Rövidre vágva – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2023.02.01. 00:08

Ebben a szenzációhajhász világban jól hangzik, hogy minden idők legrövidebb olimpiai ciklusát tapossuk, hiszen a szokásos négy év helyett csak három telik el a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tokiói és a 2024-es párizsi nyári játékok között. Épp ezért már kezdődnek is a kvalifikációs versenyek, noha – ahogy legfontosabb „magyaros” sportágainkat érintő összeállításunk felvezetőjében fogalmazunk – még vékony porréteg sem képződhetett a Japánban szerzett érmeken. Talán nem véletlenül jutott eszembe Robert Altman 1993-as, tehát épp három évtizede bemutatott remek cannes-i fődíjas filmje, a Rövidre vágva, egyrészt a címben jelzett hossz, másrészt a szerkezete miatt: kis etűdöket gyúr össze az amerikai rendező kerek egésszé tíz, egymás szomszédságában lakó kertvárosi pár történetéből.

Mi is több sportágat érintünk kvótakörképünkben, s reményeink szerint lesz majd hasonló sztárparádé magyar főszerepléssel, mint amit az említett alkotásban Andy McDowell, Jack Lemmon, Julianne Moore, Anne Archer, Robert Downey Jr., Madeleine Stowe, Tim Robbins és a többiek varázsoltak a mozivászonra. Kézilabdában a legfrissebb az élmény, hiszen férfiválogatottunk világbajnoki nyolcadik helyével kivívta a szereplési jogot az olimpiai kvalifikációs tornán, de a folytatás kitalálásához jós és matematikus keverékének kellene lennünk. A csapatoknál legutóbb két vízilabdacsapatunk mellett a női kézisek képviselték színeinket, a tokiói 172-es indulói létszám érdemben akkor nőhet, ha mások is csatlakoznak hozzájuk.

Ami az egyéni sportágakat illeti, mindegyiké külön történet, némi hasonlósággal, hiszen például az úszás alapja a szintek teljesítése (itt a váltók „kavarnak be” kissé), a vívásé, a cselgáncsé és az öttusáé a világranglista. Az utóbbi egyediségét az adja, hogy búcsúzik a lovaglás, más kérdés, hogy az érintettek véleményét gyakorlatilag figyelmen kívül hagyó döntés megmenti-e majd magát a modern pentatlont az ötkarikás programnak. Ám erre már csak Párizs után kapunk választ. A kajak-kenu és a birkózás kvalifikációs rendszere némi ráncfelvarráson esett át, a lényeg, hogy náluk – bár minden tiszteletünk Ethelbert Talbot érsek úrnak a gondolatáért – a közelmúlt eredményei ismeretében a részvétel mellett a győzelem is fontos.

Kezdődik tehát a kvótaszerzés, a szokásos feszültséggel, izgalommal, de szokatlanul rövid „rákészülést” követően.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik