Sakk: a grúz Meri Arabidze győzött a női egyéni Eb-n

Vágólapra másolva!
2023.03.30. 09:47
null
Mari Arabidze veretlenül nyerte meg az Európa-bajnokságot (Fotó: AFP, archív)
Meri Arabidze személyében grúz győztest avattak a női sakkozók szerda este zárult egyéni Európa-bajnokságán, amelyet a montenegrói Petrovacban rendeztek meg. Lázárné Vajda Szidónia a 75. lett.

 

A 23. kontinenstornán a 29 éves Meri Arabidze, aki tagja volt a 2022-es sakkolimpán ezüstérmes, 2018-ban pedig harmadik helyezett csapatnak, veretlenül, 8 és fél ponttal végzett az élen. Az Eb honlapjának beszámolója szerint a 136 résztvevős, 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon két lengyel végzett mögötte: a szintén 8.5 pontot gyűjtött, 22 éves Oliwia Kiolbasa a holtversenyben azért szorult hátrébb, mert az egymás elleni partijukban kikapott Arabidzétől, míg az egyformán 8 ponttal záró négy sakkozó közül a 20 esztendős, orosz származású, de lengyel színekben játszó Aleksandra Maltsevskajáé lett a bronzérem.

Az első húsz helyezett pénzdíjat is kapott: az Európa-bajnoki elsőségért 10 ezer euró járt, a második hely 8, a harmadik 7 ezer eurót ért, a 13-20. pozícióért egyformán 1000-1000 eurót fizettek. Az összdíjazás 60 ezer euró volt.

Az Eb-ről kilencen biztosították részvételüket a világkupán, amelyre meglepetésre nem jutott ki a háromszoros olimpiai bajnok orosz Valentyina Gunyina, sem a két évvel ezelőtti Európa-bajnok örmény Elina Danieljan, és csupán a 16. lett a tornára címvédőként érkező lengyel Monika Socko.

Az egyetlen magyar induló, Lázárné Vajda Szidónia ötvenszázalékos eredménnyel, 5.5 ponttal a 75. helyen zárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik