Szinten a Volán, a bajnok nélkül a magyar élvonal - idényrajt

Vágólapra másolva!
2012.09.07. 12:20
null
Eric Johansson (középen) pontjai is kellenek a Volán jó EBEL-teljesítményéhez (fotó: Mirkó István – archív)
Ma elkezdődik a magyar jégkorongszezon: a Csíkszereda–Érsekújvár, a Brassó–Újpest és a Miskolc–Ferencváros összecsapással kezdetét veszi a Mol Liga, míg az EBEL-ben a Zágráb ellen lejátssza első mérkőzését az Alba Volán.

MOL LIGA

TUDNIVALÓK
MOL LIGA
LEBONYOLÍTÁS. A szeptember 7-től február 25-ig tartó alapszakaszban négy oda-vissza kör lesz (mindenkinek 48 meccs), és az első négy jut a rájátszásba. A playoff az elődöntőkkel startol, 1–4. és 2–3. párban játszanak a csapatok az egyik fél harmadik győzelméig, a döntőben pedig a negyedikig – legkésőbb március 26-ig. Az eddigiekkel szemben a Mol Liga után nem lesz külön ob I, avagy a Mol Liga legjobb magyar csapata a magyar bajnok is lesz egyben.
TV, INTERNET. A hokiközvetítésekbe tavaly beszálló Digi Sport a Mol Liga partnere a mostani évadban is, s a hétfő este a biztos időpont lesz. Emellett a Magyar Jégkorongszövetség tervezi, hogy péntekenként a honlapján, az icehockey.hu-n és saját YouTube-csatornáján is ad egy-egy bajnokit, miként a Dab.Docler is folytatja meccsei közvetítését a honlapján.
EBEL
LEBONYOLÍTÁS. Immár 12 klub alkotja az EBEL mezőnyét: kiszállt a Jesenice, bekerült a Dornbirn és az Innsbruck. A szeptember 7-től január 20-ig tartó alapszakaszban két oda-vissza kört játszanak (44 meccs), aztán január 22-től február 21-ig a hatcsapatos felső- és alsóház is még egy oda-vissza kört (még 10 meccs, összesen 54), amelynek végén az alsóház első két helyezettje csatlakozik a felső hatoshoz, kialakítva a rájátszás mezőnyét. És akkor az újdonság: a középszakasz végén – elkerülendő a machinációkat – az első három választhat magának ellenfelet a negyeddöntőre! A február 24-től legkésőbb április 12-ig futó playoffban minden párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart. A kezdési időpontok változatlanok: hétköznap 19.15, vasárnap és ünnepnapokon 17.30.
TV, INTERNET. Azon ritka alkalmakat leszámítva, amikor a liga hivatalos partnere, a Servus Tv közvetít Fehérvárról, a Sport Klub fog, a 22 alapszakaszmeccsből 15-öt. Interneten a bajnokság saját honlapja, az erstebankliga.at, illetve az eishockey.at és természetesen az nso.hu a kiindulópont, továbbá a jegkorongblog.hu szakhonlap és az albavolanhockey.hu.
ÁRAK FEHÉRVÁRON. Bérletek. Éves felnőtt, álló: 18 500, diák: 8000. Féléves felnőtt, álló: 10 000, diák: 5000. Alapszakaszjegyek. Ülő: 2500, felnőtt, álló: 1500, diák, álló: 800 forint. Az éves és a második féléves bérletek a rájátszásra is érvényesek.

Egy lépést előre, kettőt hátra.

Valahogy így néz ki szegény Mol Liga nyara: minden évben felvetődik, hogy bővül a mezőny, aztán valahogy mégsem, sőt az idén csökkent. Pedig tavasszal még annyian érdeklődtek, hogy az eddigi tagság tízben maximalizálta a létszámot, a ligaelnök pedig kritériumrendszert állított fel, alapkövetelményekkel és betartandó határidőkkel, ami ezen a tájon valóságos kuriózum. Nem is tudtak megfelelni neki, pedig tényleg sokan akartak bekerülni. De aztán a Dubnica nem kapott „eltávot” a Szlovák Jégkorongszövetségtől, a Partizan Beograd jégcsarnoka meg szeptemberre sem lesz kész, úgyhogy az Érsekújvár (Nové Zámky) az egyetlen újonc.

Ehhez jött még, hogy a Steaua Rangers kiszállt, akárcsak a kötelező U20-as EBEL-részvétel miatt az Alba Volán, amivel eldőlt, hogy 2002 óta először nem a Fehérvár lesz a magyar bajnok, mert az új rendszer szerint nincs külön ob I-es bajnokság, avagy a Mol Liga legjobb magyar csapata lesz a magyar bajnok.

Erre négyen pályázhatnak, de valójában ketten, a Dunaújváros és a Miskolc, a minőségi szakmai és marketingmunkát végző két egyesület: előbbi a Mol Liga címvédője és Magyar Kupa-győztes, utóbbi az ob I ezüstérmese. A Fehérváron és a légiósokon kívüli válogatottak is náluk játszanak, de az idén legalább a Fradi és az Újpest magához csábította azon ifjakat, akikre a Fejér megyei klubok nem tartottak igényt, úgyhogy a zöldek és lilák szerezhetnek meglepetést. De ettől még nem Budapest, hanem Erdély adja a többi favoritot.

EBEL (ALBA VOLÁN)

Ezúttal is a negyeddöntőbe vágyik az Alba Volán az osztrák bajnokságban, sőt Kevin Primeau vezetőedző annál is tovább. A verseny folyvást erősödik, de a Fehérvár sem gyengült talán, úgyhogy bízhatunk a sikerekben.

Sofron István 34 találattal gólkirály volt legutóbb, úgyhogy a svéd első osztályú MODO kész, a KHL-újonc Lev Praha meg próbaszerződéssel várta. Végül egyikből sem lett semmi, ezért itthon folytatja, és muszáj ismételnie, kellenek a góljai és az asszisztjai is, hogy a Fehérvár a rájátszásba ő meg biztos külföldi szerződéshez jusson.

Annál is inkább, mert Palkovics Krisztián visszavonulásával ikonját veszítette a klub, no meg 52 pontot, Derek Ryan eligazolásával pedig további 53-at, és ha Sofron is távozott volna, 164 pont lenne a mérleg mínuszban.

Frank Banham nélkül legalábbis, mert az EBEL-t körbejáró veterán szélső 49-et produkált az előző idényben a Medvescakban, vagyis ha az öltözőben nem is, a jégen elfogadható Palkovics cseréjeként – majd ha letölti hárommeccses eltiltását…

A VOLÁN ALAPCSAPATA
Kapus: Munro (Bálizs)
Hátvédek: Horváth A., Tokaji – Pratt, Durco – Sille, Pozsgai – Hetényi P., Orbán (Varga A.)
Csatárok: Sofron, Vas M., Ladányi – Banham, Johansson, Mihály Á. – Bailey, Sikorcin, Kovács Cs. – Benk, Metcalfe, Magosi (Tóth A., Hajós, Németh A.)

A szokásos tengerentúli lutri Kyle Bailey lesz az idén, aki ugyanabban a kanadai egyetemi bajnokságban villogott, amelyikben Ryan, úgyhogy át is vette a 9-es mezét. A tavasszal még Ladányi Balázs és Vas Márton is befért az EBEL legjobb 15 pontszerzője közé, Mihály Árpád és Kovács Csaba növelhetne még a termelékenységén, plusz ott van Eric Johansson, aki, ha nem sérült, zseniális jégkorongozó (tavalyelőtt például övé volt a legjobb meccsenkénti átlag), márpedig jelenleg szerencsére egészséges.

PRIMEAU: EGÉSZSÉGES CSATÁK FOLYNAK A CSAPATBA KERÜLÉSÉRT

ÍGY KEZDENEK
MOL LIGA, AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Péntek, 18.00: HSC Csíkszereda–Nové Zámky Ice Tigers, Corona Brasov–Újpest, 18.30: Miskolci Jegesmedvék–Ferencváros-ESMTK. Szabadnapos: Dab.Docler
EBEL, AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Csütörtök: Ljubljana–Vienna 1–4. Péntek, 19.15: Dornbirn–Villach, FEHÉRVÁR–Zagreb (tv: Sport Klub, 18.45, élő), Innsbruck–Graz, Salzburg–Znojmo
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik