Kézilabda: A szlovénok ellen a becsületünkért játszottunk – Hornyák Dóra

Vincze Szabolcs (Kristianstad)Vincze Szabolcs (Kristianstad)
Vágólapra másolva!
2022.11.19. 08:15
null
Kettős érzései vannak Hornyáknak az Eb-ről (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A Ljubljanából már hazautazó magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitányával, Hornyák Dórával beszélgettünk az Európa-bajnokságról.

Először volt csapatkapitánya a magyar női kézilabda-válogatottnak az Európa-bajnokságon Hornyák Dóra, akinek nem teljesen ismeretlen ez a szerep, hiszen klubjában, a DVSC Schaeffler együttesében már tavaly nyár óta betölti ezt a posztot.

„Megtisztelő és nagy felelősség a válogatott csapatkapitányának lenni, teljesen más, mint a klubomban, itt nem vagyunk együtt nap mint nap. Nagyon örültem a lehetőségnek, igyekeztem a tőlem telhető legjobban ellátni a feladatomat, remélem, nem okoztam csalódást   – mondta a Nemzeti Sportnak Hornyák. –  Debrecenben jobban ismerem a csapattársaimat, többet tudok róluk, tudom, kit hogyan és mivel lehet motiválni, a válogatottnál volt, akivel még nem is játszottam együtt, de kaptam segítséget a szakmai stábtól és a tapasztaltabb társaimtól is.”

A csapat nyögvenyelősen kezdett az Eb-n, ugyan Svájc ellen nyert 33–28-ra, de a játékosok nem tudtak felhőtlenül örülni, mert bennük volt az első ­meccs izgalma, másrészt mert tudták, mindenképpen nyerniük kell, ami görcsössé tette őket. A horvátok ellen ugyanezzel a teherrel léptek pályára, és három góllal kikaptak a nyerhető mérkőzésen.

„Magunkat hoztuk ebbe a helyzetbe, ezért a horvátok elleni meccs után le is ültünk, és megbeszéltük, ki hogyan látja a helyzetet. Nem voltam egyedül, Győri-Lukács Viktória, Janurik Kinga és Szikora Melinda is sokat segített, hogy újra tudjunk hinni magunkban   – folytatta. –  A svájciak és a horvátok ellen nem élveztük a játékot, és sajnos nem tartunk ott, mint a norvégok, hogy vannak könnyű meccseink is, tudtuk, hogy nekünk csak száz százalékot beleadva van esélyünk. A skandinávok ellen nem mi voltunk az esélyesek, a házigazda szlovénok ellen pedig a becsületünkért is játszottunk, kitettük a szívünket-lelkünket, és végre bejöttek azok a húzások, amelyek addig nem. Sokkal jobban nem érezzük magunkat, de kellett, hogy ne úgy jöjjünk haza, hogy semmi sem sikerült.”

Hornyák szerint a teljesítményükre rányomta a bélyegét, hogy a csapatban kevés olyan játékos van, aki hétről hétre a nemzetközi kupákban szerez rutint, és pontosan tudja, hogyan kell megnyerni egy ki-ki mérkőzést. A horvátok ellenit leszámítva minden meccsen léptek előre valamiben, de tartja, amit az Eb alatt mondott lapunknak, hogy a kapitány jobban hisz bennük, mint ők magukban.

„Kettős érzéseim vannak, csalódott vagyok, de közben tudom, ha a horvátok ellen úgy játszunk, mint az utolsó meccsen, akkor azt a meccset megnyerjük, a lelkünknek is jót tett volna, és egészen másként kezdjük a középdöntőt”  – tette hozzá Hornyák Dóra, aki már otthon van családjával, hároméves kisfiával, Bendegúzzal, de egy hét pihenő után, jövő szerdán már kezdi is az edzéseket klubjával.

EZ VOLT A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti, román), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
5. Svédország
6. Hollandia
7. Németország
8. Szlovénia
9. Spanyolország
10. Horvátország
11. MAGYARORSZÁG
12. Románia
13. Lengyelország
14. Svájc
15. Szerbia
16. Észak-Macedónia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik