Lekics: Nagyon furcsa volt más csapat mezében Győrben játszani

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2013.08.24. 14:55
null
Volt győriek egymás között: Lekics (balra), Djokics (középen) és Radicsevics immáron a Vardar játkosaként tértek vissza Győrbe (Fotók: Vardar Szkopje)
Különleges pillanatokat élt át Andrea Lekics és Jovanka Radicsevics a győri nemzetközi kézilabdatorna pénteki első napján: tavasszal még az ETO-val nyertek Bajnokok Ligáját, míg most a Vardar Szkopje játékosaként futottak ki a pályára. Lekics nem tart attól, hogy az új macedón sztárcsapat is a Valcea sorsára jut, míg Radicsevics szerint már rövid időn belül kiváló csapatszellem alakult ki a Vardarnál. És ha vasárnap összekerülnek a Győrrel?

– Bár csak néhány hónap telt el, milyen érzés volt visszatérni Győrbe?
– Hihetetlen jó volt újra itt lenni, de egyben különös is. Nagyon vártam már ezt a hetet, de amikor pénteken egy másik csapat mezében futottam ki a pályára, az nagyon furcsa volt. Utána azonban megláttam azokat az embereket a pálya szélén, akikkel két évet együtt töltöttem Győrben, és jó érzés volt újra találkozni velük.

RADICSEVICS: AZ ÉRZELMEIMET HÁTTÉRBE KELLETT SZORÍTANOM

„Nagyon jó érzés volt visszatérni a sikerek helyszínére. A szurkolók mindig támogattak minket, jó volt újra látni őket és a klubnál dolgozókat. Három hónap még nem sok idő, így kicsit olyan volt, mintha el sem mentem volna. Mindenki mondta, hogy gondolt rám, ami nagyon jólesett" – mondta Jovanka Radicsevics a Handball Fiesta második napján. A kiváló játékos szerint az ő klubváltását teljesen más indok motiválta, mint Lekicsét.

„Minden játékos azért kézilabdázik, mert szereti csinálni. Másik oldalról viszont a jövőmre is gondolnom kellett. Az én helyzetem egyszerű volt, nem voltam megelégedve az új szerződéssel, amit a Győr ajánlott, a Vardar sokkal jobb feltételeket kínált. Ezen a ponton az érzelmeimet háttérbe kellett szorítanom. A BL-döntő előtt nem akartam erről beszélni, de mindenkinek elmondtam, hogy a Győrnek mindig ott lesz a helye a szívemben.”

„Nagyon jó a hangulat a csapaton belül, nincsenek klikkesedések, minden időnket együtt töltjük. Ez nagyon fontos, ha eredményeket akarunk elérni. Azt már az elején tudtuk, hogy minden pozícióban kiváló képességű játékosaink vannak, de a pénteki meccsen derülhetett ki először, hogyan működünk csapatként. Az első benyomásom nagyon pozitív volt, tudunk még ennél jobban is játszani, de büszke voltam mindenkire. A BL-selejtezőre kell csúcsformába kerülnünk, ha az megvan, jöhet a következő cél” – tette hozzá a jobbszélső, aki örülne egy Győr elleni vasárnapi döntőnek.

– Mi hiányzott a legjobban? A csapattársak, az emberek vagy a város?
– Minden, de persze legjobban a csapattársak, akikkel a nagy sikert elértük. Utána következnek a szurkolók, akik támogatása nélkül ezt nem tudtuk volna véghezvinni.

– A nyitó meccsetek előtt is nagy szeretettel fogadtak titeket.
– Igen, sokan odajöttek, megöleltek, és rengeteg ajándékot is kaptam. Igazán motiváló volt ilyen közönség előtt játszani a két év során Magyarországon, sok pozitív energiát adtak nekünk.

– Bár nagyjából ismerjük az okokat, mégis miért döntöttél a váltás mellett, ha ilyen jól érezted itt magad?
– Több ajánlatom is volt, és a Győr is szeretett volna megtartani. Szükségem volt új kihívásra, és tetszettek a Vardar ambíciói, valamint a formálódó csapat. Nem utolsó szempont volt, hogy abban a pozícióban játszhatok, amit a legjobban szeretek, irányítóként. Győrben ezt háttérbe szorítottam, mert mindennél jobban szerettem volna megnyerni a Bajnokok Ligáját. Miután ez sikerült, és jött a Vardar ajánlata, ahol újra irányítóként számítottak rám, a váltás mellett döntöttem.

– Összebeszéltetek Jokával (Jovanka Radicsevics – a szerk.), vagy véletlenül alakult úgy, hogy mindketten a Vardarhoz kerültetek?

– Sokan gondolják, hogy biztos együtt döntöttünk, de nem volt benne semmi előre eltervezett. Persze örülök neki, hogy továbbra is csapattársak vagyunk, de két szerb játékos is van a Szkopjéban, és a többieket is ismertem persze ellenfélként. A közös nyelv nagy segítséget jelent a munkában, így gyorsabban megismertük egymást.

– A Vardar kis túlzással egyik pillanatról a másikra válhat európai élcsapattá. Hogyan tudnád jellemezni a klub hátterét?
– Amikor elfogadtam az ajánlatukat, tudtam, hogy kockázatot is vállalok vele, mert nem lehetett előre látni, milyen lesz a csapat, hogyan tudunk majd megfelelni az elvárásoknak. Egy hónap elteltével azt mondhatom, hogy mindennel teljesen elégedett vagyok. Nagyszerű körülmények között készülhetünk, minden nagyon magas szinten működik. De ezek csak az első benyomások, és nem szeretnék nagyon előretekinteni. Februárban vagy márciusban készül el az új, ötezer férőhelyes saját csarnokunk, addig a város tizenkétezres arénájában edzünk és játsszuk a meccseinket. Jó érzés, hogy mi is részesei vagyunk ennek a projektnek, de időre van szükségünk, a Győrnek is sok évébe telt, amíg felért a csúcsra.

Mire megy a sok új játékos csapatként Szkopjéban?
Mire megy a sok új játékos csapatként Szkopjéban?

– Nem tart attól, hogy a Valcea sorsára jut a csapat?
– Egyáltalán nem, és nem csak azért mondom, mert itt játszom. A klubnak és a körülötte dolgozóknak hosszú távú terveik vannak. Ha valaki női kézilabdában új csarnokot épít, annak komoly szándékai vannak.

– Jelent valami különbséget, hogy Indira Kasztratovics személyében női edzőjük van?

– Az első edzőm is nő volt, így számomra nincs benne semmi szokatlan. Kiváló játékos volt, tudja, mire van szükségünk, hogyan érzünk. Ez a második éve a felnőttcsapatnál, mindent közösen építünk fel.

– Milyen stílust láthatunk majd a Szkopjétól?
– Egy kicsit különbözni fog a Győrtől. Az ETO-nak megvannak a nagy lövői Amorim és Bulatovics személyében, míg nekünk nincsenek ilyen erősségeink ezen a poszton. Én, Pineau és Hmirova is tud a belső posztok mindegyikén játszani, így tudjuk egymást cserélgetni. Gyors játékot szeretnénk megvalósítani, sok labda nélküli mozgással. A Krim elleni meccs előtt nem tudtuk, mit várjunk magunktól, de az első felkészülési meccs tapasztalata nagyon pozitív volt.

– Nem maradt sok idejük az összeszokásra és gyakorlásra a BL-selejtező előtt.
– Valóban nem, a győri torna után még lesz két meccsünk a Regionális Ligában, majd szeptember 14-én és 15-én jön az olaszországi BL-selejtező. Mi a házigazda Salernóval játszunk, azt viszont nem lehet megjósolni, hogy a másik ágról a Fleury vagy a Rosztov jut-e be a döntőbe. Ha sikerrel vesszük a selejtezőt, amit nagyon remélek, a csoportunk már nem lesz annyira nehéz, a Larvikon kívül a Bera Bera és a Podravka alkotja.

– Van valamilyen elvárás, konkrét cél a vezetőség, a tulajdonos részéről?

– Semmilyen nyomást nem akarnak ránk helyezni, most az az elsődleges, hogy bejussunk a BL főtáblájára. A tulajdonos (Szergej Szamszonyenko orosz üzletember – a szerk.) is tisztában van vele, hogy nem lehet egyik pillanatról a másikra kiugró eredményt elérni. Bíznak bennünk, és mi is átérezzük, hogy mivel sok jó játékos érkezett, nagy a várakozás. Macedóniában egyedül a Metalurg ellen van kemény meccsünk, de a Regionális Ligában a Krimmel, a Hypóval, a Podravkával és a Buducsnoszttal is kiélezett meccsekre számítok.

– Jó esély van rá, hogy vasárnap a Győrrel is nagy csata vár Önökre.

– Igen, de erre egyelőre nem szeretnék gondolni. Ahogy mondtam, már az is nagyon furcsa volt, hogy más csapat mezében futottam ki a pályára, hát még ha a Győrrel játszunk majd…

FÉRJ ÉS FELESÉG VEZETHETI SIKERRE A VARDAR
FÉRFI- ÉS NŐI CSAPATÁT

A kézilabda Bajnokok Ligája új idényének egyik kuriózuma lehet, hogy férj és feleség vezetheti sikerre a macedón Vardar Szkopje férfi és női csapatát. Mindkét csapat megnyerte hazája bajnokságát, ezzel szerzett jogot az indulásra, a nőknek azonban selejtezniük kell. A férfi csapatot Zoran Kasztratovics, míg a nőit felsége, Indira irányítja.

Arra már több példa volt a történelemben, hogy egy csapatban az edző és egyik játékosa egy párt alkosson, de ez a felállás egészen különleges lesz. A Vardar a rivális Metalurg dominanciájának vetett véget Macedóniában, kivívva ezzel a BL–ben való indulás jogát. Indira második évét kezdi meg a női csapat élén, míg Zoran Veszelin Vujovicsot váltotta a férfiaknál. A múltban már voltak közösen egy csapatnál, 2002-ben fél évig a Kometal Petrov együttesében Indira játékosként szerepelt, míg Zoran az edzői stáb tagja volt.

„Sohasem gondoltam volna, hogy ugyanannál a klubnál leszünk edzők. Nagy kihívás lesz mindkettőnk számára a BL-ben való indulás, de úgy hiszem, készen állunk” – nyilatkozta Indira Kasztratovics, hozzátéve, hogy a BL-ben a selejtező sikeres megvívása esetén szeretnének a legjobb nyolcig eljutni. A férfiaknál azt tartanák sikernek, ha továbbjutnának a BL-csoportból, megvédenék bajnoki címüket, valamint eljutnának a SEHA-liga döntőjéig.

A célok elérése érdekében mindkét csapat nagy erősítésekbe kezdett, női fronton többek között Amandine Leynaud-t, Allison Pineau-t, Siraba Dembele-t, Andrea Lekicset, Jovanka Radicsevicset, Maja Zebicet, Tatjana Hmirovát, Ana Djokicsot, Julija Nikolicot és Begona Fernándezt sikerült megszerezniük (Claudine Mendy gyereket vár, így kihagyja a szezont). A férfiak sem akartak lemaradni, így az orosz üzletember, Szergej Szamszonyenko által pénzelt macedón csapathoz érkezett Timur Gyibirov, Mihail Csipurin, Danyiil Siskarjov, Alekszej Rasztvorcev, Alem Toszkics, Sztefan Terzics és Matjaz Brumen.

NŐI KÉZILABDA, FELKÉSZÜLÉSI TORNA (GYŐR)
PWC HANDBALL FIESTA
Augusztus 23. – péntek
Győri Audi ETO KC–Metz HB (francia) 34–19 (16–13)
G:
K. Bulatovics 6, Löke 5, Görbicz, Kovacsics 4–4, E. Amorim, Szepesi, Hornyák D. 3–3, Orbán, Bognár-Bódi 2–2, Rédei-Soós, Tervel 1–1, ill. Broch 5, Zaadi 3, Baudouin, Ognyenovics, Gonzales, Luciano 2–2, Prodhomme, Kanto, Andrjusina 1–1
Krim Ljubljana (szlovén)–Vardar Szkopje (macedón) 22–29 (10–15)
Ld:
Radicsevics, Zebic 6-6, Lekics, Pineau 5-5, ill. Krpez 6, Lazovic 4, Wörz 3
HC Leipzig (német)–Rosztov-Don (orosz) 28–29 (14–14)
Ld
: Kudlacz, S. Müller 8-8, ill. Élez Franic 8, Szen 6
Augusztus 24. – szombat
13:00: Krim Ljubljana–Rosztov-Don
15:00: Vardar Szkopje–Metz
17:00: Győri Audi ETO KC–HC Leipzig
Augusztus 25. – vasárnap
14:00: mérkőzés az 5. helyért
16:00: bronzmérkőzés
18:00: döntő
19:40: éremátadás, díjátadások

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik