Női kézilabda Eb 2024: Budapest helyett Bécs lesz a végküzdelmek helyszíne

Vágólapra másolva!
2023.03.16. 11:10
null
Debrecen maradt magyar részről a 2024-es női kézi Eb-re (Fotó: Török Attila, archív)
A 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság három szervezője, Magyarország, Svájc és Ausztria megállapodott a torna új helyszínéről és szervezési struktúrájáról – áll az MKSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az Eb két-két csoportját Bázelben (Svájc), Innsbruckban (Ausztria) és Debrecenben játsszák majd a résztvevők. A 2024-es női Európa-bajnokságot első alkalommal rendezik 24 csapattal, így összesen hat négycsapatos csoport lesz a tornán.

A középdöntőket – két, egyenként hatcsapatos csoporttal – Debrecenben és Bécsben játsszák majd, így Ausztria fővárosa átveszi Budapest szerepét, ahol eredetileg az egyik középdöntős csoport küzdelmei zajlottak volna.

A torna módosított lebonyolítása szerint a döntő hétvégét, azaz az elődöntőket, a döntőt és a helyosztókat is Bécsben játsszák Budapest helyett.

A változtatást és az új lebonyolítást az EHF végrehajtó bizottságának hivatalosan is meg kell erősítenie március 31-i ülésén, amelyre a törökországi Isztambulban kerül sor.

A szervezők által javasolt játékterv szerint a bázeli C-csoportból Debrecenbe, a D-csoportból pedig Bécsbe utaznak tovább a továbbjutó csapatok. A két innsbrucki csoportból (E, F) továbbjutó válogatottak Bécsben folytatják a tornát.

„Az év vége óta tárgyaltunk az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) illetékeseivel, illetve az osztrák és svájci partnereinkkel – kezdte Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkára. – Jeleztük nekik, a körülmények megváltoztak, de szeretnénk, hogy az Eb Magyarországon maradhasson. Viszont az eredeti vállalásunkon valahogy csökkenteni kellett. Minden fél konstruktív volt a megbeszéléseken, megértették, hogy megváltozott a helyzetünk, és más feladatainkra is koncentrálni kell. A női mezőnyben ez lesz az eddigi legnagyobb torna, 24 csapat vesz részt rajta, és mi ebből egy óriási szeletet vállaltunk. Mindezt 2020 januárjában, néhány héttel a pandémia előtt, amelyet aztán a szomszédunkban zajló háború követett.”

„Örvendetes, hogy bennmaradtunk a szervezésben és találtunk olyan megoldást, amely minden fél számára elfogadható – folytatta Horváth Gabriella.Sajnáljuk, hogy a döntő hétvégét el kellett engednünk és Bécsben kerül megrendezésre, de annak olyan magasak a költségei, amit ebben a helyzetben nem lehetett vállalni. A magyar sportszervezetek problémákkal küzdenek, és kiírtunk számukra egy pályázatot, amelynek köszönhetően támogatást nyerhetnek a létesítményeik üzemeltetéséhez. Reményeink szerint a magyar csapat így is hét mérkőzést megvívhat Debrecenben, és jó lenne, ha utána azért kellene az osztrákokkal karöltve dolgoznunk, hogy a sok magyar szurkoló miként utazhat majd a döntő hétvégéjére, Bécsbe. Összességében sikerült olyan megoldást találnunk, amivel mindenki jól jár: a szurkolók, a klubok, a sportág hátországa és a magyar válogatott is!”

Mint ismert, a 2024-es női kézilabda Eb rendezési jogát 2020 januárjában nyerte el Magyarország, Ausztria és Svájc mellett. A tornát jövőre, november 28. és december 15. között rendezik meg.

Elsőként Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség leköszönő elnöke beszélt arról lapunknak, hogy kisebb szerepet vállalhatunk a 2024. decemberi női Eb rendezésében. Később Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette a Kormányinfón, hogy a jelentős költségek miatt valóban létező forgatókönyv, hogy kiszállunk a rendezésből.

Az európai szövetséget ekkor még meglepetésként írta a hír, később arra ösztönözte a társrendezőket, hogy minél hamarabb üljenek össze, és tisztázzák a kérdést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik