Torna-vb: a bronzérmes autogramot kért a győztestől

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2015.11.01. 18:13
null
Arról nem nagyon lehet vitát nyitni, hogy Simone Biles napjaink legjobb tornásznője – már 10 vb-aranynál jár (Fotó: AFP)
A szerenkénti döntők második napjával zárult Glasgow-ban az olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság. A nőknél a gerenda és a talaj fináléját is az amerikai Simone Biles nyerte meg, míg a férfiaknál ugrásban az észak-koreai Ri Sze Kvang, korláton a kínai Ju Hao, nyújtón pedig a japán Ucsimura Kohei diadalmaskodott.

Az utolsó nap nyertese egyértelműen Simone Biles, aki az amerikai csapattal és egyéni összetettben megnyert aranyérmeihez hozzátett még kettőt, így a világbajnokság legeredményesebb tornásza lett. Biles nem kevés tiszteletet vívott ki magának vetélytársai között, amit az is mutat, hogy a gerendafinálé bronzérmese, a német Pauline Schäfer odament hozzá autogramért... A mindkét fináléját óriási fölénnyel megnyerő Biles az első tornásznő, aki tíz világbajnoki döntőben diadalmaskodott karrierje során.

A nap leginkább megkönnyebbült embere Manrique Larduet lehet. A kubai meglepetésre ezüstéremmel zárta az összetett döntőt, de hiába állhatott dobogóra, a FIG szabályrendszere az összetett első három helyezettjét nem jutalmazza olimpiai kvótával (szemben a szerenkénti döntők dobogósaival). Larduet korláton csak ötödik lett, nyújtón pedig harmadik volt, amikor a vb utolsó gyakorlatára szerhez lépett a németek specialistája, Fabian Hambüchen.

Hambüchen hibázott és esett, ezzel Larduet begyűjtötte a bronzérmet, egyúttal az ötkarikás indulási jogot – az aranyérem pedig a japán Ucsimura Koheié lett, aki így a vb legeredményesebb férfi tornászaként zárt. Ucsimura Bileshoz hasonlóan már tíz vb-elsőségnél jár.

Rosszul járt viszont a svájciak világklasszisa, Giulia Steingruber, aki az ugrás szombati döntőjében megsérült, így vasárnap talajon nem is tudott indulni – ő pótselejtezőre kényszerül a kvótáért. A jó hír, hogy Steingruber térdsérülése nem nagyon súlyos – először keresztszalag-szaladástól tartottak, ami azt is jelenthette volna, hogy elúszik az Európa-bajnok versenyző riói részvételi lehetősége.

A kvalifikáció következő állomása a 2016. áprilisi riói előolimpiai tesztverseny, amelyen Magyarország a férfiaknál és a nőknél is két tornászt indíthat.

TORNA-VB, GLASGOW
SZERENKÉNTI DÖNTŐK
Férfiak. Ugrás.
1. Ri Sze Kvang (Észak-Korea) 15.450, 2. Marian Dragulescu (Románia) 15.400, 3. Donell Whittenburg (Egyesült Államok) 15.350. Korlát. 1. Ju Hao (Kína) 16.216, 2. Oleh Vernyajev (Ukrajna) 16.066, 3. Oleg Stepko (Azerbajdzsán) 15.966. Nyújtó. 1. Ucsimura Kohei (Japán) 15.833, 2. Danell Leyva (Egyesült Államok) 15.700, 3. Manrique Larduet (Kuba) 15.600
Nők. Gerenda. 1. Simone Biles (Egyesült Államok) 15.358, 2. Sanne Wevers (Hollandia) 14.333, 3. Pauline Schäfer (Németország) 14.133. Talaj. 1. Simone Biles (Egyesült Államok) 15.800, 2. Kszenyija Afanaszjeva (Oroszország) 15.100, 3. Margaret Nichols (Egyesült Államok) 15.000

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik