A beállós kilépett az árnyékból

BERECZKY ATTILA, ÉLIÁS GÁBOR, SIMON JÓZSEFBERECZKY ATTILA, ÉLIÁS GÁBOR, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2004.12.27. 21:59
Címkék
Pérez Carlos, Nagy László, Pásztor István - megannyi remek teljesítmény 2004-ből. A legjobbnak azonban mégis Gál Gyulát, a Fotex KC Veszprém beállósát láttuk, aki idei produkciójával berobbant a klasszisok sorát felvonultató hazai elitbe, ráadásul emberi tulajdonságaival is bizonyította: a legjobbak között a helye. Remekelt klubjában, maradandót alkotott az Athénban negyedik helyen végző együttesben, majd a novemberi Világkupán csapatkapitányként igazi vezére volt a megfiatalított magyar válogatottnak.
Gál Gyula mind a válogatottban, mind a Fotexben csillogott (Fotó: Mirkó István)
Gál Gyula mind a válogatottban, mind a Fotexben csillogott (Fotó: Mirkó István)
Gál Gyula mind a válogatottban, mind a Fotexben csillogott (Fotó: Mirkó István)
Gál Gyula mind a válogatottban, mind a Fotexben csillogott (Fotó: Mirkó István)
Gál Gyula mind a válogatottban, mind a Fotexben csillogott (Fotó: Mirkó István)
Gál Gyula mind a válogatottban, mind a Fotexben csillogott (Fotó: Mirkó István)
- Egyetért, hogy az idei volt pályafutásának legjobb esztendeje?
- Ez nem is lehet vitás, néha még magam sem hiszem el, hogy minden így sikerült. Igaz, titkon bíztam abban, hogy jól sikerül ez az év, s amikor Skaliczki László szövetségi kapitány eldöntötte, hogy két beállóst, Mezei Richárdot és engem visz ki az olimpiára, már örültem, hiszen ez a bizalom jele volt.
- Az athéni torna előtt még úgy tűnt, hogy a Pick-Szeged klasszisa lehet a poszton az első számú játékos, ám az ötkarikás játékokon önnek ment jobban.
- Régóta ismerjük egymást Ricsivel, s mindig is támogattuk egymást. Most nekem ment jobban a játék, de emiatt benne nem maradt hiányérzet, sőt ugyanúgy örült a góljaimnak, mintha ő lőtte volna azokat. De ez korábban fordítva is így volt, ettől csapatjáték a kézilabda.
- Az olimpia előtt a magyar válogatott elbukott a Norvégia elleni világbajnoki selejtezőn, Athénban mégis maradandót tudott alkotni.
- Azt hiszem, ezen a tornán mi voltunk a sötét lovak. Tudtuk, hogy csak kevesen bíznak bennünk, a legtöbben nem várnak tőlünk nagy eredményt, de ez nem okozott gondot. Már a felkészülési mérkőzések idején éreztük, hogy egyre jobb a csapat, Athénban pedig lépésről lépésre jutottunk előre. Egyre jobb volt köztünk az összhang, s mire a torna legfontosabb szakaszába érkeztünk, öszszeállt a csapat.
- A férfiválogatott pedig egy csapásra a szurkolók kedvencévé vált. Csak a játéka vagy a viselkedése miatt is?
- Túlzás nélkül mondhatom, olyan volt a keret, mint egy nagy család. Régóta ismerjük egymást, s mindanynyian tudtuk, hogy életünk nagy lehetősége előtt állunk Athénban.

Gál Gyula
Született: 1976. augusztus 18., Várpalota
Magassága/testsúlya: 193 cm/115 kg
Posztja: beállós
Klubjai: Várpalotai Bányász SK, VÁÉV-Bramac, H. Szondi SE, Fotex KCV, Dunaferr SE, Komló BSK, Dunaferr SE, Fotex KCV
Nevelôedzôje: Györe Tibor, Forgács Ferenc
Edzôi: Pór Gyula, Kaló Sándor, Bacsi József, Joósz Attila, Kiss Szilárd, Skaliczki László, Imre Vilmos, Ökrös Csaba, Zdravko Zovko
Elsô válogatottsága: 1999.március 15., Göteborg (Franciaország 22–22)
Válogatottsága/góljai: 85/133
Legjobb eredményei: olimpiai 4. (2004), vb-6. (2003), Eb-9. (2004), BL-2. (2002), KEK-2. (2000), Szuperkupa-2. (2002), ifjúsági Eb-8. (1994), 4x magyar bajnok, 4x MK-gyôztes
- Ezzel együtt nyögvenyelősen indult a torna. A németek elleni meccsen mi megváltozott meg?
- Szerencsére a miénk olyan csapat volt, amelyben mindenki támogatta a társait. Ha valakin láttuk, hogy gödörbe került, megpróbáltuk kihúzni onnan, segítettünk egymásnak játékban és emberileg egyaránt.
- A pozitív visszajelzésekkel már a helyszínen szembesültek?
- Csodálatos volt az egész olimpia, ilyesmire még álmunkban sem számítottunk. Már az elképesztő volt, amikor az első meccsünk előtt beléptünk a csarnokba, hiszen mindenütt csak magyarokat láttunk a lelátón. Amikor pedig kimentünk a szurkolók tengerparti olimpiai kempingjébe… Még ma is borsódzik a hátam, ha eszembe jut az ottani fogadtatás, egyszerűen leírhatatlan élmény volt.
- Az olimpiai negyedik hely után a Világkupán már a megfiatalított magyar válogatott csapatkapitánya lehetett.
- Ez nagy megtiszteltetés volt, s igyekeztem bátorítani az újoncokat. Azt hiszem, a hetedik hely ellenére nem vallottunk szégyent, a helyosztón pedig a világ- és olimpiai bajnok horvát válogatottat győztük le, ami egyértelmű siker.

- A januári tunéziai világbajnokságról lemaradt a magyar együttes, így létkérdés, hogy sikerrel vegye az Európa-bajnoki előselejtezőket.
- Kisebb sérülésem miatt sajnos nem lehetek ott a többiekkel, de biztos vagyok benne, hogy a csoportból továbbjutunk, s sikerrel kell vennünk a nyár eleji selejtezők párharcát is. Az olimpiai keretből megmaradt mag mellé kell beépíteni a tehetséges fiatalokat, s akkor még sok örömet szerezhetünk a szurkolóknak.
- A Fotex hívei milyen ünnepre vágynak?
- Szeretnénk megnyerni a Bajnokok Ligáját, ám már a negyeddöntőben összekerültünk a klasszisok sorát felvonultató Ciudad Reallal. Tudjuk, milyen veszélyesek a spanyolok, Sterbik Árpád és Mirza Dzomba - két jó ismerősünk - tovább erősítette őket. Ám mi mindenképpen tovább akarunk jutni a márciusi párharcból, s ha ezt a gárdát kiverjük, már senki nem állíthat meg bennünket.

---- A világ leggazdagabb klubját erősíti

Már közzétették a jelöltek listáját A világ legjobbja 2004 választásra, és bár ezen magyar csillag - a veszprémi Pérez Carlos - is szerepel, a nagy esélyesek egyike mégis a horvát világ- és olimpiai bajnok Mirza Dzomba. Aki látta őt játszani Athénban vagy az előző évadban a Fotex KCV színeiben, az nem is csodálkozhat azon, hogy sokan a villámgyors, fineszes, fáradhatatlan és végtelenül sportszerű jobbszélsőt várják az IHF-szavazás befutójának.
Dzomba 1977-ben Fiumében született, és általános iskolásként itt kezdett kézilabdázni. Profi kézilabdázó lett, de Abbáziában turisztikai menedzseri végzettséget is szerzett. Remekül beszél angolul, és immár spanyolul is kezdi megértetni magát, hiszen a nyáron Veszprémből a világ leggazdagabb klubjának tartott Ciudad Realba szegődött.
A Fotex-szurkolók kegyeit kedvessége és közvetlensége mellett azzal is kiérdemelte, hogy jéghideg nyugalommal, biztos kézzel lőtte a gólokat, gyors lerohanásait rendre eredményesen fejezte be, gyakran együttese legeredményesebb játékosa volt. Az utóbbi kitétel vonatkozik a horvát válogatottban betöltött szerepére is, ezért aztán Lino Cervar kapitány egyik legkedvesebb játékosa. Hazája csapatában éppen Magyarország ellen mutatkozott be, mégpedig az 1997-es kumamotói világbajnokságon.
Cseppet sem lenne meglepő, ha Ivano Balic után ő kapná a világ legjobbja címet. ---- Január
A szlovéniai Eb-n a csoportban második, a középdöntőben az ötödik helyen végez válogatottunk, és így nem sikerül bejutnia a nyolc közé.

Február
A német válogatott az Eb-döntőben 30-25-re nyer a házigazda szlovénok ellen, a mieink a kilencedik helyen végeznek. A BL-negyeddöntőből nem sikerül a továbbjutás a Fotexnak és a Pick-Szegednek sem. Kiesik az EHF-kupából a Dunaferr.

Március
Bejelentik, hogy az ősztől a veszprémi Fazekas Nándor a német Nettelstedt csapatában véd. A horvát beállós, Renato Sulic két évre a Fotexhez szerződik. Az athéni előolimpián válogatottunk a második helyen végez. A világválogatott Németország ellen 44-38-ra nyer, Pérez négy gólt lő.

Április
A spanyol Király-kupa döntőjét Nagy László csapata, a Barcelona nyeri. Juniorválogatottunk sikeresen szerepel az Eb-selejtezőn és továbbjut.

Május
A norvég Tor Liant választják az EHF új elnökének. Megvédi bajnoki címét a Fotex. Hernández Vladimir kapus megkapja a magyar állampolgárságot. MK-győztes a Fotex: a döntőben 29-24-re győz a Pick-Szeged ellen.

Június
A vb-selejtező első mérkőzésén Norvégiában 27-24-re kikapunk, a visz-szavágón pedig csak 30-29-re nyerünk, s kiesünk. A horvát Ivano Balicot választják a világ legjobbjának. Az Eb-előselejtezőre kényszerülő válogatottunk ellenfelei 2005. januárban: Fehéroroszország, Ciprus, Olaszország. A Fotex a távozó Sterbik Árpád helyére igazolja a világ- és olimpiai bajnok Vlado Solát.

Július
Az új idényben Zlatko Saracevic a Nyíregyháza edzője. Válogatottunk 30-20-ra és 32-28-ra nyer Izland ellen. Az ifjúsági Eb-n csapatunk a 10. helyen végez.

Augusztus
A junior Eb-n csapatunk a negyedik helyet szerzi meg. Az olimpia bronzmérkőzésén kikapunk Oroszországtól, aranyérmes a németeket legyőző világbajnok Horvátország.

Szeptember
Skaliczki László szövetségi kapitány szerződését 2008-ig meghosszabbítják. Megkezdődik a bajnokság.

Október
A KEK-ben induló Nyíregyháza kiesik az első fordulóban. A BL-ben a Szeged nyer a Barcelona ellen, a Fotex győz a német Lemgo otthonában.

November
A Fotex és a Pick-Szeged is csoportelső a BL-ben. A Tatabánya kiesik az EHF-kupából. Meghal Pamplonában a kubai származású magyar válogatott kapus, Hernández Vladimir. A Világkupán csapatunk a hetedik helyen végez, első Svédország. Az év legjobbja a szövetség szerint Pérez Carlos.

December
A BL nyolcaddöntőjéből a Fotex továbbjut, a Pick-Szeged kiesik. Az EHF-kupában a Dunaferr SE bejut a legjobb nyolc közé. Az IHF-kongresszuson ismét az egyiptomi Hasszan Musztafát választják meg elnöknek. ---- Horvátország újra csodát tett

Lino Cervar szövetségi kapitány káprázatos együttese a a világbajnoki cím (2003) megszerzése után az athéni olimpián is a győzelmi dobogó tetejére állhatott. A fináléban a szintén nagy esélyesnek tartott Németországot, az Európa-bajnokot győzte le (26-24), s ezzel 1996 után másodszor lett olimpiai bajnok.
Bengt Johansson, a világhírű svéd sikeredző így vélekedett a horvátokról: "Hat-hét első osztályú támadójátékosuk van, ám nem tudom, elérték volna-e ezt a hatalmas sikert, ha közülük csak egy is kiesett volna. Náluk minden akció Balicon át fut, akit Athénban mindenki tisztelt a világ legjobbja címéért. Ha ő kellően motivált, akkor szalad a horvátok szekere. Járatják a labdát balról jobbra, majd vissza, s egyszer csak Balic berobban középre, s ellenállhatatlan akciót vezet. Egyszerű és hatásos." Olyannyira, hogy olimpiai aranyéremig vezette Horvátországot.
A magyarok titkos éremálommal utaztak Athénba, s csaknem megvalósították. A csoportjukban csak a franciáktól kaptak ki (26-23), pedig a szünetben még vezettek, majd az Eb-aranyérmes németeket bravúrosan legyőzték (30-29). A negyeddöntőben Dél-Korea is fejet hajtott (30-25) Skaliczki László mester tanítványai előtt, akik a világbajnok horvátokat viszont csak megszorongatni tudták az elődöntőben. Az oroszok elleni bronzmérkőzésen Vlagyimir Makszimov kapitány gárdájában Lavrov kapus, Koksarov (8 gól), Rasztvorcev (7) és Kugyinov (4) parádézott, míg a mieinknél csak a legutóbbi vb gólkirálya, Pérez (10) és Gál (4) nyújtott átlagon felülit. A negyedik helyért így is meg kell süvegelni férficsapatunkat!
Magyar sztárt is beválasztottak az olimpia All Star-csapatába: Fritz (német) - Dzomba (horvát), Stefansson (izlandi), Schwarzer (német), Balic (horvát), Pérez (magyar), Garcia (spanyol)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik