A Keleti Ágnes életéről szóló film különdíjat kapott a szöuli AIPS-gálán

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.05.11. 19:05
Az elmúlt napokban rendezték meg Szöulban a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 85. kongresszusát, amelyen a Magyar Sportújságírók Szövetségét Szöllősi György elnök, Csisztu Zsuzsa alelnök és S. Tóth János elnökség tag képviselte, a helyszínen pedig a Japánban élő teniszszakíró, Ruszanov András is csatlakozott a küldöttséghez.
A FIFA sajtókiszolgálását vezető Jochen Steinhoffnak Szöllősi György, míg NOB sajtóbizottsága tagjának, Csou Csie úrnak, a Xinhua News Agency kínai hírügynökség sportosztálya helyettes vezetőjének Csisztu Zsuzsa adta át a legjobb sajtóközpontnak járó trófeát (Fotó: AIPS) – KÉPGALÉRIA ITT!
A FIFA sajtókiszolgálását vezető Jochen Steinhoffnak Szöllősi György, míg NOB sajtóbizottsága tagjának, Csou Csie úrnak, a Xinhua News Agency kínai hírügynökség sportosztálya helyettes vezetőjének Csisztu Zsuzsa adta át a legjobb sajtóközpontnak járó trófeát (Fotó: AIPS) – KÉPGALÉRIA ITT!

Az eseményen több díjat is kiosztottak, közte az év sajtóközpontjának járó elismerést, amelyet évtizedes hagyomány alapján ezúttal is a magyar szövetség képviselői adtak át. 2022-ben a tagok szavazatai alapján két győztes hirdettek, a sportági világversenyek között a katari futball-vb sajtókiszolgálása, a „multisport” események között a pekingi téli olimpia médiaközpontja győzött. A FIFA sajtókiszolgálását vezető Jochen Steinhoffnak Szöllősi György az AIPS Europe alelnöke, míg NOB sajtóbizottsága tagjának, Csou Csie úrnak, a Xinhua News Agency kínai hírügynökség sportosztálya helyettes vezetőjének Csisztu Zsuzsa adta át a legjobb sajtóközpontnak járó trófeát.

Az AIPS – Médiadíjának keretein belül – az elmúlt években külön elismerésben részesíti azokat a pályázatokat, amelyek tartalma leginkább illeszkedik a szervezet deklarált alapértékeihez. Ezen értékek közé tartozik az eredeti sporttörténelem feltárása és bemutatása, ennek alapján kapott elismerést Oláh Kata korábban a maga kategóriában az első tízbe bekerült, végül a nyolcadik helyen végzett, Keleti Ágnes életéről szóló, Aki legyőzte az időt (Conquering time) filmje. A kongresszushoz kapcsolódó gálán a legjobb sajtófotósnak, a brit John Waltonnak (PA Media) járó fődíjat, valamint a 2., és 3. helyezettek díjait Csisztu Zsuzsa az AIPS alelnöke adta át.

A szöuli eseményen most először vett részt Catalin Tepelin, a hagyományos román sportnapilap, a Gazeta Sporturilor főszerkesztője, a Román Sportújságíró Szövetség új elnöke, akit Szöllősi György meghívott a május végi pécsi Sportújságíró-kongresszusra és a jövő januári Év Sportolója Gálára. A kongresszuson résztvevő magyar küldöttség találkozott hazánk szöuli nagykövetével, Szerdahelyi Istvánnal, Szöllősi György a Nemzeti Sport főszerkesztője az UEFA sajtószolgálat vezetőjével, Thomas Giordanóval is tárgyalt az újságírók és a fotósok munkakörülményeinek javításáról a futballmeccseken.

A Dél-Koreában járt kollégáink elmondása szerint a májusi budapesti labdarúgó EL-döntő és az augusztusi atlétikai vb már állandó beszédtémát szolgáltat a sportújságíróknak világszerte. Az alkalmat kihasználva S. Tóth János, a Nemzeti Sport vezető szerkesztője felkereste az Ulszan Hyundai csapatánál légióskodó Ádám Martint, a válogatott futballistával készült exkluzív interjút hamarosan lapunk hasábjain is olvashatják.

Lapunk vezető szerkesztője, S. Tóth János a magyar válogatott Ádám Martinnal (Fotó: Ulszan Hyundai FC)
Lapunk vezető szerkesztője, S. Tóth János a magyar válogatott Ádám Martinnal (Fotó: Ulszan Hyundai FC)

 

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 85. kongresszusának médiadíjai

Fotó
John Walton (Egyesült Királyság, PA Média)
Portfólió
Oliver Scarff (Egyesült Királyság, AFP)
Portréfilm
Nikolaus Mahatsek, Nikolaus Strecha (Ausztria, ServusTV)
Dokumentumfilm
Louis Myles (Egyesült Királyság, FIFA+)
Rövidfilm
Maziyar Koopidar (Irán, YouTube)
Színes anyag
Bernt Jakob Oksnes (Norvégia, Dagbladet)
Írott sajtó
Alaa Abdel-Ghani (Egyiptom, Al-Aram)

Hanganyag
James Graham, Jessica Halloran, Jasper Leak, Claire Harvey, Lia Tsamoglou (Ausztrália, The Australian)
Fiatal riporterek, rádió-televízió
Henrique Arcoverde (Brazília)
Fiatal riporterek, írott sajtó
Farai Shawn Matiashe (Zimbabwe)
Fiatal riporterek, fotó kategória
Will Palmer (Egyesült Királyság)
Oknyomozó riport
Attila Turkey (Törökország)
Különdíj
Oláh Kata (Magyarország)
Az összes díjazott listáját ITT találja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik