Jégkorong: másodikként érte le az ötszáz pontot Becze Tihamér

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 08:27
null
Becze Tihamér (fehérben) minél tovább szeretné élvezni a jégkorongot (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
 Az UTE elleni Erste Liga mérkőzésen érkezett el Becze Tihamér számára a pillanat, amikor  megszerezte ötszázadik pontját. Szinte egész pályafutását a magyar bázisú ligában játszotta le, de karrierje kezdetén nem gondolta volna, hogy eljuthat idáig.  

 

– Tóth Adrián után ön a második, akinek sikerült elérni az 500 pontos mérföldkövet az Erste Ligában. Sokat jelent önnek ez az eredmény?
– Igen, hiszen mégiscsak egy jelentős határ, amit nem sokan lépnek át– mondta Becze Tihamér az SC Csíkszereda csatára lapunknak.Az előszezonban merült fel először, hogy eljuthatok idáig, az egyik barátom hívta fel rá a figyelmemet akkor.Nem különösebben készültem rá, nem izgultam miatta, de örülök, hogy sikerült.

– A csapattársai,esetleg Tóth Adrián gratuláltak önnek? Számon tartották, hogy mit ért el?
– Nagyon rendesek voltak a srácok, eltették a korongot emlékbe, amivel az 500.pontomat érő gólt lőttem.Az UTE elleni meccs után gratuláltak és fel is köszöntöttek az öltözőben.Nálunk Csíkban ilyenkor, ha nagyobb esemény történik, mondjuk valakinek kisgyermeke születik vagy megdönt egy rekordot, akkor az ünnepelt vendégül látja a csapatot sörrel vagy sütivel, szóval én is vittem egy ládával sört a csapatnak. Tóth Adriánnal nincs közelebbi kapcsolatom, hiába játszottunk a Fradival legutóbb, nem került szóba ez amérföldkő.

– A 2008/09-es idényben debütált, az akkor még MOL Ligának nevezett magyar bázisú bajnokságban. Gondolta akkor arra, hogy egyszer idáig juthat?
– Álmomban sem gondoltam rá. Akkor ez még elérhetetlenül távolinak tűnt, hiszen minden pontért keményen meg kell dolgozni, még abban sem voltam akkor biztos, hogy ilyen sokáig aktív játékos leszek.

– Azután, hogy először jégre lépett a MOL Ligában, csak egy rövid svéd és székesfehérvári időszakkal szakította megszereplését a magyar bajnokságban. Nem szeretett volna hosszabb kitérőt tenni?
– Svédországba leginkább azért igazoltam, mert itthon nem volt U20-as bajnokságés mindenképp játszani szerettem volna. Családi okok miatt onnan haza kellett térnem, de nem bántam egyáltalán. A fehérvári lehetőség talán egy kicsit rosszkor jött.Nem gondolom, hogy ne álltam volna meg a helyem az EBEL-ben, de az akkori edzők nem igazán bíztak bennem, így az a kaland is rövid lett. Tavaly és tavalyelőtt is volt lehetőségem külföldre igazolni, de a koromat, a családi állapotomat és minden egyebetfigyelembevéve döntöttem maradok Csíkszeredában.

– Játszott a korosztályos román és magyar válogatottban is, aztán a felnőttek között is mindkét ország színeiben jégre lépett. Hogy alakult ez az ön esetében?
– Amikor utánpótláskorú voltam, még nem volt magyar állampolgárságom, így a fejlődésem érdekében a román korosztályos válogatottban szerepeltem, de Dobos Tamás hívott a magyarba isegy barátságos meccsre.Igazából sosem volt kérdés számomra, hogy melyik országot szeretném képviselni, igazi székely, hívő emberként egyértelmű volt, hogy Magyarország a cél.A pályafutásom korai időszakában még más politikai rendszer volt, akkor nem tudtuk elintézni, hogy magyar válogatott lehessek, de nem akartam egy olyan ország mezében játszani, ami nem adott nekem semmit.Huszonnégy voltam, mikor végleg eldöntöttem, hogy a magyar válogatottban szeretnék játszani, ezért Magyarországra igazoltam, eltöltöttem öt évet különböző csapatoknál, hogybehívót kaphassak a hazai válogatottba, ami végül meg is adatott.

– Csíkszeredában új edzővel dolgoznak együtt, a kanadai TomCoolenvette át a csapat irányítását. Milyen vele a közös munka?
– Ő egy igazi dörzsölt, vén róka. Rengeteg helyen járt már és hihetetlen mennyire tapasztalt. Karakán személyiség, igaz csak szűk egy hete van a csapat élén, de azt már most látjuk, hogy temperamentumos ésóriási tudása van a hokiról.

– Eddig három mérkőzésen irányította a csapatot, amelyből kettőt megnyertek, az egyiket ráadásul a listavezető BJA HC ellen. Ez már az ő hatása?
– Nagy potenciál van a csapatunkban és szükségünk volt a vérfrissítésre. Kellett, hogy valaki egyértelműen meghatározza, merre húzzuk a szekeret és ő megteszi ezt. Az FTC ellen is közel álltunk a győzelemhez,szóval úgy érzem jó irányba haladunk.

– Ön szerint indokolt volt az edzőváltás?
– A klub vezetősége már nyár vége óta kereste az előző külföldi edzőnk,Rico Rossi pótlását. Az elmúlt néhány hónap átmeneti időszak volt, játékosok is jöttek-mentek nyáron, húzóembereink távoztak éstovábbra is alakul a csapat. Hozó Levente kinevezése is ideiglenes volt.

– Legközelebb a DAB ellen lépnek jégre. Korábban játszott ön is Dunaújvárosban, tartja valakivel a kapcsolatot abból az időből?
– VargaArnivalÚjpesten játszottam együtt, de ő most a DAB-ban játszikés Somogyi Balázzsal is szinte napi kapcsolatban vagyunk.

– Van már következő célja most, hogy elérte az ötszáz pontos határt?
– Minél tovább szeretnék hokizni, élvezni a játékot, egészséges maradni és olyan sok pontot szerezni, amennyit csak lehetséges.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik