MOB: visszaállt a rend, elfogadták az alapszabály módosítását

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.05.28. 14:44
null
A tagság megszavazta az alapszabály módosítását (Fotó: Árvai Károly)
A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése szombaton elfogadta az alapszabály módosítását, így a tagságba visszakerültek a tavaly eltávolított szervezetek és egyesületek.

Szabó Tünde beszédével kezdődött szombaton délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése: a sportállamtitkári posztról távozó korábbi olimpiai ezüstérmes úszó leszögezte, nem búcsúzik a sport világától azzal, hogy a jövőben más feladatokat lát el, emellett pedig hangsúlyozta, az elmúlt években a magyar sport megannyi sikert szállított, és az eredményes (közel)múlt egyszersmind előrevetíti a jövő sikereit is.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a közgyűlést a MOB életének egyik nagyon fontos mérföldköveként jellemezte, s emlékeztetett arra, hogy megválasztása után ígéretet tett arra, hogy a közgyűlést visszaállítja a sport parlamentjévé: „Ez is szükséges ahhoz, hogy kellőképpen hallassuk a hangunkat. A magyar sportnak fel kell nőnie a feladathoz, nem szabad mindig csak a politikától várnia, milyen feladatokat is szán neki. A Magyar Olimpiai Bizottság képviseli az olimpiai sportágakat, a szakmát, nálunk jobban talán senki sem tudja megmondani, mi kell a sportnak, mi kell a sikerekhez és az eredményességhez, és mi kell a fiataloknak. Szentül hiszem, hogy van valamiféle küldetésünk – amikor erre a szolgálatra jelentkeztem, magam sem tudtam, mekkora munka vár ránk, csak sejtettem. Korábban remek volt a kapcsolatunk Szabó Tündével, és az lesz, sőt, már az is Schmidt Ádámmal, az új sportért felelős államtitkárral, aki egy lekötött külföldi útja miatt nem lehet itt velünk. Bízom abban, hogy az új kormányzati struktúrában képesek leszünk kialakítani egy olyan helyzetet, amelyben a MOB kellőképpen tudja képviselni a magyar sport érdekeit, és képes utat mutatni a fiataloknak és mindenkinek.”

Gyulay Zsolt beszédében kijelentette, a MOB-nak el kell köteleznie magát azzal a céllal, hogy a párizsi utáni első európai olimpia hazánkban legyen.

Gyulay Zsolt MOB-elnök (középen) magyarországi olimpiát szorgalmaz (Fotó: Árvai Károly)
Gyulay Zsolt MOB-elnök (középen) magyarországi olimpiát szorgalmaz (Fotó: Árvai Károly)

A közgyűlés tagjai ezek után egyhangúlag elfogadták a felügyelőbizottsági és könyvvizsgálói jelentést, a MOB egyszerűsített éves beszámolóját, az elnökség beszámolóját, és a szervezet költségvetését, és zöld lámpát kapott az új alapszabály is – utóbbira 40 tag szavazott igennel, 1 nemmel, és 1 tag tartózkodott.

A döntés értelmében visszaáll a korábbi delegálási rendszer, és a MOB-tagok közé visszakerülnek a tavaly eltávolított szervezetek, így – többek között – a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sportújságírók Szövetsége, a sporttudományi, sportegészségügyi, sportorvosi szervezetek.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A MOB közgyűlése szombaton egy-egy tartózkodás mellett ismét a felügyelő bizottság elnökévé választotta Dávid Imrét, új tagnak pedig Nátrán Rolandot, a Magyar Asztalitenisz-szövetség elnökét.

A közgyűlés tiszteletbeli taggá választotta Hazsik Endrét, Molnár Zoltán és Pakucs Jánost.

Schmitt Pál (középen) életműdíjat kapott a MOB-tól (Fotó: Árvai Károly)
Schmitt Pál (középen) életműdíjat kapott a MOB-tól (Fotó: Árvai Károly)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik