SZ. P. 2021.02.25 12:25 Frissítve: 2021.02.25 13:06

Öttusa: bár néhány riválisának apja lehetne, nem tesz le az olimpiáról Marosi Ádám

Az öttusázó Marosi Ádámot nem zavarja, hogy néhány ellenfelének az apja lehetne, de az olimpiai álmairól sem hajlandó lemondani – írja az SzPress Hírszolgálat.

Marosi Ádám továbbra is elszánt (Fotó: NS Archív)

 

A tőle már megszokott konok elszántsággal készül az elkövetkező hónapok kihívásaira a londoni bronzérmes Marosi Ádám, akinek a számára most az a legfontosabb, hogy a tokiói ötkarikás öttusaversenyeken is rajthoz állhasson. Nem kizárt, hogy ezt a nagy tervét egy parádés és ezért kvótát érő helyezés megszerzésével valósítja meg, de inkább valószínű, hogy az álmai a szükséges világranglista pontok gyűjtögetésével válnak valóra. A kiszámíthatatlan változások éveit élő sportág rangidősét cseppet sem zavarja az életkora, ahogy az sem, hogy a hétvégi, országos bajnoksággal „összekötött” Peridot magyar nyílt fedett pályás verseny mezőnyében akad majd olyan ellenfele is – mint például a 17 éves Gáll András –, akinek a születési évszáma szerint éppenséggel az apja lehetne...

A gladiátorok sportága

„Szerencsémnek mondhatom, hogy hosszú és kudarcoktól sem mentes pályafutásom mérlegével elégedett lehetek, ami mentesít a mindenáron való teljesítés kényszere alól. Mielőtt valaki ebből az őszinte kijelentésemből azt a következtetést vonná le, hogy no, ez a Marosi már félvállról veszi az öttusát, tisztáznám: ennek éppen az ellenkezője az igaz” – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Marosi Ádám, akinek a nevét már 19 évvel ezelőtt is jegyezték, amikor a junior vb egyéni versenyében bronzérmet nyert,

„Egy ideje erősödő ellenszélben futom a versenyt a korommal és a fiatalabb nemzedékek tehetségeivel, mert az öttusa egyre inkább a gladiátorok sportága, ahol a futóteljesítményeknek döntő a szerepe. Főleg azok után, hogy a kieséses rendszerű lebonyolítás bevezetéséről döntöttek, ami alaposan átrendezheti a jelenlegi erősorrendet. Ennek felismerése késztetett arra, hogy tavaly három triatlonversenyen is rajthoz álljak, amelyek tapasztalata végül is az lett, hogy harminchat évesen sem mondhatok le a kőkemény futóedzésekről. Máskülönben a húszévesek a végén még megleckéztetnének.”

Arra a kérdésre, hogy mit érez akkor, amikor a páston egy 17-18 éves ellenfelével találja szemtől szembe magát, az egyéniben, váltóban és csapatban öt világbajnoki arannyal büszkélkedő sportoló figyelemre méltó választ adott.

Marosinak még nem főtt le a kávé

„Semmiképpen sem nagyképűen, hanem azzal a feltett szándékkal, hogy a tapasztalatommal és a lelkesedésemmel le tudjam győzni. A most következő hétvégén, de a későbbi erőpróbákon is azt szeretném éreztetni a fiatalokkal, de valójában az egész sportággal is, hogy nekem még nem főtt le a kávé, amit a fejembe vettem, azt meg is fogom valósítani' – folytatta Marosi Ádám, aki szerint legkevesebb öt, nála jóval fiatalabb magyar vetélytársa is van, akik hozzá hasonlóan ott szeretnének lenni a tokiói olimpián.

Elsáncolta magát

Befejezésül azt is elárulta, hogy nem szörfözik az interneten, a rádiót is csak ritkán hallgatja, igyekszik elsáncolni magát a külvilág zajától és olykor aggasztó eseményeitől.

„Nem vagyok remete, de egy ideje csak a saját zenei albumomból válogatok, azokat a könyveket olvasom, amiket magam választok ki, és a legkevésbé sem adok a szóbeszédekre. Kemény embernek tartom magamat, aki a tapasztalatai alapján azt is elfogadja, hogy sokszor nem az következik, amit Marosi Ádám várt és eltervezett, hanem amit Isten végez. Már csak ezért sem szabad alább adnom a kitartásomból” – hangsúlyozta a Budapesti Honvéd Sportegyesület válogatott öttusázója.

2021.04.10 23:33:18

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Amikor a különféle nekrológokban olvasom, hogy az elhunyt az égi pályákon folytatja, rendre belém hasít: attól, hogy valaki kiváló sportoló, bajnok volt, miért lenne biztos, hogy a mennybe jut? Igaly Diána esetében efféle kétségnek most nyoma sincs.

2021.04.09 16:17:58

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 2004-es athéni olimpia bajnoka, a sydney-i játékok bronzérmese 56 évesen hunyt el.

2021.04.08 10:42:48

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A későbbi Oscar-díjas színész remek házigazdája volt az 1932-es játékok magyar résztvevőinek.

2021.04.06 23:28:47

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Vakcinációval megoldható lehet a tokiói résztvevők védelme.

2021.04.06 09:34:49

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

„Zúzósabb pályákon is leszáguldok, mértem magamnak 120 kilométer per órás sebességet is.”