Sportdiplomácia: Fürjes Balázst NOB-tagnak javasolja a végrehajtó bizottság

Vágólapra másolva!
2023.09.08. 17:36
null
Fürjes Balázs (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság októberi, Mumbaiban megrendezendő ülésszakán állandó tagjává választhatja Fürjes Balázst. A NOB Végrehajtó Bizottsága pénteken nyolc új tagról tett javaslatot a közgyűlésnek – derül ki a szervezet hivatalos honlapjáról.

 

Amint a Nemzeti Sport arról beszámolt, a Magyar Olimpiai Bizottság márciusban kérte fel Fürjes Balázst, hogy pályázzon az állandó NOB-tagságra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach a Végrehajtó Bizottság ülése után azt nyilatkozta: „a jelöltek sokrétű tapasztalataikkal és szakértelmükkel hozzáadott értéket képviselnek a NOB-nál.” Az sportvezető azt is kiemelte, négy új taggal nőhet a nők száma a NOB-ban, ami az egyenlőség melletti elkötelezettségüket erősíti.

A pénteki döntés alapján – melyről a NOB közleményben számolt be – a tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el Fürjes Balázs pályázatát, elsőként ugyanis erre volt szükség ahhoz, hogy a NOB végrehajtó bizottsága tagfelvételre javasolja a magyar szakembert.

A NOB közgyűlését októberben 15. és 17. között rendezik az indiai Mumbaiban, és ha ott taggá választják Fürjest, akkor Magyarország nem marad NOB-tag nélkül, így biztosított lesz a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt állandó tagja Magyarországról a NOB-nak, de ez tiszteletbeli tagsággá változott a sportvezető 80. életévének betöltésével 2022-ben. Gyurta Dánielt nyolc évre választották be a sportolói bizottságba, mandátuma a jövő évi párizsi olimpiával lejár.

„Most igazán az alázat és szerénység a kötelező magatartás, főleg a részemről. Pontosan tudom: a jelölés döntően a magyar sportnak és a magyar olimpiai mozgalomnak szóló elismerés, nem a személyemnek. Ráadásul ez még csak egy javaslat. A NOB önálló és szuverén tagjain múlik, elfogadják-e azt októberben. Hálás vagyok a magyar olimpiai család támogatásáért, különösen is Gyulay Zsolt, Schmitt Pál és Gyurta Dániel személyes kiállásáért! Ugyanakkor az utolsó szó a NOB tagjait, a NOB tagokból álló közgyűlést illeti. Alázattal és tisztelettel varom a NOB tagok döntését. Addig pedig, és azután is, igyekszem tenni a dolgomat” – mondta az MTI-nek Fürjes Balázs.

Gyulay Zsolt úgy fogalmazott, a pénteki döntés „Magyarország további erősödését vetíti előre és megtiszteltetés az egész magyar olimpiai család számára”.

„Mi kértük fel Fürjes Balázst, hogy pályázzon, és ha az áprilisi pályázatbeadás után már októberben taggá választanák, az azt mutatná, hogy nagyon jó jelölttel álltunk elő, ilyen gyorsan ugyanis csak kivételes esetben szoktak taggá választani valakit a NOB-ban” – fogalmazott a MOB elnöke.

Most nyolc új tag felvételét javasolja a NOB végrehajtó bizottsága:
Egyéni jelöltként
Jael Arad (Izrael)
Fürjes Balázs (Magyarország)
Cecilia Roxana Tait Villacorta (Peru)
Michelle Yeoh (Malajzia)
Michael Mronz (Németország)
Nemzetközi sportági szövetségben betöltött pozíciójuk okán
Petra Sörling (Svédország), a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) elnöke
Kim Dzse Jol (Dél-Korea), a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) elnöke
A hazai olimpiai bizottságában betöltött funkciója okán
Mehrez Busszajen (Tunézia), a Tunéziai Olimpiai Bizottság elnöke

A NOB legutóbb 1983-ban tartotta meg a közgyűlését Indiában, akkor Újdelhiben Schmitt Pált választották NOB-taggá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik