Nemzetisport.hu 2011.10.24 15:45 Frissítve: 2014.03.29 01:01

Fejes és Benkó győzelmével rajtolt a SuperCross

Fejes Gábor (Team Bátorfi – AKTK) és Benkó Barbara (Focus M.I.G. Team) győzelmét hozta a második alkalommal útjára indított SuperCross Sorozat első eseménye, az EthicSport – Barcika Kupa. A kazincbarcikai Jubileumi Parkban megrendezett eseményen több mint százan álltak rajtvonal mögé a 10 kategória valamelyikében – ami az elmúlt évek hazai krossz-életét ismerve kiemelkedő nagyságrendnek tekinthető.

Magyar krossz-versenyeken rég nem látott indulói létszám (Fotó: Babka Szabolcs)

Borús, de csapadék nélküli időben készülődhettek az első rajtra a versenyzők, melyben az U15-ös fiúk, az U17-es lányok és fiúk, valamint a Master 3-as férfiak mérkőztek meg, összesen három körön keresztül. Az abszolút, és ezzel együtt az U17-es férfi győzelmet Gönczy Gergő (Giant Gyömrő) szerezte meg a Master 3-as győztes Zsingor Attila (Blue Scorpions) előtt.

Az U19-es és Master 2-es férfiak, valamint a felnőtt nők már összesen harminchatan vágtak neki az ötkörös versenynek. Abszolútban a fiatalok már az első kör végére elléptek, a második kör végén pedig közülük is „előre menekült" Rózsa Balázs (KSI Schwinn-Csepel SE), aki innentől minden körben tovább tudta növelni előnyét. A fiatal balassagyarmati illetőségű versenyző végül magabiztos és lendületes, igazi „krosszos” versenyzéssel nyerte kategóriáját és az abszolútot is. A mastereknél Rónaszéki István (BikeLand – Merida) küzdött Ladislav Longauerrel (CK Banská Bystrica) – párharcukból végül előbbi került ki győztesen.

A hölgyeknél már első kör végén kialakult a későbbi végeredmény, Benkó Barbara (Focus M.I.G. Team), Zuzana Vojtasová (CK Banská Bystrica) és Rozsnyai Mariann (Meditech SC – deviantmtb.hu) nagyjából azonos különbséggel érkezett, majd távolodott ezután egymástól a továbbiakban is.

„Csak a héten kezdtem az edzéseket, így nem igazán úgy ment, ahogyan elvártam volna magamtól. Ezen felül egy kicsit gyors volt a nyomvonal számomra, talán úgy fogalmaznék, hogy nekem túlzottan „országútis” volt a pálya. Az első körben megszakadt a sorunk is, így leszakadtam a mezőnyünk legelejéről, onnantól pedig sajnos több kisebb hibám is volt, mondhatni »amatőr« hibák – de hát bele kell rázódni a dologba. Úgy gondolom, a salgótarjáni futamra már belejövök annyira, hogy elégedettebb legyen magammal is, valamint az a pálya jobban is fekszik majd nekem” – nyilatkozta Benkó Barbara a verseny után.

Az elit futamban mintegy félszázan indultak neki a 8 körös versenynek. Fejes Gábor már a rajtegyenes végén elsőként fordult rá a pálya hosszú emelkedőjére és lényegében innentől át sem engedte a vezetést. Búr Zsolt (Bringabanda SC – SWAT) a harmadik körig tudta tartani a tempót, aztán fél távnál már ő is mintegy 16 másodperc hátránnyal érkezett. Élete első felnőtt kategóriájú versenyét (az U23-as és a felnőtt kategóriákat nem értékelik külön a SuperCross futamokon) Fenyvesi Péter (Bringabanda SC – SWAT) a harmadik helyen abszolválta, pár másodperccel Rónaszéki Balázs (Aegon Cycling Team) és Reitinger Gábor (Vitalitás SE) előtt.

„Tavaly ismerkedtem meg a szakággal, volt egy tanulóévem, de az idei ciklo-krossz szezonra már kifejezetten készültem, úgy döntöttem idén komolyabban veszem ezt a formulát. A pálya iszonyatosan jó volt és motivált az is, hogy hazai pályán – majdhogynem helyiként – bizonyítsak. Egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt a sorozatot, amit szeretnék végigküzdeni és minden futamon kihozni magamból a maximumot” – mondta Fejes Gábor.

A hobby felnőtt kategóriában Tóth András (VKE – Nelson) már az első körben egyértelműsítette ellenfeleivel szándékait, már itt több mint húsz másodperc előnyt szedett össze, amit a továbbiakban még növelni is tudott, így magabiztos, több mint egy perces előnnyel nyerte kategóriáját Jónás Gábor (Vinibike) előtt. Ebben a rajtban azonban még nálánál is biztosabban sikerült győznie a Master 1-es kategóriában Vinczeffy Zsoltnak (Footstrong), aki több mint kettő és fél percet adott a második Fellegi Gábornak (Meditech SC) és majdnem hármat a bronzérmes Bakos Gergőnek (Salgótarjáni HKE).

A SuperCross Sorozat következő futamát a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület rendezi a nógrádi megyeszékhely már jól ismert pályáján, november 6-án.

2021.02.03 10:21:25

Kerékpár K. G.

A 19 éves korára a nemzetközi mezőnyben is tekintélyt szerző versenyző átformálná az itthoni köztudatot.

2021.01.27 20:01:19

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Arra viszont már bizonyosan nem szolgált rá, amit az elmúlt hónapokban kapott.

2020.12.01 10:11:33

Kerékpár L. PAP ISTVÁN

A motorvezetéses versenyben a legjobb külföldiekkel is felvette a versenyt. Talán éppen ez volt a baj…

2020.11.17 09:54:23

Kerékpár KOHÁN GERGELY

„Kicsit még saját magamnak is gyorsan veszem a lépcsőfokokat, kettesével-hármasával.”

2020.10.25 20:40:53

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Visszahelyezve Magyarországot a kerékpársport világtérképére.