Női kézi-vb: Sokba kerülhetett volna nekünk... – Hergeirsson

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2021.12.20. 12:59
null
Norvég győzelemmel zárult a világbajnokság (Fotó: AFP)
Mint megírtuk, a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság fináléjában az első félidőben kiváló játékkal nagy előnyt szerzett a francia csapat, hogy aztán a másodikban teljesen összezuhanjon: a remekül védő Silje Solberg vezérletével a norvégok visszajöttek a meccsbe, majd egészen hihetetlen, hétgólos különbséggel nyerték meg a vb-döntőt. Lássuk, hogyan értékelték a mérkőzést a főszereplők!

 

Egy perccel a szünet előtt még hat góllal vezettek a franciák, akik azonban megtették azt a szívességet, hogy a legrosszabb pillanatban hibáztak: Estelle Nze Minkót kiküldték két percre, az ellenfél pedig élt a lehetőséggel, és Nora Mörk hetesét követően Henny Reistad négygólosra csökkentette a különbséget.

„Nagyon jól jött nekünk az a kavarodás a francia kiállítással. A lányok nagyszerűen kihasználták, így kicsit megnyugodhattunk, beszéltünk egymással, ez nagyon hasznosnak bizonyult” – mondta Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány a norvég NRK-nak.

„Elmondhatatlanul fontos volt, óriási a különbség a négy és a hatgólos hátrány között. Előbbi szinte semmi a kézilabdában, tudtuk, hogy harminc perc alatt képesek vagyunk fordítani” – értékelt Camilla Herrem.

Kari Brattset, a Győri ETO beállója, egyúttal a torna legértékesebbnek megválasztott játékosa szintén úgy gondolja, hogy a norvég csapat az első félidő befejezésétől kapott lendületet.

„A szünet előtt szerzett két gól után rengeteget beszéltünk, nagy hatással volt ránk, és felspanolt minket a második játékrészre készülve.”

A fordulást követően a norvégok a remek formában játszó Reistad vezérletével villámgyorsan fordítottak, és végül elképesztő, 29–22-es győzelemmel hódították el a világbajnoki címet.

„Óriási őserő rejlik ebben a csapatban. A játékosok hűségesek, hajlandóak elmenni a végsőkig, ráadásul extrém kvalitásokkal rendelkeznek” – tette hozzá Hergeirsson, aki tisztában van vele, hogy a gyenge első félidő akár az aranyérembe is kerülhetett volna, ugyanakkor megdicsérte a lányokat, hogy fel tudtak állni ebből a nehéz helyzetből.

„Sokba kerülhetett volna nekünk, de olyan kitartásunk és munkamorálunk van, amit csak kevesen mondhatnak el, és ez segített nekünk.”

Az olimpiai bajnok francia csapat szövetségi kapitánya, Oliver Krumbholz csalódottan nyilatkozott, de igyekezett a jövőbe tekinteni.

„Két részből állt a mérkőzés, egy álomszerű szakaszból, amelynél hat góllal vezettünk, majd eljött az a pont, hogy elkezdtünk óriási hibákat véteni, ez pedig nem megengedhető, ha egy ilyen ellenfelet szeretnénk legyőzni. A norvégok visszanyerték az erejüket, gyorsan visszajöttek a meccsbe, és ez rontott a morálon. Sok lövésnél hibáztunk, megváltozott a dinamika. A második félidőben erősebbek, gyorsabbak, pontosabbak voltak nálunk. Jó, hogy ilyen első húsz percet produkáltunk, de utána már nem maradt elég üzemanyagunk, hogy kibírjuk a hatvan percet.”

„Az a benyomásom, hogy egy kicsit lassúak, pontatlanok lettünk, elgyengültünk támadásban. Nem igazán sikerült jó lövőhelyzetbe kerülnünk. Nagyon szép az ezüstérem, ugyanakkor egyben figyelmeztetés is. Megbajlódtunk a dánok legyőzésével, és sokat veszítettünk Norvégia ellen. Ha 2024-ben jó eredményt akarunk elérni, akkor sokat kell fejlődnünk.”

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
DÖNTŐ
Norvégia–Franciaország 29–22 (12–16)
Granollers, 4000
néző. V.: Alpaidze, Berjozkina (oroszok)
NORVÉGIA: Katrine Lunde – Jacobsen 1, V. Kristiansen 2, BRATTSET 5, Aardahl, Sanna Solberg 2, S. OFTEDAL 5. Csere: SILJE SOLBERG (kapus), N. Mörk 5 (2), REISTAD 6, Herrem, Aune 3. Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson.
FRANCIAORSZÁG: Glauser – Toublanc 1, Flippes 2, Zaadi 2, Foppa 3, Nze Minko 2, Lassource 2. Csere: Darleux (kapus), Edwige, Pineau 4 (4), Sercien-Ugolin 2, Horacek 1, Valentin, Nocandy 1, Granier 2, Kanor. Szövetségi kapitány: Oliver Krumbholz.
Az eredmény alakulása. 8. p.: 2–4. 13. p.: 5–5. 17. p.: 7–7. 26. p.: 8–14. 29. p.: 10–16. 33. p.: 16–16. 37. p.: 19–18. 40. p.: 22–19. 50. p.: 26–20.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/4

A NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG ÁLOMCSAPATA
Kapus: Sandra Toft (Dánia)
Jobbszélső: Carmen Martín (Spanyolország)
Jobbátlövő: Nora Mörk (Norvégia)
Irányító: Grace Zaadi (Franciaország)
Beálló: Pauletta Foppa (Franciaország)
Balátlövő: Henny Reistad (Norvégia)
Balszélső: Coralie Lassource (Franciaország)

A legértékesebb játékos (MVP): Kari Brattset (Norvégia)
Gólkirálynő: Nathalie Hagman (Svédország, 71 gól)

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia
2. Franciaország
3. Dánia
4. Spanyolország
5. Svédország
6. Brazília
7. Németország
8. Orosz csapat
9. Hollandia
10. MAGYARORSZÁG
11. Japán
12. Szerbia
13. Románia
14. Dél-Korea
15. Lengyelország
16. Ausztria
17. Szlovénia
18. Horvátország
19. Csehország
20. Puerto Rico
21. Argentína
22. Montenegró
23. Kongó
24. Kazahsztán
25. Angola
26. Szlovákia
27. Tunézia
28. Kamerun
29. Paraguay
30. Üzbegisztán
31. Irán
32. Kína

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik