Férfi kézi: Jahja Omar hosszú távra tervez Veszprémben

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.07.26. 10:32
null
Jahja Omar úgy érzi, beváltotta a hozzá fűződő reményeket (Fotó: Dömötör Csaba)
Jahja Omar úgy érzi, a kezdeti nehézségek ellenére beváltotta a hozzá fűződő reményeket, ezért a kölcsönben szereplő egyiptomi jobbátlövő hosszú távra tervez.

 

Nem nyeretlen kétévesként érkezett a Telekom Veszprémhez 2019 júliusában az egyiptomi Jahja Omar, aki nemcsak hazájában, hanem Afrikában is mindent besöpört csapatával, a Zamalekkel, amellyel a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a Szuperkupában is az élen végzett. Eredetileg az akkor 21 éves jobbátlövőt tapasztalatszerzés céljából a veszprémiek egyből kölcsönadták volna egy európai topgárdának, ám a lengyel Pawel Paczkowski sérülése miatt mégis David Davis együttesénél maradt. Az élet pedig a spanyol szakvezető döntését igazolta, miután tavaly decemberben a szintén jobbátlövő Kent Robin Tönnesen Achilles-ín-szakadást szenvedett, így a fiatal egyiptomi gyakorlatilag egyedül maradt a posztján. A 198 centis kézilabdázó egy plusz egy éves kölcsönszerződése jövő nyáron jár le, habár úgy tervezi, hosszú ideig a magyar rekordbajnoknál marad.

CSAK A MA SZÁMÍT
„Amikor a játékosok aláírták a szerződésüket, tudták, mit vállalnak: dolgozni és nyerni jöttek Veszprémbe. Az eddigi évekre az volt a jellemző, hogy februárig, márciusig több lehetőség volt a hibák kijavítására, a decemberi Bajnokok Ligája-négyes döntő miatt viszont idén más a helyzet. Éppen ezért nem elég jónak lenni, mindennap százszázalékos teljesítményt kell nyújtani. Csak a ma számít, nem szabad a jövővel foglalkozni, mert nem tudhatjuk, lesz-e második hullám, le kell-e állnunk ismét a koronavírus miatt” – fogalmazott David Davis, a Veszprém edzője.

„Sikeres idényen vagyok túl, igaz, volt egy kisebb bokasérülésem, ám az már a múlté – mondta a Nemzeti Sportnak Jahja Omar. – Nemcsak az öltözőben, a pályán is kivívtam egyfajta tiszteletet, pedig nem volt egyszerű, főleg azért, mert a mai napig egyedül élek Veszprémben. A családom, barátaim nélkül kicsit elveszettnek, idegennek éreztem magam Magyarországon, de ez mostanra eltűnt, a várost szinte már az otthonomnak érzem. Kölcsönjátékosként ez a második évem itt, noha remélem, hamarosan hosszú távú szerződést kötnek velem.”

Erre pedig minden esélye megvan a BL csonka idényében 26 gólig jutó átlövőnek, aki sokat köszönhet az egyiptomi válogatottat egykor irányító Davisnak, akivel az első naptól kezdve azonos hullámhosszon vannak. A spanyol szakvezető bízik benne, amit ő érett játékkal próbál meghálálni. Omar arról is beszélt, egyáltalán nem volt megszeppenve, inkább lenyűgözte, amikor legelőször telt házas találkozón lépett pályára a Veszprém Arénában, és felfigyelt arra, a magyar szurkolók nemcsak nézik, értik is a kézilabdát.

„A világ legerősebb versenysorozata az európai Bajnokok Ligája, ráadásul engem doppingol, hogy nem egy meccsen kell jól teljesíteni, hanem az összesen, hétről hétre. Egyáltalán nem zavar a nyomás, szerintem sokkal rosszabb, ha az embernek hébe-hóba akad lehetősége megmutatni, mire képes – folytatta Jahja Omar, aki az egyiptomi válogatottal kijutott a jövőre halasztott tokiói olimpiára. – A Kieltől ugyan mindkétszer vereséget szenvedtünk a csoportban, de azt hiszem, a németek ellen ment a legjobban a játék. Vízválasztó lesz a karrieremben a következő idény, mert nem szeretnék örök tehetség maradni, képesnek érzem magam, hogy sokáig a legmagasabb szinten játsszak. Ehhez minden adva van Veszprémben, de elsősorban nem az embereknek, saját magamnak szeretnék bizonyítani. A mostani keret nagyon erős, ám biztos vagyok benne, hogy ősztől ismét fontos szerepem lesz a csapatban.”

Az NB I színvonalában felülmúlja az egyiptomi pontvadászatot, ám nem árt megjegyezni, az arab országban sokan félprofi státuszban játszanak. Továbbá azt is megtudtuk: a januári, egyiptomi világbajnokság előkészületei jól haladnak, a torna megrendezésével kapcsolatban a legnagyobb kihívást nem az új létesítmények befejezése, hanem a koronavírus, és a járvány hatására életbe lépő utazási korlátozások jelentik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik