A „civilizálatlan” Zsiga Gyulát bírálják a montenegróiak

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2009.07.01. 15:12
A montenegrói sajtó Zsiga Gyula ellen fordult, hiszen a Szerbia elleni, történelminek ítélt mérkőzést a mediterrán játékokon az esélyesebbnek tartott Montenegró elveszítette.
Zsiga Gyulára a szerbek elleni vereség után össztüzet nyitott a montenegrói sajtó
Fotó: Czagány Balázs
Zsiga Gyulára a szerbek elleni vereség után össztüzet nyitott a montenegrói sajtó
Zsiga Gyulára a szerbek elleni vereség után össztüzet nyitott a montenegrói sajtó
Fotó: Czagány Balázs
Zsiga Gyulára a szerbek elleni vereség után össztüzet nyitott a montenegrói sajtó

A Szerbia és Montenegró állami közösségének felbomlása utáni első egymás elleni mérkőzésen elszenvedett 28–25 (14–12) arányú vereség után a Crna Gora-iak számára egyre távolabbnak tűnt az elődöntőbe jutás.

Zsiga Gyula tanítványai már a szlovénok ellen sem voltak meggyőzőek, de hozták a 26–25 arányú kötelező győzelmet.

A „történelmi” mérkőzésen a szerbeknél Tatalovics kapus 16 (1 büntető) védéssel, Stevin 6, Cvijics, Trifunovics és Liscsevics 5-5 góllal, a montenegróiaknál Radicsevics 7 és Jovanovics 6 góllal volt a legjobb.

A sajtó nem a vereség miatt fordult a magyar edző ellen, hanem magatartása miatt. A Dan című lap „neveletlennek” nevezi Zsigát, és kiemeli, hogy „a nagy esélyes Montenegró kikapott az esélytelennek tartott, fiatal, többnyire juniorokból álló Szerbia ellen. A vereségnél mégis aggasztóbb Zsiga Gyulának, válogatottunk szakmai főnökének viselkedése. Ez a szakértő, akit Montenegróba hívták, hogy nagy pénzért fölemelje a női kézilabda szintjét a Buducsnosztban és a válogatottban, a mérkőzés 54. percében olyan magatartást tanúsított, amely enyhén szólva neveletlennek, civilizálatlannak nevezhető, és sehogyan sem illik egy olyan pedagógushoz, amilyennek Zsiga mutatkozik be."

„Zsiga ugyanis egy védelmi hibáját és kiállítását követően kezénél fogva rángatta meg a fiatal Radmila Miljanicsot, és szó szerint lehúzta őt a pályáról, majd a kispadon folytatta az oktatást, ami egyáltalán nem volt kulturált emberhez méltó. Lehet, hogy ez a Buducsnoszt és a válogatott nyilvánosság elől elzárt edzésein elfogadható magatartás, de a sportcsarnokban jelen lévőket nem hagyta közömbösen. Mindezt tetőzte a szalmai stáb vezetőjének azon döntése, hogy nem nyilatkozik a montenegrói sajtónak” – írja a Dan keddi száma Zsiga Gyulának szánt kommentárjában.

A Pobjeda podgoricai lap úgyszintén értetlenkedik Zsiga Gyula magatartása miatt. A keddi sportmellékletben a lap „Zsiga nem nyilatkozik, amikor veszít” című rövid írásban kiemeli, hogy a mérkőzés után három montenegrói újság munkatársa kérte tőle, hogy kommentálja a mérkőzést, mire a magyar tréner azt mondta: „Nem akarok nyilatkozni!”

A Pobjeda helyszíni tudósítója megjegyezte, hogy „szerencsére a szakmai vezetés főnökének hangulata nem ragadt át a stáb többi tagjaira, akik méltósággal fogadták a vereséget”. Viszont a Pobjeda a „Miért szolgál a szövetségi kapitány?” címmel kitér a válogatotton belüli hatáskörökre. Nem tudni ugyanis, mi a feladata a női válogatott szövetségi kapitányának, Marko Ivanovicsnak, így Zsiga Gyula „csak” a szakmai stáb vezetője, és elvileg Ivanovics a főnöke.

„Marko Ivanovis szövetségi kapitány viszont a második mérkőzésen is a lelátóról nézte válogatottunk mérkőzését. A szabályok szerint a mérkőzések alatt a szakmai stáb négy tagja ülhet a kispadon a játékosok mellett. A csapatot Zsiga Gyula és pályaedzője, Dragan Adzsics vezényli a mérkőzés során. Mellettük a magyar fordító és az orvos ül a kispadon, így a szövetségi kapitánynak nincs helye. Vagyis fölösleges. Mindezek után logikus a kérdés, valójában mire való a szövetségi kapitány.”

A kritikákra mindenesetre győzelemmel válaszolt a Zsiga-csapat: félidőben még hatgólos hátrányban volt Franciaország ellen, de szenzációs hajrával végül 30–29-re diadalmaskodott, és ezzel bejutott az elődöntőbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik