így nem is lehet győzni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik