Torna: Biles két évet kihagyott, majd győzelemre vezette az amerikai nő csapatot

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 12:24
null
(Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a címvédő amerikai válogatott nyerte meg a női csapatversenyt az antwerpeni tornász-világbajnokságon szerdán. A két év kihagyás után visszatérő – s nemrég életmódot váltó – Simone Biles a huszadik vb-címét szerezte. A Mandiner végigjárta az idáig vezető utat. 


„Azt hiszem, egy kicsit jobban kell vigyáznom magamra, figyelnem kell a testemre, és ügyelnem kell arra, hogy az élet fontos dolgaira szakítsak időt. Terápiára járok, ügyelve arra, hogy minden úgy legyen, hogy a legjobbat nyújthassam az edzőteremben, ezenkívül jó feleség, jó személy és jó barát legyek” – ezt szeptemberben nyilatkozta Simone Biles, aki mentális problémák miatt két évet kihagyott a tokiói olimpia után, majd 732 nap elteltével fantasztikusan tért vissza.

Biles az Antwerpenben zajló tornász-világbajnokságon is a sportág történetében elsőként mutatta be ugráson a Jurcsenko hátra duplabicska szaltót, méghozzá tökéletesen, egy olyan nehézségű ugrást, ami a férfiaknak is feladja a leckét. A tornásznő 2021-ben már teljesítette ezt, s most augusztusban az amerikai US Classicon is, ahová két év kihagyás után úgy tért vissza, mintha mi sem történt volna. Világbajnokságon azonban most láthattuk tőle ezt először, így az ugrást Biles II-néven el is nevezik az amerikai tornásznőről. A miheztartás végett: az ugrás nehézségi értéke 6.4 pont, a tavalyi vb-n 5.6-os volt a legnehezebb ugrás a nők versenyében.

Ezerféle dolog lehet ismert az amerikai tornásznő sporton kívüli életéről: anyai nagyapja fogadta örökbe a columbusi lányt, akinél figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD) állapítottak meg. NFL-játékos a férje, s ő Joe Biden egyik kedvenc sportolója – a klasszissal kapcsolatos érdekességekről a Mandineren bővebben is olvashat.

TORNA-VB
NŐI CSAPATVERSENY

1. Egyesült Államok (Shilese Jones, Joscelyn Roberson, Simone Biles, Leanne Wong, Skye Blakely) 167.729 pont
2. Brazília (Lorrane Oliveira, Flavia Saraiva, Rebeca Andrade, Jade Barbosa, Julia Soares) 165.530
3. Franciaország (Marina Boyer, Morgane Osyssek-Reimer, Melanie de Jesus dos Santos, Coline Devillard, Lorette Charpy) 164.064

15. (a selejtező alapján) MAGYARORSZÁG (Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik