Asztalitenisz: Fortuna a mieinkkel volt a csapat-Eb sorsolásánál

Vágólapra másolva!
2023.06.01. 14:52
null
A dél-afrikai világbajnokságon párosban a negyeddöntőig jutó Ecseki Nándorra és Szudi Ádámra a csapat Európa-bajnokságon is fontos szerep vár (Fotó: WTT)
A svédországi Malmőben elkészítették az őszi csapat Európa-bajnokság sorsolását. Ez alapján a férfiak a portugálokkal és a görögökkel, a nők pedig az ukránokkal és a belgákkal került egy csoportba, ahonnan majd csak a győztes jut tovább a negyeddöntőbe.

Alig néhány napja fejeződött be Dél-Afrikában az 56. egyéni világbajnokság, máris az esztendő következő kiemelkedő eseménye, a csapat Európa-bajnokság (szeptember 10–17., Malmö) került fókuszba, a svéd városban ugyanis elkészítették a torna csoportbeosztását. Miután mindkét válogatottunk kvalifikált a 24-csapatos mezőnybe, előzetesen annyit lehetett tudni, hogy női csapatunkat az első, a férfiakat pedig a második kalapból sorsolják. Ami pedig a lebonyolítást illeti, nyolc három csapatos csoportot alakítottak ki, a csoportgyőztesek maradnak talpon s jutnak tovább a negyeddöntőbe.

A sorsolásnál a svédek két klasszisa, Linda Bergström és Truls Möregäradh segédkezett, vagyis az ő kezüket lehetett dicsérni vagy éppen szidni. Nos, magyar szempontból inkább az előbbinél maradnánk, ugyanis a szóba jöhető lehetőségeken belül egészen jó ellenfelek kaptak csapataink: a férfiak Portugáliával és Görögországgal, a nők pedig Ukrajnával és Belgiummal kerültek össze.

„Egy Európa-bajnokság sohasem lehet egyszerű, de ez a csoport nem is jelent megoldhatatlan feladatot – mondta női válogatottunk szövetségi kapitánya, Bátorfi Zoltán. – A papírforma alapján a belgák lehetnek a harmadik erő, vagyis az ukránok elleni meccsünk dönthet a továbbjutást jelentő első hely sorsáról.”

A második kalapból sorsolt férfiak a legjobbak közül a németeket, a svédeket, a franciákat és a portugálokat kaphatták, Truls Möregärdh végül utóbbi együtteshez sorsolta a mieinket.

„Ennek a sorsolásnak örülni kell, a szóba jöhető első kalaposok közül a legkevésbé rosszat kaptuk, így tulajdonképpen elégedett vagyok – kommentálta a sorsolás eredményét a férfiak szakvezetője, Muskó Péter. – Persze a portugálok erősek, s a harmadik kalapból érkező görögök is veszélyesek lehetnek, de még mindig jobb, mintha, mondjuk, a németekkel vagy a svédekkel kellene megmérkőznünk. Már a sorsolás előtt arról beszéltünk a srácokkal, hogy tovább kellene jutni a csoportból, s ez a vágyunk az ellenfelek ismeretében sem változott.”

 

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MALMÖ
CSOPORTBEOSZTÁS
FÉRFIAK
A-csoport:
Németország, Lengyelország, Finnország
B-csoport: Svédország, Csehország, Olaszország
C-csoport: Franciaország, Ukrajna, Szerbia
D-csoport: Portugália, Magyarország, Görögország
E-csoport: Horvátország, Ausztria, Svájc
F-csoport: Szlovénia, Dánia, Törökország
G-csoport: Anglia, Románia, Norvégia
H-csoport: Belgium, Szlovákia, Hollandia

 

NŐK
A-csoport:
Németország, Ausztria, Anglia
B-csoport: Románia, Szlovénia, Horvátország
C-csoport: Franciaország, Olaszország, Törökország
D-csoport: Portugália, Szerbia, Bulgária
E-csoport: Szlovákia, Csehország, Hollandia
F-csoport: Magyarország, Ukrajna, Belgium
G-csoport: Luxemburg, Lengyelország, Wales
H-csoport: Svédország, Spanyolország, Görögország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik