Tokió 2020: olimpiai váltófutás a távolságtartás jegyében

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.02.25. 11:44
null
A láng a tervek szerint július 23-án érkezik meg a tokiói megnyitó ünnepségre (Fotó: Getty Images)
Március 25-én kezdődik a tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia váltófutása, amelyet a távolságtartás jegyében rendeznek meg.

 

A szervezők azt kérik, hogy az érdeklődők lehetőleg online kövessék nyomon az olimpiai láng útját, de aki mégis a helyszínen akarja látni, az viseljen maszkot és tartózkodjon a kiabálástól és ujjongástól, hogy ezzel is gátolják a koronavírus terjedését.

A 121 napos váltófutás Fukusimában rajtol, ahol Japán történetének legnagyobb nukleáris balesete történt tíz évvel ezelőtt. Nagyjából tízezer ember viszi majd az ötkarikás játékok szimbólumának számító lángot, amely bejárja a távol-keleti ország mind a 47 prefektúráját, mielőtt július 23-án megérkezik a tokiói megnyitó ünnepségre.

Múlt héten Simane prefektúra kormányzója, Marujama Tacuja kilátásba helyezte, hogy a pandémia miatt lemondja a váltó áthaladását a területen, illetve az esemény újabb halasztása, vagy törlése mellett érvelt. Egy felmérés szerint Japán lakosságának 80 százaléka gondolja úgy, hogy a világjárvány miatt idén sem kellene megrendezni az olimpiát.

Japán tíz prefektúrájában, köztük Tokióban rendkívüli állapot van érvényben, de a várakozások szerint a kormány hamarosan néhányban megszünteti. A szigetországban 428 500 fertőzöttet találtak eddig és 7647-en hunytak el.

A tokiói olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik