Nagy Zsolt
2021.06.27 11:48 Frissítve: 2021.06.27 12:30

Eb 2020: százötmillió forinton osztoznak a magyar válogatott játékosai

Szalai Ádám és társai a harminc, Marco Rossi és stábja a tizenöt százalékát kapják meg a Franciaország és Németország elleni döntetlenért járó pénzdíjnak.

 

Az érzés megfizethetetlen: a kupac alján Schäfer András, aki parádés fejessel vette be a németek kapuját (Fotó: Árvai Károly)

Több mint három és fél milliárd forint folyt be a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kasszájába az Európa-bajnokság pénzdíjaiból. Az összeg túlnyomó részét a kijutásért járó 9.25 millió euró adja, további egymillió eurót pedig a Franciaország és Németország elleni döntetlennel keresett meg Marco Rossi együttese. A csodaszámba menő továbbjutás kiharcolása plusz másfél millió euró (kb. 525 millió forint) bevételt jelentett volna.

 A MAGYAROK IS FARAGTAK A FRANCIÁK BÓNUSZÁBÓL

Az Európa-bajnokság előtt a Le Parisien arról számolt be, hogy a világbajnoki címvédő francia játékosok és az edzői stáb négy tagja fejenként 340 ezer euró jutalomban részesül, ha megnyerik mindhárom csoportmérkőzésüket, és elhódítják a trófeát. Az összeg az eredmények elmaradásával csökken, így a Magyarország elleni 1–1-es döntetlen nemcsak a franciák önérzetét sérthette, hanem a pénztárcájukat is érzékenyen érintette – ahogyan a Portugáliával játszott 2–2-es döntetlen is levonást jelentett a kontinensviadal után járó bónuszösszegből.

Panaszkodni persze így sem lesz okuk, a kapott pénzből ráadásul mindenki egyenlő arányban részesül, nincs teljesítménytől függő súlyozás. Példaként lehet tekinteni a 2018-as világbajnokságra, amelynek megnyerése után a francia futballisták egyenként 550 ezer euró bónuszt tehettek zsebre. Egy részét jótékony célokra fordították, valamint a csapatot segítő, a díjazásból külön nem részesülő stábtagoknak is juttattak belőle.

Habár a java még csak most következik, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a valaha volt legtöbb pénzt osztja szét az idei Európa-bajnokságon, amelynek összedíjazása 331 millió euró. Az eredeti terv (lásd táblázatunkat) ennél magasabb összeget tartalmazott, a csoportkörös győzelem félmillió, a döntetlen negyedmillió euróval ért volna többet, ahogyan a későbbi szakaszokban is emelkedett volna a jutalom az előző tornához képest. A koronavírus-járvány hatásai miatt végül csak a 24 csapatnak a sikeres kvalifikációért járó juttatás összege nőtt 1.25 millió euróval, a többi maradt a 2016-os szinten. A magyar válogatott öt évvel ezelőtti szereplésével (a csoportkörben egy győzelem, két döntetlen, valamint nyolcaddöntőbe jutás) a tornán 3.5 millió eurót futballozott össze, az idén ennél kevesebbet, egymillió eurót. S hogy mindez miként oszlik meg a szövetség, a játékosok és a szakmai stáb között?

„A válogatott játékosai, stábtagjai minden esetben az elért eredmény alapján részesülnek bónuszban. A bónusz kifizetése az UEFA-tól az MLSZ-nek átutalt díjazásból történik. A jelenlegi gyakorlat szerint az elért eredményért kapott összeg harminc százaléka a játékosoké, tizenöt százaléka a szakmai stábé. Az összeg tartalmazza az adókat és járulékokat is”  – felelte érdeklődésünkre Szabó Gergő,  a válogatott sajtófőnöke.

Számokra lefordítva mindez azt jelenti, hogy az idei Európa-bajnokságért befolyó egymillió euróból 300 ezer eurót (kb. 105 millió forintot) kap a tornára nevezett 26 játékos, 150 ezer eurón (kb. 53 millió forint) osztoznak Marco Rossi és segítői, a fennmaradó 550 ezer euróról (kb. 193 millió forint) az MLSZ rendelkezik.

Az Európa-bajnokságon szereplő összes válogatott közül a csoportkörrel bezárólag Olaszország, Belgium és Hollandia kereste a legtöbb pénzt. Mindhárman maximális pontszámmal nyerték meg a csoportjukat, így a kijutásért járó díjazást belevéve összesen 12.25 millió euró bevétellel számolhattak. A rangsor a hét pontot szerző Angliával és Svédországgal (11.75 millió euró) folytatódik, őket követi a hatpontos Ausztria (11.25 millió euró), majd az öt ponttal a veretlenségét megőrző Franciaország és Spanyolország (11.25 millió euró). Magyarországnál kevesebb pénzt a pont nélkül záró Törökország és Észak-Macedónia (9.25 millió euró), az egypontos Skócia és Lengyelország (9.75 millió euró) keresett, míg a három ponttal búcsúzó Oroszország, Finnország és Szlovákia az egy győzelem ugyanannyit ér, mint két döntetlen elve miatt 10.25 millió euróval zárta a tornát.

 NEM VÁLTOZOTT JELENTŐSEN AZ EB PÉNZDÍJA
Teljesítmény 2016-os Európa-bajnokság 2020-as Európa-bajnokság tervezett 2020-as Európa-bajnokság csökkentett
Kijutás a tornára 8 millió euró 9.25 millió euró 9.25 millió euró
Győzelem a csoportkörben 1 millió euró 1.5 millió euró 1 millió euró
Döntetlen a csoportkörben 500 ezer euró 750 ezer euró 500 ezer euró
Nyolcaddöntő elérése 1.5 millió euró 2 millió euró 1.5 millió euró
Negyeddöntő elérése 2.5 millió euró 3.25 millió euró 2.5 millió euró
Elődöntő elérése 4 millió euró 5 millió euró 4 millió euró
Döntő vesztese 5 millió euró 7 millió euró 5 millió euró
Döntő nyertese 8 millió euró 10 millió euró 8 millió euró
Összesen 301 millió euró 371 millió euró 331 millió euró
Forrás: forbes.com, dazn.com, moneynation.com
CRISTIANO RONALDO AZ EB-PRÉMIUMÁBÓL A GYERMEKRÁK ELLENI KUTATÁST TÁMOGATTA

Egyre gyakoribb a labdarúgás világában, hogy a rengeteg pénzt kereső játékosok segítenek a rászorulóknak. Így tett a 2016-os Európa-bajnokság győztes együttese, Portugália csapatkapitánya,  Cristiano Ronaldo,  aki prémiumából 96 millió forintnak megfelelő összeget adományozott a gyermekrák elleni küzdelem támogatására. Nem az ötszörös aranylabdás volt az egyetlen, aki az öt évvel ezelőtti kontinenstornán kapott prémiumát nemes célra ajánlotta fel. Az északír válogatott is példaértékűn cselekedett, a csapat tagjai a prémium egy részét – mintegy húszmillió forintnak megfelelő fontot – ajánlottak fel az északír Gyermekrák Alapítványnak. Ezenfelül az együttes játékosa, Gareth McAuley odaajándékozta az Ukrajna elleni győztes meccsen viselt mezét a szervezetnek. Wales még a 2016-os kontinensbajnokság előtt indított nemes kezdeményezést, a játékosok jótékonysági karszalagokat reklámoztak, amelyek eladása után a befolyó összeggel a vezető walesi rákellenes szervezetet támogatták. J. Á.

2022.11.30 17:27:37

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A legizgalmasabb meccseket végig nézhetjük tátott szájjal, de üres hassal nem.

2021.12.14 19:14:32

Foci Eb 2020 K. Zs.

Bombák, akrobatikus megoldások: a nyári Európa-bajnokság mind a 142 gólja – VIDEÓ!

2021.12.03 21:40:26

Foci Eb 2020 SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz nem arra gondolni, hogy az UEFA mennyivel megértőbb volt az angolokkal szemben.

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.