Harminckét év után nem egyéni időfutammal indul a Tour de France

K.E. K.E.K.E. K.E.
Vágólapra másolva!
2007.10.25. 18:37
Ünnepélyes keretek között ismertették a jövő évi Tour de France országúti kerékpáros körverseny útvonalát, amely 1966 óta először nem egyéni időfutammal veszi majd kezdetét. A 3554 km hosszú, háromhetes franciaországi viadal július 5-én Brestből rajtol, a befutó pedig 27-én, szokás szerint a párizsi sugárúton, a Champs-Élysées-n lesz.
A címvédő Alberto Contador kihívóira vár
Reuters
A címvédő Alberto Contador kihívóira vár
A címvédő Alberto Contador kihívóira vár
Reuters
A címvédő Alberto Contador kihívóira vár

A világ legnagyobb és legismertebb kerékpárversenyének 2008-as programjában két egyéni időfutam szerepel és a korábbiaknál kevesebb lesz benne a hegyi szakasz.

„Ugyan a szokottnál valóban eggyel kevesebb hegyi etap lesz, azonban eggyel nőtt a hegyi befutók száma, így valószínűleg még izgalmasabbá válik a küzdelem" - mondta Christian Prudhomme versenyigazgató.

A sportvezető szavait az is alátámasztja, hogy az utolsó héten kerül sor az egyik legkeményebbnek ígérkező szakaszra, amikor is a legendás Alpe d’Huez-i befutó előtt olyan csúcsokra kell felkapaszkodniuk a versenyzőknek, mint például a Galibier.

Ráadásul az utolsó előtti erőpróba egy 59 km-es egyéni időfutam lesz, így az utolsó hét előtt senki nem veheti biztosra a sikerét. Az útvonal két nap erejéig Olaszországot is érinti majd.

A szervezők az útvonal kihirdetésekor azt is kinyilvánították, hogy egyetlen csapat részvétele sem biztos. Prudhomme szavai szerint a Pro Tour-licenc nem garancia arra, hogy az adott istálló elindulhat a Touron. Az elmúlt két évben a nemzetközi szövetség szabályai értelmében a Pro Tour-csapatoknak kötelező volt részt venni a három nagy körversenyen, azaz a Giro d’Italián, a Vuelta a Espanán és a Tour de France-on.

"Valószínűleg 20 csapat lesz. Eggyel több vagy kevesebb persze lehet" - mondta Prudhomme. (MTI)

A menetrend
Reuters
A menetrend

A világ egyik legismertebb versenyének utóbbi két évadját igencsak beárnyékolta a sportágat körülvevő és hogy ne legyünk álszentek, profi szinten igencsak átszövő doppingbotrány.

Amíg a hét éven át a verhetetlen, amerikai Lance Armstrong a porondon volt, ő volt az elsőszámú célpont, de rajta eddig még nem találtak fogást.

A 2006-s idény volt az első Armstrong nélküli szezon, de a rajton több ismert kerekes, nem egy esélyes - köztük az amerikai elsőszámú utódjaként elkönyvelt olasz Ivan Basso - nem lehetett ott, méghozzá a spanyol dopping-ügyben való közvetett vagy éppen közvetlen érintettsége miatt. Egy verseny előtti vizsgálat többeket arra kényszerített, hogy a rajton ne legyenek ott, ám nélkülük a mezőny viszont elég foghíjasnak bizonyult.

Armstrong talán legnagyobb ellenfelének, a német Jan Ullrichnak ugyancsak le kellett lelépnie a porondról és vált azóta a sportág főszereplőjéből tucat statisztává.

A 2006-s győztest, az amerikai Floyd Landist doppingvétségen érték, ám bűnösségét csupán egy évig tartó pereskedés után bizonyították.

A 2007-s viadalon több bukás - mármint dopping-ügyből kifolyólag - után az összetettben élen álló dán Michael Rasmussenre is a gyanú árnyéka vetült, és miután nem felelt meg egyéb hivatalos követelményeknek, azaz nem jelent meg több alkalommal dopping-vizsgálaton még a viadal előtt, a kizárás sorsára jutott.

Az örökébe lépő és így jelenleg címvédőnek számító spanyol Alberto Contadort is meggyanúsították már, a változatosság kedvéért, miután neve ott szerepelt a spanyol dopping-doktor, Fuentes listáján, de vétségét a 2007-s győztes azelőtt és azóta is többször nyilvánosan tagadta, a vádakat visszautasította.

A 2008-S MENETREND:
1. – júl. 5. Brest – Plumelec, 195 km
2. – júl. 6. Auray - Saint-Brieuc, 165 km
3. – júl. 7. Saint-Malo – Nantes, 195 km
4. – júl. 8. Cholet – Cholet, 29 km (egyéni időfutam)
5. – júl. 9. Cholet – Châteauroux, 230 km
6. – júl. 10. Aigurande - Super-Besse Sancy, 195 km
7. – júl. 11. Brioude – Aurillac, 158 km
8. – júl. 12. Figeac – Toulouse, 174 km
9. – júl. 13. Toulouse - Bagnères-de-Bigorre, 222 km
10. – júl. 14. Pau – Hautacam, 154 km
11. – júl. 16. Lannemezan – Foix, 166 km
12. – júl. 17. Lavelanet – Narbonne, 168 km
13. – júl. 18. Narbonne – Nîmes, 182 km
14. – júl. 19. Nîmes - Digne-les-Bains, 182 km
15. – júl. 20. Digne-les-Bains - Prato Nevoso, 216 km
16. – júl. 22. Cuneo – Jausiers, 157 km
17. – júl. 23. Embrun - L'Alpe-d'Huez, 210 km
18. – júl. 24. Bourg-d'Oisans - Saint-Étienne, 197 km
19. – júl. 25. Roanne – Montluçon, 163 km
20. – júl. 26. Cérilly - Saint-Amand-Montrond, 53 km (e.i.)
21. – júl. 27. Étampes - Paris Champs-Élysées, 143 km
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik