Női kézi Eb: megsértette a szabályokat Ambros Martín, hazaküldhetik...

Vágólapra másolva!
2020.12.06. 19:12
null
Martin (balra) a vörös buborékon kívül (Fotó: <a href="https://sport.tv2.dk/haandbold/2020-12-06-fanget-paa-kamera-her-bryder-em-landstraener-den-roede-boble" target="_blank">sport.tv2.dk</a>)
Az orosz válogatott szövetségi kapitánya, a korábbi győri edző, Ambros Martín egyértelműen megsértette a Dániában zajló Európa-bajnokság megrendezése érdekében létrehozott „vörös buborékra” vonatkozó szabályokat, s elhagyta azt, ráadásul közvetlenül, fizikailag kapcsolatba került, érintkezett a kék buborékba tartozó egyik emberrel, ami szintén tilos. A torna előtt nyilvánosságra hozott szabályok szerint ez azonnal hazaküldést von maga után. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) vizsgálatot indít és fel fog lépni a szabályokat megsértők ellen.

A dán TV2 kamerájának felvétele szerint – ami vélhetően az oroszok csehek elleni szombati mérkőzését követően készülhetett – az oroszok spanyol szövetségi kapitánya, Ambros Martín a „vörös buborékon” kívül tartózkodik, s az orosz kéziszövetség főtitkárával, Gyenyisz Bogomolovval beszélget. Bogmolov a beszélgetés során – szintén szabályellenesen – az állára húzva viseli a maszkot, és kezet is fog Martinnal.

Képek és videó az esetről ide kattintva elérhető.

A VÖRÖS BUBORÉK SZABÁLYSZEGŐKET AZONNAL HAZAKÜLDIK AZ EB-RŐL

A vörös zónában (buborékban) a játékosok, az edzők, az egyéb stábtagok és a játékvezetők tartózkodnak. A kék zónában pedig mindenki más, beleértve a média képviselőit. A „kékek” és a „pirosak” nem érintkezhetnek egymással.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat, azonnal hazaküldik és nem vehet részt a torna hátralévő részén.

Az eset több ponton is megsérti az EHF „vörös buborékra” vonatkozó szabályait – lásd oldalsó keretes írásunkat.

Egyrészt, aki elhagyja a „vörös buborékot”, oda már semmilyen okkal nem térhet vissza, másrészt, a „vörös buborékban” lévők semmilyen formában nem érintkezhetnek személyesen senkivel, akik a „kék buborékba” tartoznak.

Márpedig, Martín esetében a buborék elhagyása mellett a fizikai érintkezés is megvalósult, vagyis az EHF-nek a saját maga által hozott szabályok szerint nem lehet más választása, mint Ambros Martín azonnali hazaküldése.

Az orosz szövetség sajtósa a dán TV2-nek írásban elárulta, valóban beszélt egymással a kapitány és a főtitkár.

„Ambros Martínnak volt egy rövid beszélgetése a főtitkárunkkal, akinek van érvényes negatív koronavírustesztje. Az orosz válogatottnak vasárnap nincs edzése, a csapat a szállodában tölti a napot. Az újabb koronavírus tesztjeink eredménye este érkezik. A továbbiakban nem szeretnénk kommentálni az ügyet” – írta az orosz szövetség munkatársa a dán tévécsatornának.

Az EHF-nél nem boldogak a történtek miatt, de egyelőre csak annyit árultak el, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

„Nagyon keményen dolgoztunk a szabályok kialakításán és azon, hogy az Európa-bajnokságot meg lehessen rendezni, és ezeket a szabályokat minden résztvevőnek eljuttattuk, tehát tisztában kellett lenniük vele. Ennek következményeként az EHF a két személy esetében lépni fogni” – mondta az EHF főtitkára, Martin Hausleitner.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik