Kiskorúak zaklatása miatt életfogytiglant is kaphat az amerikai válogatott volt orvosa

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2016.11.22. 13:20
null
Dőlnek a csontvázak a szekrényből: a Nassar-ügynek az amerikai szövetségre nézve is következményei lehetnek (Fotó: AFP)
Michigan állam ügyésze, Bill Schuette hivatalosan is vádat emelt az amerikai női tornászválogatott és a Michigan State University volt orvosa, Larry Nassar ellen. A vád rendkívül súlyos: szexuális zaklatás, melyet legalább egy esetben kiskorú, 13 éven aluli áldozat ellen követett el. Ha bebizonyosodik az őrizetbe vett Nassar bűnössége, életfogytiglani börtönbüntetés is várhat rá.

A bírósági iratok szerint Nassar 1998 és 2005 között követte el a bűncselekményeket. Az egykori csapatorvost őrizetbe vették. Ügyvédei szerint Larry Nassar csak orvosi hivatását látta el, amelynek bizonyos procedúrák esetén „része volt a vagina vizsgálata.” A védők állítják, Nassar az orvosi protokoll szerint járt el.

A Nassar-ügy 2015. augusztus-szeptemberében robbant ki, az Indianapolis Star tényfeltáró anyagai nyomán. Szeptemberben Nassart két volt tornásznő – Rachael Denhollander és a névtelenség védelmét kérő, az iratokban így csak Jane Doe néven szereplő kaliforniai versenyző – vádolta meg. Nassar ellen Kalifornia államban polgári pert indítottak, Denhollander feljelentése nyomán a michigani rendőrség indított vizsgálatot. A michigani vizsgálat eredménye a vádemelés, közben a szellem kiszabadult a palackból: 36 újabb feljelentés érkezett az áldozatoktól.

Nassar az amerikai válogatott csapatorvosaként (Fotó: The Tab)
Nassar az amerikai válogatott csapatorvosaként (Fotó: The Tab)

Az 53 éves Nassar állandó munkáltatója, az őt sportorvosként alkalmazó Michigan State University előbb felfüggesztette az orvost, majd szeptember 20-án egyoldalúan felbontotta szerződését. Az Egyesült Államok Tornaszövetsége (USA Gymnastics), amely 19 éven át alkalmazta Nassart, szintén megszakította vele a kapcsolatot. A USA Gymnastics a nyilvánosságra került esetek után az FBI-nál tett feljelentést Nassar ellen.

„Remélem, az igazságszolgáltatás elkapja. Remélem, soha többé nem rángathatja bele ebbe a rémálomba a gyerekeket. Él bennem a remény, mindannyiunkért, akik megtörték a hallgatást. Ez az első lépés az igazságszolgáltatás felé, és ez a remény hajnala. Azért vállaltam fel a nevem a nyilvánosság előtt, azért indítottam eljárást, mert meg akartam állítani. És azt hiszem, ez sikerült” – nyilatkozta Denhollander (a képen).

Card

Kalifornia államban két polgári eljárás is folyamatban van Nassar ellen, az egyiket egy olimpiai érmes tornásznő, a másikat az amerikai válogatott egy világbajnokságot megjárt, a nemzeti csapatban 2006 és 2011 között aktív tagja indította. Mindketten szexuális zaklatással vádolják Nassart. A keresetben megnevezik az amerikai tornaszövetséget, valamint a válogatott szakmai munkáját évtizedekig irányító Károlyi Bélát és Károlyi Mártát is, mint akik „szemet hunytak” a történtek felett. A szövetség képviselői állítják, a USA Gymnastics és edzői nem követtek el hibát.

„Az Egyesült Államok Tornaszövetsége már korábban is tisztázta álláspontját. Amint a USA Gymnastics tudomást szerzett a vádakról, azonnal elbocsátotta Dr. Nassart, és jelentette az FBI-nak. A felhozott vádak súlyos aggodalomra adnak okot. A szövetség elkötelezetten igyekszik biztonságos környezetet teremteni versenyzőinek” – tudatta hivatalos közleményében a USA Gymnastics.

Az Indianapolis Star azt állítja, az amerikai szövetség esetek sorában hunyt szemet az edzői zaklatás fölött, és nem tett eleget törvényben előírt jelentési kötelezettségének. Mivel az Egyesült Államok mindegyik tornaklubja a USA Gymnastics égisze alatt működik, az edzők elleni bejelentéseket a szövetségnek kell kivizsgálnia. Az IndyStar négy esetre is felhívta a figyelmet, amelyekben elítélték az edzőket, akik ellen több panasz és bejelentés is érkezett – ám a szövetség ennek ellenére nem függesztette fel őket állásukból.

Marvin Sharp a börtönben lett öngyilkos (Fotó: USOC)
Marvin Sharp a börtönben lett öngyilkos (Fotó: USOC)

2011-ben az egy évvel korábban az év női tornaedzőjének megválasztott Marvin Sharp ellen érkezett bejelentés. A USA Gymnastics négy évvel később jelentette az edzőt a rendőrségnek. A világbajnok Bridget Sloan és Samantha Peszek edzőjeként ismertté vált Sharpot Indiana államban megvádolták és őrizetbe vették. A vád négyrendbeli gyermekmolesztálás, gyermekek elleni szexuális bűncselekmények, valamint gyermekpornográfia birtoklása volt. Az edző öngyilkos lett a börtönben.

A szövetség évek óta kapott bejelentéseket a Tennessee-ben edzősködő Mark Schiefelbeinről kisgyermekek molesztálása miatt. Schiefelbeint végül egy 10 éves lány szülei jelentették fel. A rendőrségi vizsgálat során kiderült, már korábban is érkeztek bejelentések az edző ellen. A trénert 2003-ban hétrendbeli súlyos szexuális zaklatásért és kiskorú szexuális kihasználásáért 36 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Szintén bejelentések érkeztek 1990 óta James Bell ellen. A Rhode Island-i edző ennek ellenére állásában maradhatott, és 2003-ban tartóztatták csak le.

Kiskorúak molesztálásáért nyolc év letöltendő börtönbüntetést kapott. William McCabe tevékenysége miatt szülőktől és egy tornaterem vezetőjétől is érkeztek panaszok 1998 óta. Végül egy 11 éves tornászlánynak írt e-mailjei buktatták le. Molesztálással vádolták meg, majd kiderült, titokban videóra vette az öltözőben tanítványai átöltözését, és meztelen képeket tett közzé róluk az interneten. A vádemelés után bűnösnek vallotta magát, 2006-ban 30 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

További csontvázak is lehetnek a szekrényben, ugyanis a szövetség először nem akarta kiadni a szexuális zaklatás miatt érkezett bejelentések aktáit, de augusztus végén Ronald K. Thompson bíró egy georgiai ügyben az iratok egy részének nyilvánosságra hozására kötelezte a USA Gymnasticset. Az iratokban szereplő sportolók neveit és orvosi leleteiket, valamint a nem elítélt trénerek neveit nem hozzák nyilvánosságra.

Az esetek miatt az Egyesült Államok Tornaszövetsége belső vizsgálatot indított. Ezt független szakértőként a volt államügyész Deborah Daniels folytatja le.

A USA Gymnastics nyilvánosan elérhető tiltólistáján – ezen vannak azok a szakemberek, akik soha többé nem dolgozhatnak a szövetség égisze alatt – 110 edző neve szerepel. Közöttük 24 olyan edzőé, aki a szövetség fegyelmi és etikai szabályzatának 9.2 (a) (III) pontját szegte meg – a 9.2-es pontban szerepelnek a szexuális bűncselekmények.

Nassar az őt megkereső CNN-nek nem kommentálta a vádemelést. Ügyvédje, Matthew Newburg hétfő délután, a helyi börtönben beszélt vele. A vádat emelő ügyész, Bill Schuette kedden tart sajtótájékoztatót az ügyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik