KOVÁCS ERIKA
2023.09.30 16:17 Frissítve: 2023.09.30 16:17

Torna-vb: Mészáros, Tomcsányi és Balázs „hatszerezik”

Három tornászunk hat szeren versenyez a vasárnapi selejtezőben, a másik kettő három-három szeren segítheti a férficsapatot Antwerpenben.

Balázs Krisztián is készen áll a vb-re (Fotó: Török Attila)

Hogy összetartó, kiváló közösséget alkotnak férfi tornászaink, sokszor elmondtuk már mi is, mások is.

Ez továbbra is így van – olyannyira, hogy az esetleges nehézségek sem rendítik meg a stabilan álló falakat. Még némi ijedség sem okoz gondot...

Márpedig Antwerpenben volt ilyen: a magyar csapat hétfőn utazott el a világbajnokság helyszínére, ám a csütörtöki pódiumedzésen (ez a tréning valójában a verseny főpróbája, minden úgy zajlik, ahogy élesben fog, vagyis ugyanazok a csapatok használják egyazon időben a termet, éppen abban a sorrendben szólítják őket, mint ahogy a vb selejtezőjében fogják) Kovács István nem tudta mindegyik versenyzőjét harcba küldeni, merthogy Balázs Krisztián fájlalta a derekát.

Úgyhogy a kapitány kivárt, és pénteken kért teljes gyakorlatokat az FTC-Telekom junior-világbajnoki bronzérmesétől.

És akkor már minden rendben volt.

Így aztán Kovács István is teljes nyugalommal jelölhette ki csapatát, pontosabban azt, ki melyik szeren mutathatja be a gyakorlatát.

„Balázs Krisztián dereka javulóban van, a csütörtöki pódiumedzésen semmiképpen sem szerettük volna terhelni, félő volt, hogy tovább romlik a sérülése. Péntekre megbizonyosodhattunk afelől, hogy jól döntöttünk, Krisztián egy nappal később megcsinálta mindazt, amit kértem tőle, így nyugodtabb szívvel dönthettem a vasárnapi szerelosztásról”   – tájékoztatta lapunkat Kovács István.

A kapitány döntése értelmében három tornász, Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián és Tomcsányi Benedek mind a hat szeren pódiumra lép a vasárnapi selejtezőben, Molnár Botond talajon, ugrásban és nyújtón, Kiss Balázs lólengésben, gyűrűn és nyújtón mutathatja be a gyakorlatát – a szabályok értelmében a vb-n az öt csapattagból egy-egy szeren négyen gyakorlatoznak, és a három legjobb eredmény számít bele a végső eredménybe.

Fentebb azt írtuk, a kapitány nyugodtabb szívvel dönthetett – a bizonytalanabb megfogalmazás azért mutatja, hogy van bőséggel izgalom Antwerpenben, ám Kovács István továbbra is rendületlenül bízik fiaiban:

„Az elmúlt napokban voltak gondok a szervezéssel és a logisztikával, de túl vagyunk rajta. Szombaton délelőtt edzés, délután fakultatív elfoglaltság szerepelt a programban, vasárnap délben pedig jöhet a selejtező. A tizenhárom–tizenötödik hely elérése elvárás, a csapatkvótát jelentő legjobb tizenkettőhöz bravúr kell, de az ott van a fiúkban. A hangulat jó, továbbra is nagyon együtt vannak a srácok, és kellően motiváltak. Nyújtón kezdünk a selejtezőben, de ennek nincs túl nagy jelentősége – ha nem rontunk, mindegy, melyik szeren kezdünk...”     

TORNA-VB, ANTWERPEN
Október 1., vasárnap
Csapatversenyek
10.00:
selejtező, férfiak, 2. nap (a magyar csapat 12.15-kor kezd)
16.00: selejtező, nők, 1. nap

2023.12.10 13:51:20

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A háromszoros világbajnok egy teljes napját végigkísérte a CSC legújabb epizódja.

2023.12.10 12:44:36

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Edzői hitvallása: egy trénernek meg kell tanulnia azonos hullámhosszon lenni a tanítványával.

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.