Kerékpár: Armstrong lehet az UCI feltárásának koronatanúja

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.10.30. 10:13
Koronatanú lehet a doppingvétség miatt hét Tour de France-elsőségétől megfosztott amerikai Lance Armstrong a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) múltját vizsgáló eljárásban.

A BBC értesülése szerint Brian Cookson, az UCI múlt hónapban megválasztott elnöke, illetve Armstrong jogi képviselői már megkezdték az erről szóló egyeztetéseket.

Az új elnök ismételten hangsúlyozta: kampányának része volt, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni, és feltárni az UCI múltját is, hogy 2014-re egy, a korábbinál hatékonyabb szervezetet vezethessen. Ennek része a UCI doppingellenes rendszerének átvilágítása is. Hozzátette: nem tűr halasztást egy független vizsgálóbizottság felállítása.

Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) elnök-vezérigazgatója jelezte: erős a gyanú, hogy az UCI korábbi elnökei, Pat McQuaid és Hein Verbruggen bűnrészesek lehettek például Armstrong csalásában.

Armstrong két excsapattársa, Floyd Landis és Tyler Hamilton már korábban úgy nyilatkozott, hogy McQuaid és Verbruggen bizonyítékokat tüntetett el az 1990-es és 2000-es években. Landis azt is vallotta: Armstrong egyszer az UCI vezetőinek segítségével úszta meg az eltiltást, mivel fennakadt a svájci körversenyen vett mintájával.

A többek között hét Tour de France-elsőségétől megfosztott amerikai bringás úgy tudott tiltott szerekkel versenyezni több mint egy évtizeden keresztül, hogy hivatalosan nem akadt fenn az ellenőrzésen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik