Megérkezett az Európai Bizottság határozata, folytatódhat a TAO-program

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.02.17. 16:18
Megérkezett az Európai Bizottság határozata, további hat évig folytatódhat a társaságiadó-kedvezményen (TAO) alapuló sporttámogatási program – jelentette be Facebook-oldalán Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.

„Mint az Önök előtt is ismert, az immár tizenkét éve futó TAO-program érvényességi ideje idén, 2023. június 30-án lejár. Ebből adódóan a Sportért Felelős Államtitkárság valamennyi munkatársa mindent megtett, hogy ez a program folytatódhasson, ennek érdekében kérelemmel fordultunk az Európai Bizottság felé. Nos, kedves sportbarátok, itt tartom a határozatot a kezemben: és azzal a kiváló hírrel kívánok Önöknek jó hétvégét, hogy a TAO-program további hat évre, azaz 2029. június 30-ig folytatódhat. Hajrá, magyar sport, hajrá, magyarok!” – mondta el közzétett videoüzenetében Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.„Mint az Önök előtt is ismert, az immár tizenkét éve futó TAO-program érvényességi ideje idén, 2023. június 30-án lejár. Ebből adódóan a Sportért Felelős Államtitkárság valamennyi munkatársa mindent megtett, hogy ez a program folytatódhasson, ennek érdekében kérelemmel fordultunk az Európai Bizottság felé. Nos, kedves sportbarátok, itt tartom a határozatot a kezemben: és azzal a kiváló hírrel kívánok Önöknek jó hétvégét, hogy a TAO-program további hat évre, azaz 2029. június 30-ig folytatódhat. Hajrá, magyar sport, hajrá, magyarok!” – mondta el közzétett videoüzenetében Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.

A társaságiadó-kedvezményen alapuló sporttámogatási program elindítását az Országgyűlés 2011-ben szavazta meg, majd az EB is jóváhagyta. Lényege, hogy a magáncégek a profitjuk után fizetendő társasági adójuk egy részét a látványcsapatsport-egyesületeknek (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda, majd 2017 óta röplabda) ajánlhatják fel, a sportági szövetségek által jóváhagyott szakmai programokra.

A támogatást az egyesületek személyi jellegű ráfordításokra, tárgyi eszköz beruházásaikra (pl. felszerelésekre, ingatlanfejlesztésekre) és az utánpótlás-nevelés költségeire költhetik el, profi sportra, hivatásos sportolók fizetésére nem fordítható.

A TAO hatására a klubok korszerűbb eszközökkel, fejlődő infrastruktúrával dolgozhatnak, bővíthetik szakemberállományukat és szélesíthetik utánpótlásbázisukat. A jó fél évszázadon át jobbára csak pusztuló hazai sportinfrastruktúra ennek a programnak köszönhetően újult meg és ma már a legfejlettebb a kelet-közép európai régióban.

A program elindulása óta több mint ezermilliárd forintot kaptak az érintett szövetségek és egyesületek TAO-támogatásként, mindeközben az igazolt sportolók száma mintegy a duplájára emelkedett és már meghaladja a félmilliót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik