LIPICZKY ÁGNES
LIPICZKY ÁGNES
2021.06.23 11:33

Tokió 2020: Ez már a felnőttek világa lesz – Gulyás Michelle

Mondhatni, hármasával vette a lépcsőfokokat a tokiói olimpia felé Gulyás Michelle. Az UTE 20 esztendős versenyzője világbajnoki és világkupadöntő-bronzérmesként, világranglista-vezetőként várja az ötkarikás felvonást.

Gulyás Michelle tisztában van vele, Japánban az utolsó számban, a laser runban minden maradék energiáját mozgósítania kell a siker érdekében – de versenytársai is erre készülnek (Fotó: Vasvári Tamás)

 

NÉVJEGY

Név: Gulyás Michelle     
Született: 2000. október 24., London
Sportága: öttusa
Klubja: Újpesti TE
Legkiemelkedőbb eredményei: világbajnoki 2. (vegyes váltó, 2018), világbajnoki 3. (egyéni, 2021), vk-3. (egyéni, 2021), ifjúsági olimpiai 3. (2018)

– Az elmúlt években már sokan esélyesként emlegették – a 2024-es párizsi olimpiára. Aztán idén, néhány hónap leforgása alatt berobbant nemcsak a hazai, a nemzetközi élmezőnybe is. Bírja a saját tempóját?     
– Nem mondom, hogy unatkoztam, hiszen jó három hónap alatt hat nemzetközi versenyen vagy világversenyen vettem részt, ebből négyen sikerült dobogóra állnom. A két arany- és két bronzérem nagy motivációt ad a jövőre nézve, hiszen mindig is arról álmodtam, hogy egyszer majd az öttusavilág élmezőnyéhez tartozom én is. Meglepett, hogy ez ilyen gyorsan sikerült, és nekem is érdekes, hogy ilyen erős sorozatterhelés ellenére is sikerült kiegyensúlyozottan és eredményesen versenyeznem. Bár megmondom őszintén, még nem dolgoztam fel ezeket a sikereket, mert nem volt időm rá a tréningek és a versenyek miatt, most pedig az olimpiai felkészülésemre koncentrálok. Az olimpia után hosszabb pihenőre megyek, akkor lesz időm ezt az évet átgondolni.

SZAKSZEMMEL: Jó versenyzőtípus

Határozottan, két lábbal áll a földön Gulyás Michelle, ha valami nem jön össze, pontosan tudja, hogy miért, nem kerekít hozzá külön történetet, inkább levonja és elraktározza a tanulságokat, amelyeket hasznosít a következő versenyeken. Képes az erős koncentrációra, nem lankad a páston akkor sem, ha éppen hullámvölgybe kerül, egy-egy tusba és az edzők lelkesítő szavaiba kapaszkodva kirángatja magát a gödörből. Jó versenyzőtípus, tűri a terhelést, elbírja a nyomást – utóbbit megtapasztalhattuk a laser runok során, kiélezett helyzetekben sem katasztrofális a lövészete, futásban pedig akkor is képes mozgósítani az utolsó tartalékokat, ha már azt hinnénk, nincs miből merítenie. Juniorként futott neki a 2021-es idénynek, de egy csapásra felnőtt a felnőttek mezőnyéhez, s ma már nem túlzás kijelenteni: az éremesélyesek között lehet emlegetni a tokiói játékokon.

– Az idei sikerei közül melyikre a legbüszkébb, szakmailag melyik adta a legtöbbet?
– Talán a világkupadöntő eredményére vagyok a legbüszkébb, hiszen mindenki ott volt, akit a Nemzetközi Öttusaszövetség az idei teljesítménye alapján kiválasztott. Bár az egyéni teljesítményem általánosságban mindig jó volt, ebben a szezonban kiegyensúlyozottan, nagyobb hibák nélkül tudtam versenyezni. Persze a maximalizmusom azt mondatja velem, nem mindig sikerült minden szám úgy, ahogyan szerettem volna.

– Miért pont most érkezett el az áttörés a pályafutásában? 2020 végén a KSI-ből az UTE-ba igazolt – ez generálta a nagy változást?     
– Ezt sem fogalmaztam még meg magamnak. A régi klubom nagyon jó alapokat adott, de valami mégis hiányzott ahhoz, hogy kiteljesedhessek. Az új egyesületem más utat jár, amelynek lényege a professzionális és versenyzőközpontú felkészítés. Rengeteg törődést, odafigyelést, támogatást kapok, ezek mind nélkülözhetetlenek a sikerekhez. Az edzői gárda – élén Tibolya Péter koordináló edzővel – profi. Azon kívül, hogy kiváló szakemberek alkotják akik nagyon keményen dolgoznak azért, hogy a lehető legtöbbet fejlődjek, megtesznek mindent annak érdekében, hogy jól is érezzem magam és a kemény munkát ne teherként éljem meg. Úgy érzem, most már valóban csak rajtam múlik, mit érek el. Emellett az elmúlt fél évben a mentalitásom és a versenyhez való hozzáállásom is jelentősen megváltozott, sokkal nagyobb a tűz, a szenvedély és a nyerni akarás bennem.

LEGNAGYOBB ELLENFELEK: Csatasorban az ászok

Lezárult az olimpiai kvalifikáció, a pontgyűjtés, a direkt kvótákért zajló harc, és félelmetes a világranglista top 10-eseinek listája – amelynek élén Gulyás Michelle áll. Tekintélyt parancsoló ez az eredmény, bár az UTE fiatalja jól tudja, mindez mulandó, hiszen olyan világnagyságok állnak majd a tokiói olimpián csatasorba, mint a kétszeres világbajnok fehérorosz Anasztaszija Prokopenko, a franciák „párosa”, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Elodie Clouvel és az idén bombaformában szereplő 2018-as Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Marie Oteiza, valamint a britek két kiválósága, Kate French és Joanna Muir. És ne feledkezzünk meg a világranglista-harmadik német Annika Schleu-ról és a litvánok szuperfutójáról, a 2012-es olimpiai bajnok Laura Asadauskaitéról sem.

– Húszesztendősen újonc lesz az olimpián, de az idei teljesítménye alapján már sokan az esélyesek közé sorolják. Ki lehet iktatni az elvárásokat, lehet teher nélkül versenyezni?     
– Az, hogy az olimpia milyen lelki terhet rak majd rám, nem tudom előre megjósolni, különösen úgy, hogy ez lesz az első. Hallottam történeteket, hogy még a profikat is kizökkenti a hangulat, a teljesítménykényszer, vagyis nem tudom, hogy mire számítsak. Három évvel ezelőtt részt vettem Buenos Airesben az ifjúsági olimpián, ahol egy kis ízelítőt kaptam már a multirendezvények hangulatából, bár ez itt már a „felnőttek világa” lesz. Az eddigi sikeres évemnek és az előző világversenyeken elért eredményeknek köszönhetően nem érzek kényszert és terhet sem magamon, aztán majd ott és akkor eldől, lesz-e ebben változás. De van egy kiváló sportpszichológusom, akivel addig is mindent megteszünk, hogy a fizikai csúcsforma mellett mentálisan is tökéletesen felkészüljek Tokióra.

– Ön szerint mi lehet a siker kulcsa?     
– A koronavírus-járvány miatt különleges körülményekhez kell majd alkalmazkodnunk, ez senkinek sem lesz egyszerű feladat, ahogyan az sem, hogy a már fentebb említett terheket ki hogyan viseli el: helyre tudja-e tenni az ember, hogy mennyit lehet nyerni, illetve veszíteni egy ilyen versenyen. Ugyanilyen fontos a formaidőzítés a technikai és a fizikai számokban, és az is, hogy szerencsés-e az ember a lósorsolásnál. Aztán az utolsó számban, a laser runban képes-e valaki erőn felül teljesíteni, küzdeni, minden maradék energiáját mozgósítani a siker érdekében. Én ezen leszek, de nyilván ugyanezek a mondatok elhangzanak a versenytársaim szájából is szerte a világon.

– Az elmúlt versenyein megmutatta, hogy jól tudja az energiáit mozgósítani, és az edzői nincsenek nehéz helyzetben, mert nagyon is lehet tüzelni, motiválni önt.     
– Ez biztos, nem nehéz motiválni engem. Ott a cél a szemem előtt és munka terén nem lehet panasz rám, tényleg mindent megteszek azért, hogy versenyről versenyre jobb legyek. Viszont nálam nem mindegy, mennyire hatékony a befektetett energia, azaz mikor mit edzünk és hogyan, illetve fontos, hogy érezzem a törődést, odafigyelést, támogatást, hogy bízhassak az edzők szakmai és nevelési kompetenciájában.

– Ez eddig kipipálható, nem?     
– Természetesen. Nagyon sokat köszönhetek Tibolya Péternek, a futóedzőmnek, Kárai Kázmérnak és a vívómesteremnek, Andrásfi Tibornak. És persze a családomnak, mert mindig kitartanak mellettem és maximálisan támogatnak abban, hogy megvalósítsam az álmaimat.

NS-SZAKÉRTŐ

„Már 2019-ben, amikor az olimpiai selejtezősorozat elkezdődött, azt gondoltam, hogy Michelle potenciális ellenfele lesz a magyar versenyzőknek ebben a versenyfutásban, számolni kell vele a kvalifikációnál. Aztán jött az olimpiai halasztás, és a nagy kérdés, hogy kire milyen hatással lesz ez a bizonytalan helyzet. Azt kell mondanom, hogy Michelle nagyon jól használta ki ezt a plusz egy esztendőt, hatalmasat lépett előre, ott van a nemzetközi élmezőnyben. De hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai mire lesznek elegendőek az olimpián, az bizony nagy kérdőjel. Sok fiatal versenyző tud újoncként nagyot robbantani, de akadnak olyanok is, akiket legyőz az első olimpia élménye, drukkja és csak a későbbiekben tud kibontakozni. Michelle-nek az idei eredmények adhatnak magabiztosságot, ahogyan az is, hogy az év minden versenyén meggyőző, magas színvonalú laser runt teljesített. Akik ismerik az öttusát, jól tudják, hogy a vívás sok mindent meghatároz, én úgy érzem, Michelle esetében bármi megtörténhet Tokióban” – mondta Vörös Zsuzsanna, olimpiai bajnok.

2021.07.24 10:59:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Az MTVA vezérigazgatója ígéri, a magyar olimpiai aranyak garantáltan képernyőn lesznek.

2021.07.23 13:33:23

Egyéb egyéni KREBS ANDRÁS

Magyarország legelegánsabb szabadtéri rendezvénye idén is óriási közönségsikert aratott.

2021.07.20 16:02:24

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A divat és a sportolás összeegyeztethető? De még mennyire, hogy igen. (x)

2021.07.19 14:41:57

Egyéb egyéni BABJÁK BENCE

Az 1972-es olimpia a német sportsikerek helyett a mai napig a terrorizmust szimbolizálja.

2021.07.18 10:36:36

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

Időutazás a Győri Nemzeti Színház igazgatójával a családi futballörökségtől a Puskás-musicalig.