Osztrák hokiliga: márciusi hősök – söpréssel elődöntős a Fehérvár!

Vágólapra másolva!
2022.03.15. 21:58
Ez alighanem így volt megírva odafönt: a Hydro Fehérvár AV19 éppen a nemzeti ünnepünkön írt történelmet, s jutott be fennállása során először az osztrák bázisú jégkorongbajnokság elődöntőjébe!

Elődöntős a Fehérvár! (Fotó: Hydro Fehérvár AV19)
Elődöntős a Fehérvár! (Fotó: Hydro Fehérvár AV19)
Elődöntős a Fehérvár! (Fotó: Hydro Fehérvár AV19)
Elődöntős a Fehérvár! (Fotó: Hydro Fehérvár AV19)
Elődöntős a Fehérvár! (Fotó: Hydro Fehérvár AV19)

 

Miután az ICEHL-alapszakasz harmadik helyén végző Volán a rájátszásban még egy fokozattal feljebb kapcsolt, s az újonc Val Pusteria elleni negyeddöntő első három meccsét tiszteletet parancsoló magabiztossággal nyerte meg 19–6-os gólkülönbség mellett, az utolsó szalmaszálba kapaszkodó dél-tiroliak saját közönségük előtt éppen úgy kezdték a keddi negyedik felvonást, ahogyan a két nappal korábban mesterhármast ütő amerikai Volán-légiós, Braeden Shaw megjósolta: mint akik az életükért küzdöttek.

Ez egyébként nem lepte meg a fehérváriakat – valószínűleg nagyon jól tudták, mi fog történni –, a játék képe alapján abszolút kiegyenlítettként volt jellemezhető a nyitó húsz perc, ám ezúttal a hazaiaknak pattantak jobban a korongok. Vagy mondhatjuk úgy is, a Val Pusteria harmadik sorát az első harmadban nemigen tudta semlegesíteni a vendégvédelem. Előbb Max Gerlach találta meg leghamarabb a Rasmus Tirronenről lecsorgó pakkot, majd Jakob Stukel egy perccel a szünet előtt már a harmadik hazai gólt szerezte, a kettő között Reece Willcox emberelőnyben volt eredményes ugyancsak Stukel passzából.

Nyilván nem ilyen kezdésről álmodott a Fehérvár, és az összkép alapján túlzó is volt, de úgy is fel lehetett fogni, hogy a széria során most volt a leginkább feladva a lecke: innen szép nyerni és behúzni a továbbjutást!

Ez pedig elég látványosan sikerült végül.

A fordulás után megint magasabb sebességfokozatba kapcsolt a Volán, és átváltott ebbe az ellentmondást nem tűrő, megsemmisítően magabiztos üzemmódba, amit nagyon jó látni magyar csapattól.

A 26. percben cseréje végén Gleason Fournier tette be középre ki másnak, mint Shawnak, aki nagyon elkapta a fonalat az olaszok ellen: három nap alatt negyedik góljával megvolt a szépítés! S ha egy üzlet beindul... Hat minutummal később Mihály Ákos emelt passzát Magosi Bálint a levegőből tette be bravúrmozdulattal, majd rögtön a következő támadás végén a blokkoló védőn lelassuló pakk éppen a kapu háta mögül kibukkanó Hári János elé szédelgett, aki köszönte, az üres kapura bevágta az egyenlítő gólt! A szenzációs Shaw második góljával már a fehérváriaknál volt az előny – tíz perc alatt állt fel és fordított a Volán, jelentős lélektani gödörbe lökve ezzel vendéglátóját (a magyar játékosokat pedig ezzel szemben a végletekig felspannolva).

A záró játékrészre Tirronen lehúzta a rolót, a székesfehérváriak pedig a fennmaradó időben kontroll alatt tartották a játékot, a végén Bartalis István megérdemelten talált még be üres kapura, így Harju nyolc másodperccel a vége előtt kettős fórban esett találata már nem osztott, nem szorzott. A Volán így hatalmas fordítást bemutatva 5–4-re megnyerte a negyedik összecsapást is. Ezzel a kiváló Kevin Constantine kiváló legénységének sikerült, ami a Fehérvár 2007-es EBEL-csatlakozása óta a csapatnak még sosem: hetedik nekifutásra megvan az elődöntő, ráadásul söpréssel – lehet továbbálmodni az álmokat!

OSZTRÁK HOKILIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
VAL PUSTERIA (olasz)–HYDRO FEHÉRVÁR AV19 4–5 (3–0, 0–4, 1–1)
Bruneck, 1730
néző. V: Berneker, Nikolic, Martin, Sparer (osztrákok).
VAL PUSTERIA:
Sholl – Hanna, WILLCOX 1 (1) / Caruso, Kristensen (1) / Althuber, Glira / S. Deluca, Hofer – Carey (1), HARJU 1, Bardaro (1) / Mantinger (1), Ikonen, Budish / Stukel 1, Hannoun, Gerlach 1 (2) / I. Deluca, Andergassen, S. Berger. Edző: Raimo Helminen
FEHÉRVÁR:
Tirronen – Atkinson, H. NILSSON (2) / FOURNIER (2), T. Campbell / Dahlroth, Horváth M. / Ambrus G., Szabó D. – SHAW 2, HÁRI J. 1 (1), KURALT (2) / Erdély Cs., Bartalis I. 1, Petan / Rétfalvi, Jacobs, Terbócs / Magosi B. 1, Németh K., Mihály Ákos (1). Edző: Kevin Constantine
Kapura lövések:
37–39.
Gól – emberelőnyből:
3/2, ill. 0/0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye:
4–0 a Hydro Fehérvár AV19 javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik