Birkózó-vb: Ligeti kiesett, Nagy Mihály a vigaszágban bízhat

Vágólapra másolva!
2015.09.12. 23:49
Eb-ezüstérmes nehézsúlyú birkózónk, Ligeti Dániel nagy meccsen 11:8-ra kikapott a nyolcaddöntőben kirgiz ellenfelétől a Las Vegas-i kvalifikációs világbajnokságon, az egész nap remekül birkózó Nagy Mihályt pedig a hazaiak legendája győzte le.

A Haladás Eb-ezüstérmes nehézsúlyúja az első körben nagyon szoros meccsen verte meg a kínai Deng Csi-veit (3:2), a legjobb tizenhat között következhetett a kirgiz Aiaal Lazarev. Utóbbin látszott, hihetetlenül erős, Ligeti eleinte nem is nagyon tudott vele mit kezdeni – aztán viszont remek meccs kerekedett. Lazarev előbb kiléptette a szombathelyi birkózót, majd egy mögékerüléssel elhúzott 3:0-ra, de Ligeti innen is visszajött: két kétpontos akcióval 5:20 másodpercnél 4:3-ra már vezetett. Innentől felgyorsultak az események, de úgy, hogy követni is alig lehetett őket. A kirgiz előbb egy szép gánccsal levitte Ligetit a zónában, és mögé került; majd meg is pörgette, de a magyar még a földön mögé került, ez így ment oda-vissza másodperceken keresztül – csak úgy röpködtek a két pontok. Sajnos 9:8-ra így is Lazarev vezetett, és nagyon kevés idő maradt: Ligeti az utolsó másodpercekben még megpróbált egy kétségbeesett lábra támadást, de a kirgiz kivédte és beforgatta, így végül 11:8-ra nyert egy elképesztő nehézsúlyú meccsen. Lazarev a nyolcaddöntőben újabb akciódús összecsapáson 16:12-re kikapott a grúz Petrasvilitől, a magyar birkózó így búcsúzott a vb-től.

„Azért vagyok csalódott, mert ez egy abszolút nyerhető meccs volt – mondta a szabadfogásúak szakágvezetője, Gulyás István. – A kirgiznek jóval hosszabb kezei vannak, mint Daninak, így egyfolytában átkarolta – még akkor is, amikor ő volt hátrányban –, Dani így végig ebben a kifacsart helyzetben kellett, hogy küzdjön. Majdnem fél perccel a vége előtt még vezettünk, ott kellett volna megnyerni a meccset, nem belemenni semmi rizikósba. Még csak az se lett volna baj, ha Danit megintik passzivitásért, mert nagyobb értékű akcióval 4:4-nél is ő nyert volna...”

Az idei vb talán eddigi legkellemesebb meglepetése a 74 kg-os Nagy Mihály szereplése. Az ESMTK fiatal birkózója energikus, magabiztos, szép birkózást bemutatva simán megnyerte első két mérkőzését, így bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol viszont az amerikaiak klasszisával, az olimpiai és világbajnok Jordan Burroughsszal találkozott – itt már földöntúli bravúrra lett volna szüksége a magyar fiatalembernek.

Burroughsról annyit kell tudni, hogy igazi szupersztárnak számít az Egyesült Államokban, ha csak kimondja a nevét a hangosbemondó, valósággal felrobban a telt házas Orleans Aréna és csak úgy dübörög a „USA! USA!”. Nagynak így hátborzongató hangulatban kellett birkóznia a legjobb tizenhat között – azonban örömteli, hogy sem ettől, sem Burroughstól nem ijedt meg. A meccs elején jóval aktívabb volt, mint az olimpiai bajnok klasszis; olyannyira, hogy utóbbit figyelmeztette is a bíró, ami nem sokszor fordul elő vele. Más kérdés, ezzel csak megrángatták az alvó oroszlán bajszát: innentől Burroughs sebességet váltott, és villámgyorsan, kevesebb mint két perc alatt technikai tussal lerendezte Nagyot. Bízzunk benne, az amerikai bemegy a döntőbe (ez abszolút reális sansz), és így a magyar fiú a vigaszágon folytathatja majd szereplését.

A másik két magyar szabadfogású, az 57 kg-os Molnár József és a 70 kg-os Gulyás Zsombor első meccsén egyaránt vereséget szenvedett, számukra véget ért a vb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik