Ligetvári a Bombacnak okozott sérülésről: „Csak annyit csináltam, hogy beleálltam”

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.05.26. 11:18
Ligetvári Patrik sajnálja a történteket (Fotó: Szabó Miklós)
A Veszprém–Szeged férfi kézilabda-bajnoki döntő első mérkőzésén hét góllal nyert az Építők, a Szeged pedig elvesztette a nyáron Győrbe igazoló irányítóját, a szlovén Dean Bombacot, aki egy Ligetvári Patrikkal történt ütközés után agyrázkódást és arccsonttörést szenvedett.

Már az ütközés pillanatában látni lehetett, hogy a kapura törő Dean Bombac keményen „belenézett” a védekező Ligetvári Patrik vállába, aki csak annyit csinált, hogy sziklaszilárdan állt a támadóval szemben. A játékvezetők nem is fújtak az eset után, fél perc múlva mégis meg kellett állítaniuk a játékot, mert az OTP Bank-Pick Szeged szlovén irányítója agyrázkódást szenvedett, és mozdulatlanul a földön maradt.

„Láttam, hogy Bombac leszegett fejjel jön előre, én pedig csak annyit csináltam, hogy beleálltam, megvetettem a lábamat, leszorítottam a kezemet, mert nem akartam bántani – emlékezett vissza az esetre a Telekom Veszprém válogatott balátlövője és egyik legjobb védője. –  Ha átléptem volna a hatosvonalat, kétperces kiállítást kaptam volna, és amekkora lendülettel jött, szerintem azt hitte, el fogok lépni, és beleszaladt a vállamba. Éreztem, hogy kemény volt az ütközés, de mivel rohantam cserélni, én is csak utána vettem észre, hogy a földön maradt.”

Szerencsére néhány perces ápolás után a vendégek 44-ese a saját lábán hagyta el a pályát, de kórházba szállították, ahol kiderült, hogy eltört az állkapcsa, így biztosan nem játszik a szerdai mérkőzésen. A Szeged az eset miatt hivatalos panaszt nyújtott be a Magyar Kézilabda Szövetségnek. Ligetvári azonnal visszaszaladt a pályára elnézést kérni az ellenfelétől, akinek kiesése miatt a vendégeknek változtatniuk kellett a taktikájukon is, hiszen nem próbálkozhattak a kétirányítós játékkal, és Miguel Martins mellett Szita Zoltánt is be kellett vetni a poszton.

„A bajnoki döntő teljesen más, mint egy átlagos mérkőzés. Próbáltunk nagyobb különbséget kialakítani, ami csak a végén sikerült  – fogalmazott a 28 éves játékos. – Csak az utolsó hét-nyolc percben éreztem, hogy megvan, addig kicsit hullámzó volt a meccs, a Szeged mindig visszajött, próbált valami újdonságot előhúzni, olyat is, amit előtte soha. Tudom, hogy a kényszer szülte, de Szita Zoli például nem tudom, játszott-e irányítót valaha.”

Ligetvári szerint hazai pályán van esélye a Szegednek, amely az idény során legyőzte a dán Aalborgot, a lengyel Kielcét és a norvég Kolstadot is, és abban is biztos, hogy a második meccsen nagyobb energiákat kell megmozgatniuk a sikerért, mint a bajnoki döntő első mérkőzésén, amelyen 35–28-ra nyertek. Szegeden azonban egy egygólos hazai siker is elég lenne ahhoz, hogy harmadik meccset rendezzenek.

„Mi nem szeretnénk harmadik mérkőzést, a jövő héten bajnokok akarunk lenni Szegeden. Most erre koncentrálunk minden erőnkkel, hogy utána kicsit pihenhessünk, mert jön az olimpia, oda pedig újra kell minden energia, hiszen a hazánkat képviseljük” – tette hozzá Ligetvári. A bajnoki döntő második mérkőzését szerdán 18 órától a szegedi Pick Arénában rendezik, az esetleges harmadikat pedig két napra rá Veszprémben.

 

Három légiósukat is elbúcsúztatták a hazaiak, akik – könnyen lehet – utoljára léptek pályára a Veszprém Arénában: nyáron a svéd beálló Andreas Nilsson (18), a francia irányító Kentin Mahé (35) és az egyiptomi jobbátlövő Jahja Omar (5) is távozik a klubból. Nilsson a svéd Önnereds HK, Mahé a német Gummersbach, Jahja pedig a francia PSG együttesében kezdi a következő idényt.
„Kicsit megkönnyeztem a búcsúztatásukat. Nilsson rengeteget segített, istápolt és támogatott, amikor Carlos Ortegánál először felkerültem a nagycsapatba. Nemcsak hívott magával mindig, de megmutatta, hogyan legyek profi, és nagyon sokat tanultam tőle. Mahéval nagyon jó barátságban vagyok, az esküvőmön is ott volt, Jahjával pedig szomszédok vagyunk. Három olyan játékos távozik, aki nagyon közel áll hozzám” – mondta Ligetvári Patrik.
Mindhárom távozó játékos utolsó meccse lehet Építők-mezben a szerdai szegedi találkozó, ha a vendégek ott is nyerni tudnak. Nilsson 2014-ben, Mahé 2018-ban, Jahja pedig 2019-ben érkezett Veszprémbe.
Hármas búcsú Veszprémben


 A meccset 35–28-ra a Veszprém nyerte, a párharc az egyik csapat második győzelméig tart.

FÉRFI KÉZILABDA NB I
DÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
TELEKOM VESZPRÉM–OTP BANK-PICK SZEGED 35–28 (19–13)
Veszprém, 4116 néző. V: Hargitai Markó
VESZPRÉM: CORRALES – VAJLUPAU 4, J. OMAR 8 (3), REMILI 4, FABREGAS 5, Casado 3, Elísson 2. Csere: Jensen (kapus), Ligetvári, Sandell, Pesmalbek, Nilsson 1, MAHÉ 5 (1), Koszorotov 3, Végh. Edző: Momir Ilics
SZEGED: Imsgard – Sostaric 2, GARCIANDÍA 6, Bánhidi 2, Mackovsek 4, Gaber, Bombac. Csere: Mikler (kapus), Frimmel 4, MARTINS 6 (3), Bodó 2, Szita 1, Jelinic 1. Edző: Kárpáti Krisztián
Az eredmény alakulása. 5. perc: 4–2. 12. p.: 9–3. 26. p.: 14–13. 30. p.: 19–13. 38. p.: 23–16. 45. p.: 28–18. 51. p.: 30–21. 58. p.: 35–27
Kiállítások: 2, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Momir Ilics: – Nagyon erősen nyitottuk a meccset, remekül teljesítettünk, különösen védekezésben. A kapusunk is mindenhol ott volt. A cserék után voltak rosszabb perceink, olyan periódusok, amikor úgy tűnt, elcsúszhatunk, az első félidő végén ugyanakkor ismét formába lendültünk. Az öltözőben arról beszéltünk, hogy úgy kell folytatnunk a meccset, ahogy a szünet előtt abbahagytuk, és ez sikerült is. Boldog vagyok, de még nem értünk el semmit, nem lesz könnyű nyerni Szegeden.
Kárpáti Krisztián: – Saját magunknak köszönhetjük a nagy különbséget, hiszen ziccereket hibáztunk rögtön a meccs elején. Aztán még sikerült visszakapaszkodnunk, egy gól volt csak a különbség. Történtek olyan dolgok a pályán, amelyek szerintem nem kézimeccsre valók, meg is lett az eredménye. Én is hibáztam, ki kellett volna kérnem a második időt, amikor szétestünk fejben, mert a Veszprém nagyon erős csapat, abban a pillanatban, hogy elveszítjük a koncentrációt, átszalad rajtunk, és eldönti a meccset.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik