Torna-vb: sosem látott diadal, Kohei király történelmet írt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.09. 16:02
null
Megközelíthetetlennek tűnő rekord: Ucsimura sorozatban ötödször lett egyéni összetett világbajnok (Fotó: Reuters)
Sorozatban ötödször nyerte meg a tornász-világbajnokságon a férfiak egyéni összetett versenyét a jelenkor legjobb – és minden idők egyik legjobb – tornásza, a japán Ucsimura Kohei. Hasonló teljesítménnyel senki sem büszkélkedhet a tornatörténelemben.

A férfi összetett verseny történetében alig volt tornász, akinek egyáltalán a címvédés összejött volna – Peter Sumi (1922, 1926) és Jang Vej (2006, 2007) tudta Ucsimurán kívül egyáltalán megismételni elsőségét –, „Kohei király” azonban 2009 óta biztosan és tulajdonképpen megközelíthetetlenül ül trónján. A Londonban az olimpiai egyéni összetettben is diadalmaskodó Ucsimura immár hét aranyéremnél tart a világbajnokságokon, összetett elsőségei mellett talajon és korláton is van vb-aranya.

Ucsimurát eleinte az első szercsere után még vezető Max Whitlock „kergette”, ám a negyedik rotációra már az ukrán Oleh Vernyajev lépett elő első számú üldözővé. A záró, hatodik szer előtt Ucsimura előnye már mintegy 1.3 pont volt Vernyajev előtt, ekkora különbséget pedig csak egy óriási hiba esetén lehetett volna befogni.

Ucsimura úgy ment fel a nyújtóra, hogy még 14 pontot sem kellett elérnie ahhoz, hogy világbajnok legyen. Nem különösebben izgult, bemutatott egy 15.233-at érő gyakorlatot, majd ökölbe szorított kézzel bokszolt a levegőbe: ötödször nyerte meg az egyéni összetett világbajnoki címet, olyan magasságokban jár, mint más tornász sosem. Vernyajev elszállt az utolsó szerén, talajon, a dobogóról is leszorult, így Max Whitlock (aki csak egy sérülés miatti visszalépésnek köszönheti, hogy a fináléban szerepelhetett) szerezte meg az ezüstérmet, a bronz pedig szintén a japánok birtokába került, Tanaka Juszuke révén. Utóbbi fülig érő mosollyal fogadta a bronzot, látványosabban örült neki, mint Ucsimura az aranynak.

Lehet, hogy a tornakirály már megszokta az aranyesőt.

„Talajtól ugrásig mindenbe beleálltam, jól teljesítettem, aztán korláton és nyújtón egy kicsit visszaestem. Mindig is azt tartottam fontosnak, miként teljesítek, nem pedig azt, hogy milyen eredményt érek el. A versenyeredmény csak a napi edzéseim folyománya. A célom az, hogy a legjobb edzésmunkámból a lehető legjobb eredményeket hozzam ki. Ha ezt meg tudom tenni, akkor teljesen elégedett vagyok” – értékelt Ucsimura, aki a 2020-as, tokiói olimpiáig szeretné folytatni pályafutását. Ez nem túl jó hír a riválisoknak...

TORNA-VB, NANNING
FÉRFI EGYÉNI ÖSSZETETT

1. Ucsimura Kohei (Japán) 91.965
2. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 90.473
3. Tanaka Juszuke (Japán) 90.449
4. Oleh Vernyajev (Ukrajna) 90.298
5. David Beljavszkij (Oroszország) 89.765
6. Teng Su-ti (Kína) 89.732

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik