Vb 2022: Hiba volt Katarnak adni a rendezést – Blatter

Vágólapra másolva!
2022.11.08. 16:23
null
Sepp Blatter és Michel Platini, a FIFA és az UEFA egykori elnökei (Fotó: AFP)
Tizenkét évvel ezelőtt hibás döntés volt Katarnak adni a labdarúgó-világbajnokság rendezésének jogát, nyilatkozta Joseph Blatter a Tages-Anzeiger nevű svájci lapnak. A korrupció vádja alól felmentett egykori FIFA-vezér szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) akkori elnöke, Michel Platini döntő szerepet játszott abban, hogy 2010-ben a közel-keleti országra esett a választás.

 

„Katar túl kicsi ország ahhoz, hogy vébét rendezzen. A labdarúgó-világbajnokság egyszerűen meghaladja egy ekkora nemzet kapacitásait” – kezdte vallomását Sepp Blatter.

„Akkoriban a végrehajtó bizottságban egyetértettünk abban, hogy 2018-ban Oroszország, míg 2022-ben az Egyesült Államok fogja megrendezni a vébét. A béke gesztusa lett volna, ha a két politikai rivális egymás után ad otthont a világbajnokságnak” – folytatta a 86 éves svájci.

„Katar rossz választás volt, és elnökként felelős vagyok ezért” – hangsúlyozta Blatter.

A FIFA egykori elnöke elmondta: a 2018-as és a 2022-es rendezésről döntő kongresszus előtt egy héttel Michel Platinit, az UEFA akkori vezetőjét Nicolas Sarkozy, Franciaország akkori elnöke meghívta a hivatalos rezidenciájára, ahol épp Tamim bin Hamad al-Táni sejkkel, Katar akkori trónörökösével beszélgetett. Blatter szerint Sarkozy nyomást helyezett Platinire, aki telefonon közölte vele, hogy megváltoztak a szavazással kapcsolatos tervek.

„Platini és társai négy szavazattal Katar felé billentették a mérleg nyelvét, így az Egyesült Államok helyett a közel-keleti állam kapta meg a rendezést” – emlékezett vissza a 14–8-as katari győzelemmel végződő szavazásra Sepp Blatter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik