Eb 2024: ezúttal elmaradt a csoda, Dánia visszavágott Kazahsztánnak

Vágólapra másolva!
2023.10.14. 22:44
null
Visszavágtak az asztanai zakóért a dánok (Fotó: Getty Images)
Az északír labdarúgó-válogatott hozta a kötelezőt, 3–0-ra nyert San Marino ellen a labdarúgó Európa-bajnokság H jelű selejtezőcsoportjában. A második mai meccsen Szlovénia 3–0-ra legyőzte a finn nemzeti együttest. A nap utolsó mérkőzésén Dánia 3–1-re megverte Kazahsztánt, s visszaugrott a csoport élére.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–SAN MARINO

Az Eb-re való kijutásról gyakorlatilag már lemaradó északír együttes 11 perc alatt lerendezte a lényegi kérdéseket a „pofozógép” szerepét játszó San Marino ellen: az 5. percben Paul Smyth, majd hat perccel később az ő gólpasszábólJosh Magennis talált be. A félidő derekán Smyth ismét eredményes volt, de gólját les miatt nem adta meg a játékvezető. A második játékrész nem hozott meglepetést, az utolsó tíz percben Conor McMenamin is eredményes volt – simán győzött Észak-Írország.

SZLOVÉNIA–FINNORSZÁG

A H-csoport az egyik legszorosabb, egyben legizgalmasabb az Eb-selejtezők során, hiszen hat forduló után az első négy csapatot (Szlovéniát, Dániát, Kazahsztánt és Finnországot) mindössze egy pont választotta el egymástól, s a sorsolás szeszélye folytán szombaton két, a kijutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést rendeztek. Az egyik rangadóra Ljubljanában került sor, ahol Szlovénia már a 16. percben vezetést szerzett a finnek ellen: Väisänen szabálytalankodott Sporarral szemben a tizenhatoson belül, a megítélt tizenegyest pedig az RB Leipzigben légióskodó Benjamin Sesko lőtte a hálóba – hiába ért bele ujjheggyel Hradecky.

S ha egy üzlet beindul... Tizenkét perccel a vezetés megszerzése után ismét Sesko volt eredményes – a 20 esztendős csatár egy gyors kontratámadás végén lőtte ki a hosszú alsót. A két kapott gól után sem szedték össze magukat a finnek, akik 45 perc alatt nem kényszerítették védésre Jan Oblakot. A fordulás után elkezdtek nyomni a szépítésért, de csak az utolsó tíz percben került tényleg veszélybe a hazai kapu, Pukki remek helyről lőtt Oblak karjaiba. A 75. percben már komoly bravúrra volt szükség az Atlético Madridban védő kapustól, aki ezúttal a csereként beálló Hakans ziccerét hárította. A hajrában – a finnek szépítő találata helyett – megszületett a szlovén együttes harmadik találata, egy szöglet után Erik Janza lőtte ki 15 méterről a jobb alsót – délnyugati szomszédunk fontos lépést tett a kijutás felé.

DÁNIA–KAZAHSZTÁN

Eltökélten vágott neki a mérkőzésnek a dán csapat, főleg annak fényében, hogy a két fél kazahsztáni csatáját 2–0-s vezetésről elbukta. A hatalmas nyomást a 36. percig bírta a kazah gárda, Joachim Andersen az alapvonalról fejelte vissza a labdát Jonas Windnek, aki átvétel után az ötösről volt eredményes. A ráadásban a második gólját is megszerezte a skandináv együttes, Robert Skov egy sakk-mattra kijátszott kontra végén, Höjlund gólpasszából talált be.

A szünet után Tagibergen pályára küldésével frissítettek a kazahok, de gólt újfent a dánok szereztek: Christian Eriksen tanítani való mélységi indítását az ezzel duplázó Skov értékesítette. Kazahsztán az 58. percben adott életjeleket magáról, Bagdat Kajrov használta ki a dán védelem elbambulását, s remek labdával szolgálta ki a második hullámban érkező Jan Vorogovszkijt, aki az üres kapuba lőtt. A kapott gól rövid időre galvanizálta a kazahokat, akik kidolgoztak néhány ígéretes lehetőséget, ám nem éltek ezekkel, s Dánia visszavette a játék irányítását. A hátralevő időben az eredmény már nem változott: Dánia visszavágott az asztanai vereségért, s fontos sikert aratott. A csoportelsőség sorsa – feltéve, hogy Szlovénia nem botlik Észak-Írországban – várhatóan novemberben dől el Koppenhágában.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
7. FORDULÓ
H-CSOPORT
Észak-Írország–San Marino 3–0
(2–0)
Belfast. G: Smyth (5.), Magennis (11.), McMenamin (81.)
Szlovénia–Finnország 3–0 (2–0)
Ljubljana. G: Sesko (16., 28.), Janza (90+2.)
Dánia–Kazahsztán 3–1 (2–0)
Koppenhága. G: Wind (36.), Skov (45+1., 48.), ill. Vorogovszkij (58.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 7 5 1 1 15–6 +9 16
2. Szlovénia 7 5 1 1 16–6 +10 16
3. Finnország 7 4 3 11–7 +4 12
4. Kazahsztán 7 4 3 10–8 +2 12
5. Észak-Írország 7 2 5 7–8 –1 6
6. San Marino 7 7 0–24 –24 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik