Dopping: Farah bevállalja, bemutatja a vértesztjeit

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.08.13. 14:20
Christopher Froome helyesli és támogatja Mo Farah döntését, miszerint a kétszeres olimpiai bajnok futó nyilvánosságra hozza doppingtesztjeinek eredményét.


„Azt gondolom, hogy ugyanabból az okból teszi ezt, amiért én a Tour alatt. Ez egy lépés a nagyobb nyilvánosság felé, megmutatni, hogy nincs rejtegetnivalónk” – nyilatkozott a Tour de France idei győztese a BBC-nek.

„Azt gondolom, hogy ugyanabból az okból teszi ezt, amiért én a Tour alatt. Ez egy lépés a nagyobb nyilvánosság felé, megmutatni, hogy nincs rejtegetnivalónk” – nyilatkozott a Tour de France idei győztese a BBC-nek.

A 2012-es londoni olimpián ötezer és tízezer méteren aranyérmes Farah az egyike annak a nyolc angol atlétának, akik úgy határoztak, hogy nyilvánosságra hozzák vértesztjeik eredményét abból az időszakból, amelyben a német ARD és a brit Sunday Times szerint 800 pozitív teszt született.

Farah azt mondta, örül, hogy ily módon bizonyíthatja, tisztán versenyez. A futó edzőjét, a kubai Alberto Salazart azzal vádolta meg a BBC, hogy tanítványait évek óta doppingolja.

Farah-ról pedig a Daily Mail azt írta, 2011-ben és 2012-ben elmulasztott két ellenőrzést – ezt a versenyző elismerte, ám azt mondta, ezeknél az eseteknél sem vetődött fel vele szemben a doppingolás gyanúja, mindössze annyiról volt szó, hogy hibázott.

Froome-ra az örökös eltiltással sújtott Lance Armstrong tett provokatív bejegyzést az interneten azt követően, hogy a brit kerekes az idei verseny első komoly szakaszán „tönkreverte” a mezőnyt.

„Froome, továbbá első számú segítője, Richie Porte, illetve a Sky túl erős ahhoz, hogy tiszták legyenek?” – kérdezte Armstrong, akit doppingolás miatt megfosztottak hét elsőségétől a francia kerékpáros körversenyen.

Az ARD és a doppingbotránnyal szintén augusztus elején előrukkoló The Sunday Times című brit lap szerint több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg a 2001 és 2012 közötti időszakból, s szakértőik szerint ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye.

Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik