MotoGP: Márquez, az esélyesek és a koronavírus

Vágólapra másolva!
2021.03.26. 10:46
null
A 2021-es mezőny (Fotó: <a href="https://www.motogp.com/" target="_blank">motogp.com</a>)
Ez a tél is eltelt. Végre. Lassan az idő is melegedni kezd, de a motorsport szerelmeseit más tartja lázban, mégpedig az, hogy végre elkezdődik a 2021-es szezon.

 

A mezőny (majdnem teljes létszámban) már Katarban, néhány óra múlva pedig zöldre vált a bokszutca végén a zöld lámpa.

„Az eddigi leghosszabb téli szünet volt” – mondogatják a versenyzők és a mérnökök, utalva arra, hogy tavaly az utolsó futam után már nem rendezték meg a korábban menetrendszeri első téli tesztet, majd a koronavírus-világjárvány miatt a februári sepangi gyakorlást is törölni kellett.

Így a november 22-i szezonzárót követően idén március 6-án ülhetett először motorra a királykategória mezőnye.

A két, majd három napos katari motorozás után a mezőny többsége visszautazott Európába, hogy másfél héttel később ismét a közel-keleti országba utazzanak, ahol a 2021-es évad első két futamát rendezik meg, ezen a hétvégén és a jövő héten.

Marc Márquez (Fotó: Repsol Media)
Marc Márquez (Fotó: Repsol Media)

Az igazság pillanata?

Az utolsó napokban a tesztekről (mármint a motorozásról, nem a PCR-tesztekről…) már nem sok szó esett, hiszen mindenki Marc Márquez esetleges visszatérésével volt elfoglalva.

A spanyol egy teljes napot gyakorolt a montmelói pályán múlt kedden, majd két napon át Portimaóban ülte meg bivalyerős a Honda RC213V-S modelljét, ami a szabályoknak megfelelően utcai (azaz kereskedelmi forgalomban kapható) motor, de nagyon közel áll az alapjául szolgáló MotoGP-s verzióhoz.

Ezek után már mindenki biztosra vette katari rajthoz állását, de legalább azt, hogy a pénteki edzésnapon pályára lép. Ehhez képest a hét elején csapata sajtóközleményben tudatta, hogy az orvosok továbbra sem engedik versenyezni Márquezt.

Persze azonnal elindultak a találgatások, hogy valójában ki és miért húzta be a kéziféket, vajon tényleg az orvosok szakmai döntése volt, vagy más erők mozogtak a háttérben.

„Sokkolt, amikor meghallottam, hogy mégsem tudja elkezdeni a szezont. Amikor beszéltünk, jól volt, szóval ezért is lepődtem meg annyira” – mondta munkatársunknak Álex Rins, aki akkor futott össze Márquezzel, amikor az Katarba utazott, hogy megkapja a helyi kormány által felajánlott oltást.

„Ami furcsa, hogy ha egyszer teszteled a vállad egy pályán, és nem vagy jól, nem érzed nagyszerűen magad, akkor nem mész el egy másik pályára is kipróbálni magad. Ez olyan…, ezért számítottam arra, hogy itt lesz Katarban. Amikor találkozunk vele, nem nagyon beszélgettünk, nem figyeltem, hogy milyen súlyokkal dolgozik, én is a saját edzésemmel voltam elfoglalva” – mondta Joan Mir, aki szintén Dohában találkozott versenytársával.

A konditermi momentumról eddig csak azt lehetett tudni, hogy Márquez evezőgépen gyakorolt, de úgy tűnik, hogy súlyzós edzést is végzett.

Márquez és csapata a portugáliai gyakorlás után úgy váltak el, hogy Katarban találkoznak, hiszen a nyolcszoros bajnok versenyzésre késznek érezte magát.

Az orvosok azonban másképp gondolták. „Úgy gondolják, hogy időre van még szüksége, hogy százszázalékos formában legyen. A teszteken jól érezte magát, gyors is volt, de az orvosok úgy látták, hogy a verseny okozta igénybevétel még sok lenne” – nyilatkozta a spanyol televíziónak a csapatfőnök, Alberto Puig.

Ahogy tavaly egész évben, úgy most is Stefan Bradl helyettesíti majd a spanyolt, aki szintén hétfőn tudta meg a hírt. „Sajnálom, ez nagy kár neki, de egy nagy lehetőség nekem” – fogalmazott Bradl a ServusTV-nek, amelyben talán megint kicsúszott tőle egy nem akart infó. „A karja még nincs teljesen formában és a vállával is van valami gond.”

Váll. Furcsa, Mir is ezt a testrészt emlegette… Ne felejtsük el, hogy Márquez jobb vállát 2019 novemberében kellett megműteni, mert az folyamatosan kiugrott a helyéről! Gyógyulása hosszú hónapokig tartott, a tavalyi szezon elején sem volt még tökéletes állapotban. Pont emiatt nem lehetett a felkartörés után belülről csővel rögzíteni a csontot.

Persze lehet, hogy mindez csak spekuláció, és egész egyszerűen arról van szó, hogy amikor a harmadik műtét után hat hónapos gyógyulási időt mondtak az orvosok, akkor azt komolyan is gondolták, én nem hajlandóak semmilyen kockázatot vállalni. Most pedig még négy hónapnál sem járunk…

Akkor ki az esélyes?

A téli időszak során készült interjúkban sok versenyzőtől kérdezték meg, hogy kit tartanak az év favoritjának, és nagyon kevesen említették a regnáló világbajnokot, Joan Mirt.

Legfeljebb olyan megközelítésben, hogy ő az aktuális bajnok, tehát rajta van a legnagyobb nyomás, hogy az idén is bizonyítson. De semmiképp sem tartották számon a leggyorsabbak között.

Joan Mir (Fotó: motogp.com)
Joan Mir (Fotó: motogp.com)

Ez a csütörtöki sajtónapra már változott egy kicsit, amikor a központi sajtótájékoztatón a résztvevőknek tippelni kellett az idei győztesre. Hatból hárman Mirt írták fel a táblára, azaz megkezdődött a mentális harc is. Kérdés, hogy ezzel őt ki lehet-e zökkenteni, hiszen tavaly is nagyon jól kezelte a nyomást, sőt kimondottan tüzelte őt. A magabiztosság (legalábbis kifele) továbbra is megvan, hiszen a saját nevét írta fel, ahogy egyébként Jack Miller is.

Valentino Rossi saját pilótáit szeretné bajnokként látni, így a MotoGP-ben Franco Morbidellit jelölte meg.

„Bízom a legjobban, de felkészültem a legrosszabbra” – mondta Morbido. „Nagy teher van rajtam, de ez egy jó teher. Megpróbálok ugyanúgy állni a hétvégékhez, mint tavaly” – tette hozzá a mezőny többsége által egyik legnagyobb favoritként kikiáltott olasz, aki tavaly ugye a második helyen zárt.

Az egyedüli nehezítés neki talán csak az lehet, hogy eggyel régebbi motoron ül, mint márkatársai, bár csapatfőnöke, Wilco Zeelenberg szerint Frankyé a legjobb Yamaha jelenleg.

Vezető szerelő nélkül

Hiába az odafigyelés, hiába az oltás, a Covid–19 továbbra is itt van közöttünk, és ez alól a MotoGP-depó sem kivétel.

A Moto3-as pilótáról, Szuzuki Tacukiról múlt héten derült ki, hogy elkapta a vírust, így a téli tesztet is ki kellett hagynia, de szerencsére azóta már negatív, ma pályára léphet.

A katari beutazás nagyon szigorú keretek között történik, az indulás előtt és az érkezés után a reptéren is kötelező mindenkinek a PCR-teszt.

Munkatársunk információi szerint egyébként a MotoGP-s teszt alatt csaknem kéttucatnyi embert kellett izolálni pozitív eredmény miatt.

A héten Maverick Vinales és Álex Márquez főmérnökét is a karanténhotelbe szállították, miután érkezésük után „reaktív” eredményt produkáltak, ami azt jelenti, hogy se nem pozitív, se nem negatív a szűrés eredménye.

Szerdai tesztjük mindkettőjüknek negatív lett, de kell még egy megerősítés, mielőtt elhagyhatják a karantént. Ha minden jól megy, akkor vasárnap már mindketten pilótájuk mellett lehetnek, addig pedig távolról, számítógépen keresztül figyelik az eseményeket és tartják a kapcsolatot a csapattal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik